TUZLARIJE - VIJESTI

29.12.2015. u 19:40 Broj citanja: 331
Prijem za predstavnike njemačkog Merhameta

Na inicijativu Vlade Tuzlanskog kantona i poziva za saradnju koji je Ministarstvo razvoja i poduzetništva uputilo svim organizacijama koje okupljaju bosanskohercegovačku dijasporu danas je Vladu Tuzlanskog kantona posjetio direktor njemačkog Merhameta Jusuf Skenderović.

Uz riječi dobrodošlice premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić je istakao da "u poređenju sa drugim državama u regionu, mi smo relativno kasno prepoznali potencijal koji jedna država ima u svojoj dijaspori. Zadovoljstvo mi je tako brzo nakon upućivanja našeg poziva imati priliku razgovarati sa udruženjem koje okuplja naše građane u Njemačkoj, državi u kojoj i imamo najbrojniju dijasporu".

Tuzlarije


Ovom prilikom razgovarano je o potencijalima međusobne saradnje i zajedničke realizacije projekata, a sve u cilju iskorištavanja potencijala kojeg Bosna i Hercegovina ima u svojoj dijaspori u Njemačkoj.

Tokom sastanka razgovarano je o nekoliko konkretnih projekata koje Merhamet Njemačke već provodi, a koji bi mogli biti implementirani i na području našeg kantona. Radi se o proizvodnji solarnih tunelskih sušara za voće, povrće, začinsko i ljekovito bilje, te edukaciji stanovništva.

Također, bilo je i govora o nabavci kurbana, koje naši građani uplaćuju u Njemačkoj, a koji se zbog niza razloga u određenoj mjeru nabavljaju i iz Australije, a potom zaleđeni dovoze u Evropu. Ministar razvoja i poduzetništva TK Nermin Hodžić, koji je osim premijera prisustvovao ovom sastanku, je izrazio spremnost Vlade Tuzlanskog kantona da u narednom periodu sa Merhametom Njemačke potpiše i Memorandum o razumijevanju, kao osnov buduće saradnje, a nakon toga i pomogne u realizaciji projektnih aktivnosti.

"Vlada Tuzlanskog kantona, putem različitih projekata i iz različitih resora, iz budžetskih sredstava podržava projekte zapošljavanja, samozapošljavanja i stručnog usavršavanja, tako da ćemo kroz saradnju i partnerski odnos sa Merhametom Njemačke moći podržati i neke nove projekte", rekao je ministar Hodžić i dodao da će akcenat saradnje biti na podršci održivim projektima koji će uključivati osobe starosne dobi 45 i više godina, invalide, socijalno ugrožene i sl. kategorije stanovništva.

Osim premijera Gutića, ministra Hodžića i direktora Skenderovića, današnjem sastanku su prisustvovali Ismet Salihović učesnik projekta proizvodnje solarnih tunelskih sušara, zamjenik muftije tuzlanskog Sead ef. Seljubac i predsjednik tuzlanskog Merhameta Adil ef. Pezerović.

(tuzlarije.net - Odjeljene za informisanje Vlade TK)               

 Od jednog čovjeka koji kleči do pokreta koji je podijelio Ameriku
Gdje je sada Colin Kaepernick?
Prije isteka roka u četvrtak:
Katalonija odbacila zahtjev španske vlade da odustane od nezavisnosti
Tuzlarije u Njemačkoj:
Bosanska tradicija, ponos, suze i gostoprimstvo

19.10.2017. u 23:49
Za transplantaciju pluća potrebno 235.000 KM
Tuzlak Edin Grbić ovisi o boci s kisikom


Tuzlak Edin Grbić do 2012. godine živio je sasvim normalnim životom, a totalni zaokret nastupio je nakon dijagnosticiranja intersicijske bolesti pluća sa definitivno difuznom plućnom fibrozom. Život ovog 40-godišnjaka danas je vezan za bocu s kisikom, a spas predstavlja jedino transplantacija pluća u Austriji, za koju je potrebno 120.000 eura (blizu 235.000 KM).

