TUZLARIJE - VIJESTI

29.12.2015. u 19:40 Broj citanja: 354
Prijem za predstavnike njemačkog Merhameta

Na inicijativu Vlade Tuzlanskog kantona i poziva za saradnju koji je Ministarstvo razvoja i poduzetništva uputilo svim organizacijama koje okupljaju bosanskohercegovačku dijasporu danas je Vladu Tuzlanskog kantona posjetio direktor njemačkog Merhameta Jusuf Skenderović.

Uz riječi dobrodošlice premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić je istakao da "u poređenju sa drugim državama u regionu, mi smo relativno kasno prepoznali potencijal koji jedna država ima u svojoj dijaspori. Zadovoljstvo mi je tako brzo nakon upućivanja našeg poziva imati priliku razgovarati sa udruženjem koje okuplja naše građane u Njemačkoj, državi u kojoj i imamo najbrojniju dijasporu".

Tuzlarije


Ovom prilikom razgovarano je o potencijalima međusobne saradnje i zajedničke realizacije projekata, a sve u cilju iskorištavanja potencijala kojeg Bosna i Hercegovina ima u svojoj dijaspori u Njemačkoj.

Tokom sastanka razgovarano je o nekoliko konkretnih projekata koje Merhamet Njemačke već provodi, a koji bi mogli biti implementirani i na području našeg kantona. Radi se o proizvodnji solarnih tunelskih sušara za voće, povrće, začinsko i ljekovito bilje, te edukaciji stanovništva.

Također, bilo je i govora o nabavci kurbana, koje naši građani uplaćuju u Njemačkoj, a koji se zbog niza razloga u određenoj mjeru nabavljaju i iz Australije, a potom zaleđeni dovoze u Evropu. Ministar razvoja i poduzetništva TK Nermin Hodžić, koji je osim premijera prisustvovao ovom sastanku, je izrazio spremnost Vlade Tuzlanskog kantona da u narednom periodu sa Merhametom Njemačke potpiše i Memorandum o razumijevanju, kao osnov buduće saradnje, a nakon toga i pomogne u realizaciji projektnih aktivnosti.

"Vlada Tuzlanskog kantona, putem različitih projekata i iz različitih resora, iz budžetskih sredstava podržava projekte zapošljavanja, samozapošljavanja i stručnog usavršavanja, tako da ćemo kroz saradnju i partnerski odnos sa Merhametom Njemačke moći podržati i neke nove projekte", rekao je ministar Hodžić i dodao da će akcenat saradnje biti na podršci održivim projektima koji će uključivati osobe starosne dobi 45 i više godina, invalide, socijalno ugrožene i sl. kategorije stanovništva.

Osim premijera Gutića, ministra Hodžića i direktora Skenderovića, današnjem sastanku su prisustvovali Ismet Salihović učesnik projekta proizvodnje solarnih tunelskih sušara, zamjenik muftije tuzlanskog Sead ef. Seljubac i predsjednik tuzlanskog Merhameta Adil ef. Pezerović.

(tuzlarije.net - Odjeljene za informisanje Vlade TK)               

 Moto festa ˝Teatarske različitosti - vrijednosno dostignuće˝
Raznovrstan repertoar na ovogodišnjem TKT festu
Saudijska Arabija
Žene neće morati da nose crnu abaju?
Irak 15 godina nakon američke invazije
Daleko od obećane zemlje

21.03.2018. u 10:51
Iz Biltena MUP-a
Vozačica pod dejstvom alkohola udarila pješaka i udaljila se s mjesta nesreće


Tuzlarije Sinoć u ulici Bosne Srebrene se dogodila saobraćajna nezgoda u kojoj su učestvovali NN vozač koji je upravljao sa pmv. „Alfa Romeo“ i pješak H.M., rođen 1970. godine iz Tuzle, kom prilikom se NN vozač sa vozilom udaljio sa lica mjesta. O navedenoj saobraćajnoj nesreći je obavješten kantonalni tužilac, a potrebne mjere su poduzeli službenici OKP PU Tuzla.

