TUZLARIJE - VIJESTI

31.12.2015. u 14:54 Broj citanja: 2232
SDP - novogodišnja press konferencija
Enver Bijedić oštro o djelovanju Vlade TK


U prostorijama Kantonalnog odbora SDP BiH Tuza jučer je održana novogodišnja press konferencija. Na pres konfereniji prisustvovali su: članovi Predsjedništva Kantonalnog odbora SDP BiH Tuzla, poslanici SDP BiH u Skupštini TK i predsjednici općinskih organizacija SDP BiH iz Tuzlanskog kantona.

Tuzlarije


U ime Kantonalnog odbora SDP BiH Tuzla prisutnima se obratio Enver Bijedić predsjenik Kantonalne organizacije čije izlaganje u cijelosti prenosimo;


"Drugarice i drugovi, poštovani i uvaženi predsjednici Gradske / općinskih organizacija SDPBiH koje djeluju u Kantonalnoj organizaciji SDPBiH Tuzla, članovi Predsjedništva Kantonalnog odbora SDPBiH Tuzla, poslanici SDP-a u Skupštini Tuzlanskog kantona, predstavnici medija.

Ovo je prilika da se ukratko podsjetimo onoga što smo uradili u ovoj godini i ukažemo na ono što nas očekuje u narednoj 2016. godini.
Složit ćemo se da je iza nas u ekonomskom i političkom smislu teška i veoma turbulentna godina, u kojoj su naši politički protivnici konstituisali pa rekonstruisali zakonodavnu i izvršnu vlast na svim nivoima, pri tome gubeći dragocjeno verijeme da se uhvate u koštac sa svim ekonomskim i političkim izazovima u društvu i izlasku iz veoma teške krize.

Na nadavno održanoj tribini pod nazivom "Naš odgovor" dodatno smo mobilizirali članove i simpatizere SDP-a u borbi protiv svih vidova daljeg ekonomskog i socijalnog propadanja našeg društva.

Ukazali smo da SDP ima odgovore, da možemo izaći iz ove krize kroz naše zalaganje za:
1. Ekonomske reforme;
2. Veće investiranje i veće zapošljavanje, posebno mladih;
3. Za provođenje socijalnih reformi, uz naglašeno efikasniju borbu protiv kriminala i korupcije.
4. Za iznalaženje zakonskih mogućnosti za dokup radnog staža obespravljenih radnika.
Kada su u pitanju prava radnika, jasno smo iskazali svoj stav o usvojenom Zakonu o radu. Navedeni Zakon u potpunosti derogira prava radnika, ponižava sindikat i radnike, prepušta ih na volju vlasnika kapitala, a sve pod dirigentskom palicom sadašnje vlasti na čelu sa Strankom demokratske akcije.

Naš rezolutan odgovor je da taj Zakon pod hitno treba promijeniti i da o radničkim pravima ne mogu odlučivati niti Vlada niti poslodavci, već isključivo Parlament Federacije BiH, koji će zakonski propisati set radničkih prava, ali u dogovoru sa Sindikatom.

Kao opozicija, borimo se svim političkim dozvoljenim sredstvima da današnja vlast u Tuzlanskom kantonu poštuje pozitivne zakonske propise i pravo građana i radnika na slobodu i dostojanstvo u svakodnevnom životu i radu.

Koliko su nam dozvoljavale mogućnosti koje imamo, putem javnih saopštenja, press konferencija, za skupštinskom govornicim, ukazivali smo na sljedeća nezakonita djelovanja Vlade TK:

1. Smjena kadrova SDP u Kliničkom univerzitetskom centru Tuzla kada su smijenjeni; prof.dr.sci. Emir Hodžić, prof.dr.sci. Zlatan Fatušić i drugi;

2. Smjene direktorica i direktora osnovnih i srednjih škola u Tuzlanskom kantonu;

3. Smjena nebošnjaka, članova Drugostepene ljekarske komisije za utvrđivanje privremene spriječenosti za rad, od strane Upravnog odbora Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona. Smijenjeni su: doktori Kata Imamović, Erika Draginjić, Sanja Lazarević, Verica Vukotić, Gospava Bećirović, Paula Pranjkić, Ervin Alibegović i Denis Mršić.

