TUZLARIJE - VIJESTI

28.12.2015. u 14:41 Broj citanja: 683
Izvršena primopredaja šest stambenih jedinica romskim porodicama u MZ Kiseljak
Danas je izvršena primopredaja šest stambenih jedinica, u tuzlanskoj mjesnoj zajednici Kiseljak, romskim porodicama, korisnicima projekta socijalnog stanovanja za Rome (realizacija sa Hilfswerk Austrija u okviru EU programa Roma Action).

Tuzlarije


Na ceremoniji primopredaje ključeva i ugovora, prisutnima su se obratili Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle, Predstavnik Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, Predstavnik Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice FBiH i Suzana Jašarević, direktorica za BiH, Hilfswerk Austrija International.

"Grad Tuzla je jedna od četrnaest općina/gradova učesnica u projektu koja zbog izraženih potreba snažno podržava socijalnu inkluziju Roma, i veoma smo ponosni na ostvarenu saradnju, koja je i više nego ušpješna na svim dosadašnjim projektima. Grad Tuzla je aktivno učestvovao u implementaciji projekta, osigurao je zemljište za izgradnju, sve potrebne dozvole, priključke na infrastrukturu i vanjsko uređenje kao i 80.000 KM kofinansiranja. Ključeve će danas dobiti šest mladih bračnih parova, sa djecom, koji nisu imali nikakav smještaj, a po modelu socijalnog stanovanja." – izjavila je Suzana Jašarević, direktorica za BiH, Hilfswerk Austrija International.

Cilj projekta je podrška implementaciji Romskih akcionih planova u BiH uz doprinos poboljšanja životnih uslova i socio-ekonomskog uključenja marginalizirane romske populacije sa aktivnim uključenjem i učešćem lokalnih vlasti.

"Ovo je važan socijalni program koji realizujemo, a nakon što smo sa Hilfswerk Austrija International i EU dodijelili 16 stanova u MZ Ši Selo, danas je još šest porodica dobilo ključeve. Ranije je izvršena i rekonstrukcija šest oštećenih kuća. Ukupna vrijednost projekta je oko 320 hiljada KM, a urađena je i rekonstrukcija oklone komunalne infrastrukture, asfalt, ulična rasvjeta, vodovod i kanalizacija, a sve u namjeri da reagujemo na izražene potrebe građana ove mjesne zajednice. Naš uslov je da djeca korisnika ovog programa redovno pohađaju školu. Ovo je primjer odlične saradnje sa domaćim i stranim organizacijama" – izjavio je graonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović u svom obraćanju prisutnima.

Projekat "Action Roma" za podršku socijalno-ekonomskoj inkluziji populacije Roma u BiH, kroz stambeno zbrinjavanje, društveno-ekonomske mjere sa proaktivnim učešćem lokalnih vlasti i drugih zainteresiranih grupa, finansira Europske unija kroz Instrument za predpristupnu pomoć (IPA 2011), a kofinansiraju lokalne vlasti. U okviru ovog projekta je izgrađeno/obnovljeno 149 stambenih jedinica za romske porodice, koje su su uselile u nove ili sanirane stambene objekte. Projekat provode Hilfswerk Austrija International u saradnji sa organizacijom ASB i udruženjem Kali Sara – Crna Sara.

(tuzlarije.net - Gradska uprava)               

 Saudijska Arabija
Žene neće morati da nose crnu abaju?
Irak 15 godina nakon američke invazije
Daleko od obećane zemlje
Sjećate se legendarne Nokijine melodije?
Iza nje se krije veoma zanimljiva priča

21.03.2018. u 00:20 Broj citanja: 14575
Dešavanja u Tuzli na današnji dan


TuzlarijeTuzlarije su dugo na netu, gotovo sve što je objavljivano sačuvano je u nekom obliku, stvorene su bogate arhive i tekstova i slika. Podaci iz rubrike "Vijesti iz Tuzle" prikupljaju se u bazi podataka od 2003. godine. Vjerujemo da će mnogim čitaocima biti zanimljivo da pogledaju šta se to u Tuzli dešavalo na današnji dan prethodnih godina.

OPŠIRNIJE


21.03.2018. u 00:07 Broj citanja: 23541
Najnovije vijesti iz svijeta


Tuzlarije

OPŠIRNIJE


20.03.2018. u 20:01 Broj citanja: 611
Izložba u Galeriji ˝Kristian Kreković˝:
Eksplozija boja na radovima Senaida BuljubašićaTuzlarijeIzložba slika akademskog grafičara Senaida Buljubašića iz Srebrenika otvorena je večeras u Galeriji Kristian Kreković u Tuzli. Četrnaesta po redu samostalna izložba donijela je 30 slika na kojima je umjetnik radio u proteklih pet godina.

OPŠIRNIJE


20.03.2018. u 19:50
Gradska uprava
Održan sastanak učesnika programa Inicijativa za lokalne vlasti


U organizaciji Delegacije EU u BiH, danas je u hotelu Mellain, održan sastanak članova Zajedničke komisije, uglednih eksperata lokalne uprave, kojem je prisustvovao i gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović.

OPŠIRNIJE


20.03.2018. u 19:39
Vlada TK
Konsultacije o Inicijativi za lokalne vlasti


Premijer Jakub Suljkanović i članovi Vlade Tuzlanskog kantona održali su danas radni sastanak sa delegacijom iz Ureda specijalnog predstavnika Evropske unije o projektu pod nazivom Inicijativa za lokalne vlasti. Riječ je o razgovoru sa grupom međunarodnih stručnjaka koji obilaze sve općine i kantone u Bosni i Hercegovini

OPŠIRNIJE


20.03.2018. u 19:31 Broj citanja: 366
Gradska uprava
U pripremi štampanje velikog tiraža Bosansko-turskog rječnika iz 1631. godine


Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle i Turgut Ozcan, zamjenik načelnika Općine Tuzla iz Istanbula, sa saradnicima, susreli su se danas u Gradskoj upravi, kako bi razgovarali pripremi štampanja velikog tiraža Bosansko-turskog rječnika iz 1631. godine, autora Muhameda Hevai Uskufija

OPŠIRNIJE
OSTALE VIJESTI
Zaštita državnog pravosuđa ili interesa pojedinih stranaka: Koja je sudbina prijedloga Zakona o krivičnom postupku?

VIDEO: Na sastanku se nisu pojavili predstavnici SDA: Nema dogovora o deblokadi rada Vlade i Parlamenta FBiH

VIDEO: Godišnji izvještaj institucije Ombudsmena BiH: Građani se najviše žale na predugo trajanje sudskih postupaka

VIDEO: Pred Kantonalnim sudom u Tuzli: Počelo suđenje bivšem direktoru gračaničke Fortune

McCain žestoko kritikovao Trumpa: \'Diktatorima se ne čestita pobjeda na izborima\'

Facebook usred skandala: Uzimali podatke bez dopuštenja od 50 milijuna ljudi?

Procjena Svjetske banke: Do 2050. očekuje se 140 miliona \'klimatskih izbjeglica\'

Xi: Samo socijalizam može spasiti Kinu: Peking pozvao SAD da budu razumne

Moto festa \'Teatarske različitosti - vrijednosno dostignuće\': Raznovrstan repertoar na ovogodišnjem TKT festu

Zbog loših vremenskih uslova otkazan današnji trening: Reprezentativci pristižu u Razgrad