OPŠIRNIJE


21.03.2018. u 10:29 Broj citanja: 334
Odluke donesene na 5. redovnoj sjednici Vlade TK


U okviru kadrovskih pitanja Vlada Tuzlanskog kantona donijela je Rješenje o privremenom imenovanju Upravnog odbora JU Bosanski kulturni centar Tuzlanskog kantona Tuzla na period najduže 90 dana u sastavu Emina Ramić, predsjednik i članovi Samir Cipurković i Mirela Ibrahimović - Mehanović.

OPŠIRNIJE


21.03.2018. u 10:14
Vlada TK:
Uspješna koordinacija poslova zaštite i spašavanja u 2017. godini


Prema Izvještaju, na osnovu detaljne analize aktivnosti u oblasti zaštite i spašavanja na području Tuzlanskog kantona u 2017. godini može se zaključiti da je to bila uspješna godina. Izmedju brojnih aktivnosti potrebno je istaknuti da je pružena pomoć općinama Doboj Istok i Kladanj

OPŠIRNIJE


21.03.2018. u 10:03
Najava:
Veče feminističke poezije


Tuzlarije U petak 23. marta, povodom Svjetskog dana poezije i Mjeseca ženske istorije, Tuzlanski otvoreni centar u suradnji sa Američkim kutkom Tuzla, upriličit će veče feminističke poezije. Uz intimnoj atmosferi Američkog kutka, uz toplu kafu i kekse, posjetitelji/ice će imati priliku da uživaju u poeziju različitih feminističkih autora i autorica.

OPŠIRNIJE


21.03.2018. u 09:53
Hladno sa povremenim snijegom i naredna dva dana


TuzlarijeU Tuzli će biti oblačno vrijeme sa snijegom. Temperatura zraka do 1 stepen. I naredna dva dana očekuje se slično vrijeme, hladno, oblačno sa povremenim snijegom. Djelimično razvedravanje, prestanak padavina i minimalan porast temperature (do 6 stepeni) očekuje se u subotu kao uvod u topliju i stabilniju narednu sedmicu.

OPŠIRNIJE


21.03.2018. u 09:21
Narodno pozorište Tuzla:
Najava predstave ˝Zrno soli˝


TuzlarijeU srijedu, 21. marta 2018. godine u 19:30 sati na reportoaru Narodno pozorišta Tuzla je koprodukcijska predstava Narodnog pozorišta Tuzla i Prešernovog gledališča Kranj "Zrno soli" za koji je tekst i režiju potpisuje Neda Rusjan Bric. Igraju: Remira Osmanović, Midhat Kušljugić, Edis Žilić, Peter Musevski, Aljoša Ternovšek i Damir Avdić.

OPŠIRNIJE
OSTALE VIJESTI
Za rješavanje stambenih pitanja mladih: Union banci kredit od 10 miliona KM

Na zahtjev Predstavničkog doma : Dom naroda o prijedlogu izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH

Počela sjednica Predstavničkog doma PSBiH: Poslanici danas o izbjegličkoj krizi i odlagalištu nuklearnog...

Premašena kota vanredne obrane od poplava: Sava u Gradišci i Srpcu i dalje raste

Uoči praznika perzijske nove godine: U napadu bombaša samoubice 26 mrtvih u Kabulu

Opsežna policijska akcija: Raznio se osumnjičeni za niz eksplozija u Austinu

Postoje indicije da je pet djevojčica umrlo: Nigerijske srednjoškolke koje je oteo Boko Haram vratile se kućama

U vazdušnim napadima 2007.: Izrael priznao da je uništio nuklearni reaktor u Siriji

Privedeno je sedam članova bande Nindžas: U Peruu zaplijenjeno 1,5 tona kokaina

Niz aktivnosti na području cijele BiH: Svjetski je dan osoba sa Down sindromom
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije 15 minuta
Pogledajte prilog Channela 4 koji je do temelja uzdrmao Facebook
Objavljeno prije 55 minuta
Bivši Zuckerbergov mentor: Ova kriza mogla bi uništiti Facebook
Objavljeno prije sat vremena
Serijski bombaš iz Teksasa je mrtav, ubio se sam
Objavljeno prije sat vremena
Šef firme koja je ukrala podatke 50 milijuna Facebook profila: Trump je pobijedio zbog nas
Objavljeno prije sat vremena
Sarkozy i danas na ispitivanju o Gadafijevu novcu za kampanju
Objavljeno prije sat vremena
Bombaš samoubojica se raznio u Kabulu, najmanje 26 poginulih