Poslušnici, odnosno stranački kadrovi SDA i njihovi sateliti u Upravnom odboru Zavoda zdravstvenog osiguranja TK ciljano su uklonili nekolicinu uglednih tuzlanskih ljekara iz ljekarske komisije TK iz reda Srba i Hrvata, te instalirali uglavnom bošnjačke kadrove;

4. Vlada TK je bez ikakvog valjanog razloga, a pod pritiskom lobija, smanjila esencijalnu listu lijekova, tako da su pacijenti uskraćeni za tristo besplatnih lijekova. Ovakav bahat odnos SDA i njenih istomišljenika, Kantonalni odbor SDPBiH je najoštrije osudio, jer je to bio još jedan udar na ionako skroman budžet građana;

5. Kršenje zakona prilikom prijema nastavnika i stručnih saradnika u osnovne i srednje škole na području Tuzlasnkog kantona od strane Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK;

6. Žurne izmjene i flagrantno kršenje Zakona o javnom okupljanju u TK na što je Klub poslanika SDPBiH u Skupštini TK predložio izmjenu tog novog Zakona koja se odnosi na odredbe kojima ne treba ograničavati vrijeme trajanja protesta građana i da treba dozvoliti mirna okupljanja nezadovoljnih građana i obespravljenih radnika pred objektima Skupštine, Vlade, kao i pred pravosudnim i drugim institucijama Tuzlanskog kantona;

7. Kantonalni odbor SDPBiH Tuzla se oštro suprostavio izdvajanju Površinskog kopa Šikulje i Dubrave iz Privrednog društva Kreka Tuzla. Po tom pitanju organizovan je i okrugli sto koji je održan 17.12.2015. godine, na kojem su eminentni stručnjaci dali odgovor na pitanje u kojem pravcu treba ići razvoj Rudnika Kreka Tuzla, sa prijedlogom

ZAKLJUČAKA:

1. Trenutno stanje i položaj Rudnika Kreka ocijenjen je dramatičnim.

2. Rudniku Kreka potrebno je hitno prestruktuiranje.

3. Bez aktivne pomoći JP Elektroprivreda BiH u okviru koncerna, Rudnik Kreka ne može realizovati konsolidaciju poslovanja.

4. Paralelno provođenje kratkoročnih i dugoročnih mjera prestrukturiranja i ekonomsko-finansijske konsolidacije Rudnika Kreka mora biti usaglašeno sa nužnom izgradnjom bloka 7 TE Tuzla, jer bez izgradnje bloka 7 TE Tuzla, perspektiva opstanka Rudnika Kreka je upitna.
Zapostavlja se gradnja bloka 7 TE Tuzla, a vladajuća garnitura vješto počinje priču o gradnji TE Banovići. A zna se da nema ni para ni uglja za obadva projekta.

U ovoj 2015. godini, po prvi put na ovim prostorima na najdemokratskiji način, po principu jedan član jedan glas, izabrali smo predsjednika SDPBiH, predsjednike kantonalnih, odnosno regionalnih odbora i predsjednike gradskih i opštinskih odbora.
Smatram da krajnji cilj ovih i drugih aktivnosti će biti vraćanje povjerenja članstva, simpatizera i građana u SDPBiH.

Drugarice i drugovi,
Ovom prilikom želim napomenuti da je jasan stav SDPBiH, da je 2016. godina, izborna godina, u kojoj će se održati Lokalni izbori za izbor općinskih vijeća i načelnika opština.
Iz toga će za SDPBiH, pored navedenih i ostalih tekućih zadataka, proisteći obaveza provođenja brojnih aktivnosti u okviru izbornog procesa. Konkretnije, radi se o obavezi da SDPBiH ponudi građanima za njih prihvatljive i potrebne politike ekonomskog i društvenog razvoja njihovih lokalnih zajednica i da ponudi kvalitetne kadrove za kandidate u sastave opštinskih vijeća i za načelnike opština, koji će moći uspješno realizovati te politike i ostvariti dobar izborni rezultat.

Poštovani prijatelji, na kraju dozvolite da vam svima čestitam Božićne blagdane i poželim sretnu i uspješnu 2016. godinu, mnogo ličnog i porodičnog zdravlja, mira, sigurnosti i daljeg ekonomskog i društvenog napretka naše Bosne i Hercegovine."KO SDP BiH Tuzla
Služba za odnose s javnošću

(tuzlarije.net)               

 FOTO Prelijepa Bosanka postala Miss Australije
Zatucani pojedinci je napali: ˝Oduzmite joj krunu˝
Možda ima i luđih penala ali je jedno sigurno:
Golman će ovaj penal doživotno pamtiti
Svakakvih budala dunjalukom hoda:
VIDEO Muškarac u Hong Kongu gurnuo ženu na prugu

23.10.2017. u 23:38
Promovisana knjiga Elvise Kovačević:
Praktični savjeti kako promijeniti svoj život i učiniti ga boljim


TuzlarijeU Plavoj sali Bosanskog kulturnog centra večerasje upriličena promocija knjige "Spoznaja – 19 jednostavnih koraka da postignete svaki svoj cilj" američko-bosanske autorice Elvise Kovačević. O knjizi su govorili novinar i književnik Mehmed Pargan, kao i sama autorica.