OPŠIRNIJE


19.10.2017. u 23:45
Narodna i univerzitetska biblioteka „Derviš Sušić“ Tuzla
Posjeta konzula za kulturu Ambasade IR Iran


Danas su tuzlansku biblioteku „Derviš Sušić“ posjetili konzul za kulturu IR Iran Ali Ameri i Behrooz Nasseri, direktor Iranske radio-televizije u Bosni i Hercegovini, gdje su se susreli sa v.d.direktorom ove ustanove doc.dr. Edinom Jahićem. U toku susreta razgovarano je o novim aktivnostima Iranske biblioteke u Tuzli, te planovima za naredni period.

OPŠIRNIJE


19.10.2017. u 20:57
Realizacija razvojnih projekata u Kladnju


Realizacija nekoliko investicijskih projekata na području općine Kladanj, bio je povod za današnju posjetu premijera Tuzlanskog kantona Bege Gutića i ministra za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zlatana Muratovića Kladnju i načelniku Jusufu Čavkunoviću. Premijer Tuzlanskog kantona ovom je prilikom naglasio i da će u Nacrtu budžeta za 2018. po prvi put lokalne zajednice Tuzlanskog kantona dobiti posebnu stavku.

OPŠIRNIJE


19.10.2017. u 20:48 Broj citanja: 418
Posjeta osnovnim i srednjim školama općina Banovići i Kalesije


Prema Planu i programu rada, a s ciljem upoznavanja sa dosadašnjim radom i planovima aktivnosti u narednom periodu, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona Zlatan Muratović sa saradnicima, u srijedu, 18.10.2017. godine, posjetio je osnovne i srednje škole općina Banovići i Kalesija.

OPŠIRNIJE


19.10.2017. u 19:48 Broj citanja: 360
TFF:
Premijerno prikazan dokumentarni film ˝Tu pored nas˝


TuzlarijeU Narodnom pozorištu Tuzla večeras je u sklopu 6. Tuzla FIlm Festivala premijerno prikazan dokumentarni film "Tu pored nas" u produkciji Jusufa Jaganjca i Borisa Balte. "Tu pored nas" je film o kulturno-historijskom naslijeđu Tuzle koji između ostalog, govori i o spomeniku Kapitel.Film otkriva nepoznate stvari o poznatome, nastajanju i propadanju kulturnog naslijeđa grada soli.

OPŠIRNIJE


19.10.2017. u 19:21
Skulpture Živorada Ciglića ukrasile hol Narodnog pozorišta


TuzlarijeDvadeset skulptura autora Živorada Ciglića Cigle iz Srbije ukrasilo je hol Narodnog pozorišta Tuzla. Naime, ovaj umjetnik Tuzlacima se nakon 50 godina predstavio sa samostalnom izložbom, koja se održava u okviru ovogodišnjeg Tuzla Film Festivala.

OPŠIRNIJE
OSTALE VIJESTI
Vlada FBiH želi zaštititi dobavljače i zaposlene: Uredba o vanrednom nadzoru u društvima od interesa za FBiH

Zvizdić dobio pisma Johannesa Hahna: Nema većine za podršku Zakonu o akcizama

Š ef delegacije EU-a održao pres-konferenciju: Wigemark: Izgovori nas ne zanimaju, hoćemo konkretne rezultate

Pet miliona KM za devastiranje institucija vlasti RS-a: Opozicija najavljuje tužbu protiv Dodika zbog klevete

Plenković pisao o Pelješkom mostu Junckeru i Zvizdiću: Legitimni interesi BiH ostat će netaknuti

U centru pažnje je Katalonija: Dvodnevni samit lidera zemalja članica EU-a

VIDEO: U toku je kampanja Crveni nosić: Kako pomoći Roditeljskoj kući u Sarajevu?

VIDEO: Zajednica izdavača/nakladnika BiH: Žele pomoći u vraćanju dostojanstva autorima i knjizi općenito

Izvršni odbor N/FS BiH: Ime novog selektora 10. novembra

Edin Džeko o fudbalu, kritikama, odrastanju, porodici..: „Ne trčim? Ne dajem sve od sebe? Dajte molim vas! To je šala“