TUZLARIJE - VIJESTI

28.12.2015. u 14:41 Broj citanja: 658
Izvršena primopredaja šest stambenih jedinica romskim porodicama u MZ Kiseljak
Danas je izvršena primopredaja šest stambenih jedinica, u tuzlanskoj mjesnoj zajednici Kiseljak, romskim porodicama, korisnicima projekta socijalnog stanovanja za Rome (realizacija sa Hilfswerk Austrija u okviru EU programa Roma Action).

Tuzlarije


Na ceremoniji primopredaje ključeva i ugovora, prisutnima su se obratili Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle, Predstavnik Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, Predstavnik Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice FBiH i Suzana Jašarević, direktorica za BiH, Hilfswerk Austrija International.

"Grad Tuzla je jedna od četrnaest općina/gradova učesnica u projektu koja zbog izraženih potreba snažno podržava socijalnu inkluziju Roma, i veoma smo ponosni na ostvarenu saradnju, koja je i više nego ušpješna na svim dosadašnjim projektima. Grad Tuzla je aktivno učestvovao u implementaciji projekta, osigurao je zemljište za izgradnju, sve potrebne dozvole, priključke na infrastrukturu i vanjsko uređenje kao i 80.000 KM kofinansiranja. Ključeve će danas dobiti šest mladih bračnih parova, sa djecom, koji nisu imali nikakav smještaj, a po modelu socijalnog stanovanja." – izjavila je Suzana Jašarević, direktorica za BiH, Hilfswerk Austrija International.

Cilj projekta je podrška implementaciji Romskih akcionih planova u BiH uz doprinos poboljšanja životnih uslova i socio-ekonomskog uključenja marginalizirane romske populacije sa aktivnim uključenjem i učešćem lokalnih vlasti.

"Ovo je važan socijalni program koji realizujemo, a nakon što smo sa Hilfswerk Austrija International i EU dodijelili 16 stanova u MZ Ši Selo, danas je još šest porodica dobilo ključeve. Ranije je izvršena i rekonstrukcija šest oštećenih kuća. Ukupna vrijednost projekta je oko 320 hiljada KM, a urađena je i rekonstrukcija oklone komunalne infrastrukture, asfalt, ulična rasvjeta, vodovod i kanalizacija, a sve u namjeri da reagujemo na izražene potrebe građana ove mjesne zajednice. Naš uslov je da djeca korisnika ovog programa redovno pohađaju školu. Ovo je primjer odlične saradnje sa domaćim i stranim organizacijama" – izjavio je graonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović u svom obraćanju prisutnima.

Projekat "Action Roma" za podršku socijalno-ekonomskoj inkluziji populacije Roma u BiH, kroz stambeno zbrinjavanje, društveno-ekonomske mjere sa proaktivnim učešćem lokalnih vlasti i drugih zainteresiranih grupa, finansira Europske unija kroz Instrument za predpristupnu pomoć (IPA 2011), a kofinansiraju lokalne vlasti. U okviru ovog projekta je izgrađeno/obnovljeno 149 stambenih jedinica za romske porodice, koje su su uselile u nove ili sanirane stambene objekte. Projekat provode Hilfswerk Austrija International u saradnji sa organizacijom ASB i udruženjem Kali Sara – Crna Sara.

(tuzlarije.net - Gradska uprava)               

 Od jednog čovjeka koji kleči do pokreta koji je podijelio Ameriku
Gdje je sada Colin Kaepernick?
Prije isteka roka u četvrtak:
Katalonija odbacila zahtjev španske vlade da odustane od nezavisnosti
Tuzlarije u Njemačkoj:
Bosanska tradicija, ponos, suze i gostoprimstvo

19.10.2017. u 12:19
Tuzla Film Festival:
Na repertoaru film ˝Tu pored nas“TuzlarijeU sklopu programa 6. Tuzla Film Festivala, večeras (19.10.) u 17:30 u Narodnom pozorištu Tuzla, premijerno će biti prikazan dokumentarni film "Tu pored nas“ u produkciji Jusufa Jaganjca i Borisa Balte. "Tu pored nas" je film o kulturno-historijskom naslijeđu Tuzle koji između ostalog, govori i o spomeniku Kapitel.