OPŠIRNIJE


23.10.2017. u 20:16 Broj citanja: 496
Klub vodenih sportova ˝Sprint˝ Tuzla obilježio prvu godišnjicu


TuzlarijeKlub vodenih sportova "Sprint" Tuzla večeras je na bazenu u Hotelu Tuzla obilježio prvu godišnjicu postojanja i rada. Za kratak period djeca, roditelji i treneri u klubu su postigli mnogo, kazao je za Tuzlarije Sejbin Brašnjić, trener u Klubu.

OPŠIRNIJE


23.10.2017. u 19:59 Broj citanja: 2767
Provaljeno u arhiv Općinskog suda Tuzla


Nekoliko nepoznatih osoba provalilo je u arhiv Općinskog suda Tuzla i ukralo predmete privremeno deponovani u bivšoj zgradi Doma armije u Tuzli koja je napuštena. Nezvanično, nepoznati pljačkaši ukrali su oko dvije hiljade sudskih predmeta iz komunalne oblasti i prodali firmi koja se bavi reciklažom papira. Tužilaštvo Tuzlanskog kantona vodi istragu koja bi trebala da odgovori na pitanje kako tako važna dokumentacija nije bila zaštićena.

OPŠIRNIJE


23.10.2017. u 19:37 Broj citanja: 326
Poziv:
Upis u Školu ritmičke gimnastike


Gimnastički klub Tuzla na incijativu roditelja i djece odlučio se da pokrene nove aktivnsti u klubu. Naime, radi se o ritmičkoj gimnastici isključivo za curice. Pozivamo sve zainteresovane djevojčice, uzrasta četiri godine i starije, da nam se pridruže i upoznaju ovaj predivan sport, koji razvija osjećaj za ritam, muzikalnost, utječe na lijepo i pravilno držanje tijela

OPŠIRNIJE


23.10.2017. u 19:31
Zamjenik šefa Delegacije EU posjetio ˝Vive Žene˝:
Promjene u društvu i doprinos izgradnji trajnog mira


TuzlarijeZamjenik šefa Delegacije EU u BiH gospodin Khaldoun Sinno boravo je danas u zvaničnoj posjeti UG "Vive Žene" u Tuzli. Trenutno se u ovom Udruženju realiziraju dva projekta finasirana od strane Evropske Unije.

OPŠIRNIJE


23.10.2017. u 19:23 Broj citanja: 322
Delegacije EU i UNICEF-a u posjeti Tuzli:
Podrška kampanji “Svako dijete treba porodicu”


Zamjenik šefa Delegacije EU u BiH Khaldoun Sinno i predstavnica UNICEF-a u BiH Geeta Narayan posjetili su u ponedjeljak Dom za djecu bez roditeljskog staranja u Tuzli. Posjeta je dio kampanje “Svako dijete treba porodicu” koju UNICEF sprovodi u sklopu projekta “Transformacija institucija za zbrinjavanje i sprečavanje razdvajanja porodica”, koji finansira EU.

OPŠIRNIJEOSTALE VIJESTI
Tužilaštvo BiH donijelo naredbu za Milorada Dodika: Neće biti istrage za negiranje genocida

Konačan broj žrtava koje krije ova grobnica još nije poznat: Počela ekshumacija u rudniku Sase kod Srebrenice

Iskazali interes za saradnju u eksploataciju nafte u FBiH: Predstavnici Shella nisu došli na sastanak sa Džindićem

Prvookrivljen u slučaju Agrokor: Izdan Europski uhidbeni nalog za Ivicom Todorićem

Inicijativu je pokrenula Fondacija Tijane Jurić: U Srbiji skupljanje potpisa za doživotnu robiju za ubice djece

Izabrani senatori koji će odlučivati o Kataloniji: U četvrtak sjednica katalonskog parlamenta

Zbog emisije ugljičnog dioksida: Sve kiseliji oceani pogubno utječu na oceanske ekosustave

FOTO: Iz perspektive Kristine Makeeve: Kako jesen izgleda širom svijeta

I zvanično na 31. mjestu: Džumhuru novi ranking karijere

U izboru FIFA-e: Cristiano Ronaldo ponovo izabran za najboljeg fudbalera svijeta