TUZLARIJE - VIJESTI

31.12.2015. u 14:54 Broj citanja: 2271
SDP - novogodišnja press konferencija
Enver Bijedić oštro o djelovanju Vlade TK


U prostorijama Kantonalnog odbora SDP BiH Tuza jučer je održana novogodišnja press konferencija. Na pres konfereniji prisustvovali su: članovi Predsjedništva Kantonalnog odbora SDP BiH Tuzla, poslanici SDP BiH u Skupštini TK i predsjednici općinskih organizacija SDP BiH iz Tuzlanskog kantona.

Tuzlarije


U ime Kantonalnog odbora SDP BiH Tuzla prisutnima se obratio Enver Bijedić predsjenik Kantonalne organizacije čije izlaganje u cijelosti prenosimo;


"Drugarice i drugovi, poštovani i uvaženi predsjednici Gradske / općinskih organizacija SDPBiH koje djeluju u Kantonalnoj organizaciji SDPBiH Tuzla, članovi Predsjedništva Kantonalnog odbora SDPBiH Tuzla, poslanici SDP-a u Skupštini Tuzlanskog kantona, predstavnici medija.

Ovo je prilika da se ukratko podsjetimo onoga što smo uradili u ovoj godini i ukažemo na ono što nas očekuje u narednoj 2016. godini.
Složit ćemo se da je iza nas u ekonomskom i političkom smislu teška i veoma turbulentna godina, u kojoj su naši politički protivnici konstituisali pa rekonstruisali zakonodavnu i izvršnu vlast na svim nivoima, pri tome gubeći dragocjeno verijeme da se uhvate u koštac sa svim ekonomskim i političkim izazovima u društvu i izlasku iz veoma teške krize.

Na nadavno održanoj tribini pod nazivom "Naš odgovor" dodatno smo mobilizirali članove i simpatizere SDP-a u borbi protiv svih vidova daljeg ekonomskog i socijalnog propadanja našeg društva.

Ukazali smo da SDP ima odgovore, da možemo izaći iz ove krize kroz naše zalaganje za:
1. Ekonomske reforme;
2. Veće investiranje i veće zapošljavanje, posebno mladih;
3. Za provođenje socijalnih reformi, uz naglašeno efikasniju borbu protiv kriminala i korupcije.
4. Za iznalaženje zakonskih mogućnosti za dokup radnog staža obespravljenih radnika.
Kada su u pitanju prava radnika, jasno smo iskazali svoj stav o usvojenom Zakonu o radu. Navedeni Zakon u potpunosti derogira prava radnika, ponižava sindikat i radnike, prepušta ih na volju vlasnika kapitala, a sve pod dirigentskom palicom sadašnje vlasti na čelu sa Strankom demokratske akcije.

Naš rezolutan odgovor je da taj Zakon pod hitno treba promijeniti i da o radničkim pravima ne mogu odlučivati niti Vlada niti poslodavci, već isključivo Parlament Federacije BiH, koji će zakonski propisati set radničkih prava, ali u dogovoru sa Sindikatom.

Kao opozicija, borimo se svim političkim dozvoljenim sredstvima da današnja vlast u Tuzlanskom kantonu poštuje pozitivne zakonske propise i pravo građana i radnika na slobodu i dostojanstvo u svakodnevnom životu i radu.

Koliko su nam dozvoljavale mogućnosti koje imamo, putem javnih saopštenja, press konferencija, za skupštinskom govornicim, ukazivali smo na sljedeća nezakonita djelovanja Vlade TK:

1. Smjena kadrova SDP u Kliničkom univerzitetskom centru Tuzla kada su smijenjeni; prof.dr.sci. Emir Hodžić, prof.dr.sci. Zlatan Fatušić i drugi;

2. Smjene direktorica i direktora osnovnih i srednjih škola u Tuzlanskom kantonu;

3. Smjena nebošnjaka, članova Drugostepene ljekarske komisije za utvrđivanje privremene spriječenosti za rad, od strane Upravnog odbora Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona. Smijenjeni su: doktori Kata Imamović, Erika Draginjić, Sanja Lazarević, Verica Vukotić, Gospava Bećirović, Paula Pranjkić, Ervin Alibegović i Denis Mršić.

