TUZLARIJE - VIJESTI

31.12.2015. u 10:23 Broj citanja: 1907
Saopštenje za javnost
DF oštro osuđuje seksističko ponašanje premijera TK Bege Gutića
Tuzlarije
Foto: Arhiva


Demokratska fronta oštro osuđuje ponašanje premijera Tuzlanskog kantona, Bege Gutića, koji je tokom jučerašnje sjednice Skupštine ovog kantona izvrijeđao DF-ovu zastupnicu Lejlu Didik Sarajlić.

Naime, Lejla Didik Sarajlić, kao odgovorna zastupnica u Skupštini ovog kantona, ponovo je stavila na dnevni red sjednice Inicijativu koju je, po drugi put, pokrenula prema Ministarstvu finansija TK i Odsjeku za finansijsko – računovodstvene poslove Službe TK. Inicijativa se odnosi na izvršenje revizije primanja zastupnika u Skupštini TK delegiranih u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH, na ime stalnog mjesečnog novčanog primanja (paušala).

Premijeru Gutiću ovo se očigledno nije svidjelo, jer joj se nakon toga obraćao neprimjerenim vokabularom. Tokom svog seksističkog ispada uvrijedio ju je prvenstveno kao ženu, ali i građanku civilizovanog društva.

Smatramo da ovoj, niti bilo kojoj drugoj vrsti diskriminacije nema mjesta u demokratskom društvu za koji se borimo, te stoga želimo upoznati javnost o tome. Ovakvu vrstu ispada neophodno je odmah sankcionisati, jer se zalažemo za ravnopravnost spolova, kao i jednakost žena u političkom životu.

Zahtjevamo da se premijer Gutić javno izvini našoj zastupnici i svojoj kolegici u Skupštini TK, Lejli Didik Sarajlić, a sve do tada zastupnici Demokratske fronte neće prisustvovati sjednicama na kojima nisu jednaka prava svih zastupnika/ca.

Također, ukoliko se ovakvi i slični ispadi premijera Gutića nastave, zastupnica Lejla Didik Sarajlić je spremna poduzeti i zakonske mjere kako bi svoja prava ostvarila pred pravosudnim organima.

SLUŽBA DF-a ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU

(tuzlarije.net)               

 Vanredni samit zemalja OIC-a u Istanbulu:
Istočni Jerusalem proglašen glavnim gradom Palestine
Trump pod pritiskom zbog optužbi za seksualno uznemiravanje
Oko 60 senatorica zahtijeva istragu
Istanbul:
Počeo vanredni samit zemalja OIC-a o Jerusalemu

14.12.2017. u 00:09
18. decembra na Trgu slobode:
Protest podrške palestinskom narodu


Odluka predsjednika SAD Donalda Trampa da zvanično prizna Jerusalem kao glavni grad Izraela izazvala je talas osuda u međunarodnoj zajednici, a širom svijeta organizirani su protesti. Upravo zbog toga Mirovna aktivistička grupa u saradnji sa palestinskom dijasporom iz Tuzle, 18. decembra na Trgu slobode, sa početkom u 14 časova, organizuje protest.

OPŠIRNIJE


13.12.2017. u 22:54 Broj citanja: 1358
16. decembra u BKC-u:
Svečani koncert UKUD ˝Zvonko Cerić˝


TuzlarijeUniverzitetsko kulturno-umjetničko društvo "Zvonko Ceric" 16. 12. 2017. godine obilježava 41 godinu rada Univerziteta u Tuzli i 38 godina postojanja i kontinuiranog rada Društva. Kažimo i to da će koncert biti održan u Bosanskom kulturnom centru Tuzla sa početkom u 18 časova.

OPŠIRNIJE


13.12.2017. u 20:38 Broj citanja: 1177
Nova stolarija, peći, rasvjeta, internet, video nadzor ...
˝Centar za kulturu˝ rad započeo sa adaptacijom prostora koje koristi


U svim prostorima Centra za kulturu sa podružnicama u Gornjoj Tuzli, Husinu i Lipnici, radi se na uređenju, mijenjanju dotrajalih dijelova, kao i uvođenju novina, o čemu je danas govorio direktor JU "Centar za kulturu" Tuzla Dženan Jusufović.

OPŠIRNIJE


13.12.2017. u 19:47
„Day of India at University of Tuzla“ krajem februara u Tuzli


Direktor Kulturnog centra Amrita Sher Gil pri Ambasadi Republike Indije g. T.P.S. Rawata i projekt menadžer centra gđica Eszter Berki posjetili su danas Univerzitet u Tuzli i održali sastanak s rektoricom prof.dr. Nerminom Hadžigrahić.

OPŠIRNIJE


13.12.2017. u 18:15 Broj citanja: 591
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija


Danas su više puta spominjali kuhano vino koje se prošle godine najviše pilo, a kako je bilo hladno nije ni čudo. I meni je to vino lijepo ali više od gutljaja ništa ne pijem. Od onih sam koji ne podnose alkohol, nije da mi je ružan ali mi se nakon gutljaja manta, gorim sva, nije mi najbolje, isto sam Kim Besindžer u onom jednom filmu kad se nakon gutljaja alkohola pretvara u drugu osobu.

OPŠIRNIJE


13.12.2017. u 17:35 Broj citanja: 308
Nexus Gaming Festival ponovo u Tuzli:
Turniri, prezentacije gaming brandova, nastup youtubera...


Pažnja za sve gamere! U organizaciji Magic Factory, a pod pokrovitelj stvom Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta i Federalnog ministarstva kulture i sporta u Hotelu Tuzla 21. 22. i 23. decembra 2017. godine održat će se jedinstveni gamerski događaj.

OPŠIRNIJE
OSTALE VIJESTI
VIDEO: FUCZ vizuelno pretražuje korito: Nastavljena potraga za mladićima koji su upali u Miljacku

Š ef Delegacije EU-a u Sarajevu: Wigemark: Mladi u BiH trebaju napraviti društvo kakvo oni žele

VIDEO: Brojne teme na dnevnom redu ovoga četvrtka: PSBiH o trasi puta Sarajevo-Beograd, akcizama, Izbornom zakonu

Tematska rasprava na plenarnoj sjednici u Strasbourgu: Europski parlament podržao ulazak Hrvatske u šengensku zonu

Izvještavali o egzodusu Rohingya: U Mijanmaru uhapšeni novinari Reutersa

Lideri više od 50 islamskih zemalja: OIC: Istočni Jerusalem je glavni grad države Palestine

Roy Moore optužen za seksualno napastovanje tinejdžerica: Trumpov kandidat izgubio izbore u Alabami

Bolji zvuk, više kanala, niža cijena difuzije: Norveška isključila FM radio i prešla na digitalni

VIDEO: Š ta su ljudi najviše pretraživali tokom ove godine: Kako Google vidi 2017. godinu

VIDEO: Džumhur nakon proglašenja za najboljeg sportistu BiH: "Želim doći do 20 najboljih na svijetu i na megdan Đokoviću"