TUZLARIJE - VIJESTI

28.12.2015. u 14:41 Broj citanja: 667
Izvršena primopredaja šest stambenih jedinica romskim porodicama u MZ Kiseljak
Danas je izvršena primopredaja šest stambenih jedinica, u tuzlanskoj mjesnoj zajednici Kiseljak, romskim porodicama, korisnicima projekta socijalnog stanovanja za Rome (realizacija sa Hilfswerk Austrija u okviru EU programa Roma Action).

Tuzlarije


Na ceremoniji primopredaje ključeva i ugovora, prisutnima su se obratili Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle, Predstavnik Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, Predstavnik Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice FBiH i Suzana Jašarević, direktorica za BiH, Hilfswerk Austrija International.

"Grad Tuzla je jedna od četrnaest općina/gradova učesnica u projektu koja zbog izraženih potreba snažno podržava socijalnu inkluziju Roma, i veoma smo ponosni na ostvarenu saradnju, koja je i više nego ušpješna na svim dosadašnjim projektima. Grad Tuzla je aktivno učestvovao u implementaciji projekta, osigurao je zemljište za izgradnju, sve potrebne dozvole, priključke na infrastrukturu i vanjsko uređenje kao i 80.000 KM kofinansiranja. Ključeve će danas dobiti šest mladih bračnih parova, sa djecom, koji nisu imali nikakav smještaj, a po modelu socijalnog stanovanja." – izjavila je Suzana Jašarević, direktorica za BiH, Hilfswerk Austrija International.

Cilj projekta je podrška implementaciji Romskih akcionih planova u BiH uz doprinos poboljšanja životnih uslova i socio-ekonomskog uključenja marginalizirane romske populacije sa aktivnim uključenjem i učešćem lokalnih vlasti.

"Ovo je važan socijalni program koji realizujemo, a nakon što smo sa Hilfswerk Austrija International i EU dodijelili 16 stanova u MZ Ši Selo, danas je još šest porodica dobilo ključeve. Ranije je izvršena i rekonstrukcija šest oštećenih kuća. Ukupna vrijednost projekta je oko 320 hiljada KM, a urađena je i rekonstrukcija oklone komunalne infrastrukture, asfalt, ulična rasvjeta, vodovod i kanalizacija, a sve u namjeri da reagujemo na izražene potrebe građana ove mjesne zajednice. Naš uslov je da djeca korisnika ovog programa redovno pohađaju školu. Ovo je primjer odlične saradnje sa domaćim i stranim organizacijama" – izjavio je graonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović u svom obraćanju prisutnima.

Projekat "Action Roma" za podršku socijalno-ekonomskoj inkluziji populacije Roma u BiH, kroz stambeno zbrinjavanje, društveno-ekonomske mjere sa proaktivnim učešćem lokalnih vlasti i drugih zainteresiranih grupa, finansira Europske unija kroz Instrument za predpristupnu pomoć (IPA 2011), a kofinansiraju lokalne vlasti. U okviru ovog projekta je izgrađeno/obnovljeno 149 stambenih jedinica za romske porodice, koje su su uselile u nove ili sanirane stambene objekte. Projekat provode Hilfswerk Austrija International u saradnji sa organizacijom ASB i udruženjem Kali Sara – Crna Sara.

(tuzlarije.net - Gradska uprava)               

 Jumbo Jet se oprašta od američkih putnika:
˝Boeing 747 dao je svijetu krila. Smanjio je svijet˝
Vanredni samit zemalja OIC-a u Istanbulu:
Istočni Jerusalem proglašen glavnim gradom Palestine
Trump pod pritiskom zbog optužbi za seksualno uznemiravanje
Oko 60 senatorica zahtijeva istragu

15.12.2017. u 15:52 Broj citanja: 1019
Univerzitet u Tuzli:
Spisak promoviranih doktora nauka


U okviru obilježavanja 41 godine rada i postojanja Univerziteta u Tuzli jučer je održana promocija doktora nauka, redovnih profesora i dodjela Zlatne plakete studentima generacije Univerziteta u Tuzli. U nastavku donosimo spisak promoviranih doktora nauka.