OPŠIRNIJE


19.10.2017. u 11:01 Broj citanja: 1340
Wizz Air - Aerodrom Tuzla
Za desetak dana počinje zimski red letenja


TuzlarijeZa desetak dana, tačnije, od 30.10.2017. godine, Wizz Air prelazi na zimski red letenja. Po ljetnom redu letenja sa Aerodroma Tuzla sedmično je polijetalo 45 aviona za 16 destinacija. Nakon reduciranja ljetnog reda 18. septembra, avioni su polijetali 38 puta sedmično za 16 destinacija, a nakon stupanja na snagu zimskog reda broj će biti smanjen na 30 polijetanja sedmično za 13 destinacija.

OPŠIRNIJE


19.10.2017. u 10:03
Udruženje ˝Tuzlanska Amica˝:
Konkurs za učešće u međunarodnom projektu Artists@Work


TuzlarijeArtists@Work naziv je Međunarodnog partnerskog projekta koji realiziraju organizacije "Fondazione Unipolis" iz Italije kao vodeći partner i "Cinemovel Foundation" (Italija), "Libera Associazioni, nomi e numeri contro le mafie" (Italija), "Les Ateliers Varan" (Francuska) i "Tuzlanska Amica" iz BiH.

OPŠIRNIJE


19.10.2017. u 08:57
Dječija atletika u Tuzlanskom kantonu


TuzlarijeU saradnji sa OŠ "Tušanj" i OŠ "Gornja Tuzla" jučer je na fudbalskom stadionu u Gornjoj Tuzli i sportskim terenima JU "Gradski stadion Tušanj" organizovali atletske programe. Sportski dan za učenike ovih dviju škola bio je predviđen za atletska i fudbalska takmičenja na kojima su djeca pokazala svoje mogućnosti.

OPŠIRNIJE


19.10.2017. u 08:00
Najava utakmice:
Susret veterana NG ˝Mramor˝ i FK ˝Rudar Vrdnik˝U petak, 20. 10. 2017. godine na stadionu u Mramoru biće odigrana prijateljska utakmica između veterana Nogometnog kluba "Mramor" Tuzla i Fudbalskog kluba "Rudar Vrdnik" iz Srbije. Utakmica počinje u 15:30h.

OPŠIRNIJE


19.10.2017. u 06:30 Broj citanja: 3462
Dešavanja u Tuzli na današnji dan


TuzlarijeTuzlarije su dugo na netu, gotovo sve što je objavljivano sačuvano je u nekom obliku, stvorene su bogate arhive i tekstova i slika. Podaci iz rubrike "Vijesti iz Tuzle" prikupljaju se u bazi podataka od 2003. godine. Vjerujemo da će mnogim čitaocima biti zanimljivo da pogledaju šta se to u Tuzli dešavalo na današnji dan prethodnih godina.

OPŠIRNIJEOSTALE VIJESTI
Posebna sjednica Vlade u subotu: Š panija će suspendovati autonomiju Katalonije

Meron Skupštini UN-a predstavio peti Godišnji izvještaj: Ključne obaveze MKSR i MKSJ moraju biti ispunjene

Protestna šetnja prosvjetara u SBK: Kolektivni ugovor još na čekanju

12 Agrokorovih menadžera i revizora: Todorićevi suradnici izašli iz Remetinca

Plenković pisao o Pelješkom mostu Junckeru i Zvizdiću: Legitimni interesi BiH ostat će netaknuti

Najmlađi šef novozelandske vlade u posljednjih 150 godina: Jacinda Ardern će biti nova premijerka Novog Zelanda

Počela sjednica IO NS BiH: Baždarević podnosi izvještaj o radu u proteklom periodu

Sutra se zatvara proizvodna linija "General motorsa": Poslije 90 godina završava era automobilske industrije u Australiji

Učinak od 11 poena i 11 skokova: Dobra partija Nurkića u pobjedi Portlanda protiv Phoenixa

Edin Džeko o fudbalu, kritikama, odrastanju, porodici..: „Ne trčim? Ne dajem sve od sebe? Dajte molim vas! To je šala“
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije 2 sata
Ruski mediji nisu impresionirani Kolindinom posjetom Putinu
Objavljeno prije 2 sata
Kataloncima istekao ultimatum: Španjolska će im suspendirati autonomiju
Objavljeno prije 5 sati
Populisti "češkog Berlusconija" favoriti parlamentarnih izbora
srijeda, 18.10.2017. 22:36
Američki ministar pravosuđa uporno odbija govoriti o svojim kontaktima s Rusima
srijeda, 18.10.2017. 22:19
Katalonska vlada odbija prijevremene izbore, a Rajoy prijeti ozbiljnije nego ikad
srijeda, 18.10.2017. 21:23
Je li danski izumitelj, koji je ubio i raskomadao švedsku novinarku, serijski ubojica?