OPŠIRNIJE


15.12.2017. u 15:47
Svi u Mejdan:
Sloboda u subotu dočekuje MladostTuzlarijeOKK Sloboda će u subotu 16. decembra, u okviru desetog kola Lige 11 Prvenstva Bosne i Hercegovine, igrati domaću utakmicu sa ekipom Mladosti iz Mrkonjić Grada. Utakmica se igra u Velikoj Dvorani Mejdana sa početkom u 19:30h.

OPŠIRNIJE


15.12.2017. u 15:47 Broj citanja: 1332
Profesori koji su stekli najviše naučno-nastavno zvanje redovni profesor


U okviru obilježavanja 41 godine rada i postojanja Univerziteta u Tuzli,jučer je upriličena Svečana promocija doktora nauka, redovnih profesora i dodjela Zlatne plakete studentima generacije Univerziteta u Tuzli. U nastavku je spisak profesora koji su u prethodnoj godini stekli najviše naučno-nastavno zvanje redovni profesor

OPŠIRNIJE


15.12.2017. u 15:46 Broj citanja: 1143
Zlatnu plaketu Student generacije dobilo šest studenataZlatna plaketa Student generacije Univerziteta u Tuzli dodijeljena je za šest studenata koji su u redovnom roku, bez obnavljanja godine, najranije okončali studij s prosječnom ocjenom na Univerzitetu od najmanje 9,50

OPŠIRNIJE


15.12.2017. u 15:43
˝Budi mali svijet:
Počeli radovi na rekonstrukciji objekta Centra za ranu intervenciju


TuzlarijeZahvaljujući razumijevanju i podršci medija te velikog broja građana i građanki, javnih ličnosti, kompanija i partnera započeli su radovi na rekonstukciji objekta Centra za ranu intervenciju “Mali svijet”. U novoj zgradi i uz savremenu opremu, Centar će omogućiti djeci sa poteškoćama u razvoju da iskuse sigurno, brižno i osnažujuće okruženje

OPŠIRNIJE


15.12.2017. u 15:26 Broj citanja: 770
Saopštenje Kantonalnog tužilaštva TKPostupajući tužilac Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona je sudiji za prethodni postupak Općinskog suda Tuzla stavio prijedlog za određivanje mjere jednomjesečnog pritvora za Zihniju Sinanovića (26), Almina Sinanovića (33) i Amira Korlatovića(35), svi iz Lukavca.

OPŠIRNIJE
OSTALE VIJESTI
Nastavljena sjednica Predstavničkog doma PSBiH: Podržani principi prijedloga izmjena Izbornog zakona

22 glasa \'za\' i 20 glasova \'protiv\',: Poslanici PSBiH usvojili set zakona o akcizama, prekinuta sjednica

Međunarodni sud za ratne zločine donio presudu: Deset miliona dolara odštete djeci vojnicima u Kongu

Usmjerena na prelazni period i buduće trgovinske veze: Čelnici EU odobrili drugu fazu pregovora o Brexitu

Zbog primanja mita od dva miliona dolara: Uljukajev osuđen na osam godina zatvora

U javnim i privatnim institucijama: Okončana istraga o seksualnom nasilju nad djecom u Australiji

Napadači su prije ubistava odvojili djecu od roditelja: Tokom fudbalskog treninga u Brazilu ubijeno šest osoba

Na jugu Holandije: Dvije osobe ubijene nožem, nekoliko ranjenih

Gotovo 50 godina nakon prvog leta: Posljednji američki let Boeinga 747, prvog diva neba

Nastavljamo potragu za vanzemaljskim životom: Osam planeta i u udaljenom sistemu
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije sat vremena
Predsjedništvo SPD-a dalo zeleno svjetlo pregovorima o vladi s Angelom Merkel
Objavljeno prije sat vremena
VIDEO Ruske službe razotkrile ćeliju ISIS-a u pripremi napada u Sankt Peterburgu
Objavljeno prije sat vremena
VIDEO Tisuće Palestinaca prosvjeduju protiv Trumpa, četiri osobe ubijene, stotine ranjenih
Objavljeno prije 3 sata
Bivši ruski ministar osuđen na osam godina logora zbog korupcije
Objavljeno prije 7 sati
Gotova velika istraga o svećeničkom zlostavljanju djece: "Celibat je problem"
Objavljeno prije 8 sati
Jumbo Jet se oprašta od američkih putnika: "Ovo je kraj jednog doba"