Poslušnici, odnosno stranački kadrovi SDA i njihovi sateliti u Upravnom odboru Zavoda zdravstvenog osiguranja TK ciljano su uklonili nekolicinu uglednih tuzlanskih ljekara iz ljekarske komisije TK iz reda Srba i Hrvata, te instalirali uglavnom bošnjačke kadrove;

4. Vlada TK je bez ikakvog valjanog razloga, a pod pritiskom lobija, smanjila esencijalnu listu lijekova, tako da su pacijenti uskraćeni za tristo besplatnih lijekova. Ovakav bahat odnos SDA i njenih istomišljenika, Kantonalni odbor SDPBiH je najoštrije osudio, jer je to bio još jedan udar na ionako skroman budžet građana;

5. Kršenje zakona prilikom prijema nastavnika i stručnih saradnika u osnovne i srednje škole na području Tuzlasnkog kantona od strane Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK;

6. Žurne izmjene i flagrantno kršenje Zakona o javnom okupljanju u TK na što je Klub poslanika SDPBiH u Skupštini TK predložio izmjenu tog novog Zakona koja se odnosi na odredbe kojima ne treba ograničavati vrijeme trajanja protesta građana i da treba dozvoliti mirna okupljanja nezadovoljnih građana i obespravljenih radnika pred objektima Skupštine, Vlade, kao i pred pravosudnim i drugim institucijama Tuzlanskog kantona;

7. Kantonalni odbor SDPBiH Tuzla se oštro suprostavio izdvajanju Površinskog kopa Šikulje i Dubrave iz Privrednog društva Kreka Tuzla. Po tom pitanju organizovan je i okrugli sto koji je održan 17.12.2015. godine, na kojem su eminentni stručnjaci dali odgovor na pitanje u kojem pravcu treba ići razvoj Rudnika Kreka Tuzla, sa prijedlogom

ZAKLJUČAKA:

1. Trenutno stanje i položaj Rudnika Kreka ocijenjen je dramatičnim.

2. Rudniku Kreka potrebno je hitno prestruktuiranje.

3. Bez aktivne pomoći JP Elektroprivreda BiH u okviru koncerna, Rudnik Kreka ne može realizovati konsolidaciju poslovanja.

4. Paralelno provođenje kratkoročnih i dugoročnih mjera prestrukturiranja i ekonomsko-finansijske konsolidacije Rudnika Kreka mora biti usaglašeno sa nužnom izgradnjom bloka 7 TE Tuzla, jer bez izgradnje bloka 7 TE Tuzla, perspektiva opstanka Rudnika Kreka je upitna.
Zapostavlja se gradnja bloka 7 TE Tuzla, a vladajuća garnitura vješto počinje priču o gradnji TE Banovići. A zna se da nema ni para ni uglja za obadva projekta.

U ovoj 2015. godini, po prvi put na ovim prostorima na najdemokratskiji način, po principu jedan član jedan glas, izabrali smo predsjednika SDPBiH, predsjednike kantonalnih, odnosno regionalnih odbora i predsjednike gradskih i opštinskih odbora.
Smatram da krajnji cilj ovih i drugih aktivnosti će biti vraćanje povjerenja članstva, simpatizera i građana u SDPBiH.

Drugarice i drugovi,
Ovom prilikom želim napomenuti da je jasan stav SDPBiH, da je 2016. godina, izborna godina, u kojoj će se održati Lokalni izbori za izbor općinskih vijeća i načelnika opština.
Iz toga će za SDPBiH, pored navedenih i ostalih tekućih zadataka, proisteći obaveza provođenja brojnih aktivnosti u okviru izbornog procesa. Konkretnije, radi se o obavezi da SDPBiH ponudi građanima za njih prihvatljive i potrebne politike ekonomskog i društvenog razvoja njihovih lokalnih zajednica i da ponudi kvalitetne kadrove za kandidate u sastave opštinskih vijeća i za načelnike opština, koji će moći uspješno realizovati te politike i ostvariti dobar izborni rezultat.

Poštovani prijatelji, na kraju dozvolite da vam svima čestitam Božićne blagdane i poželim sretnu i uspješnu 2016. godinu, mnogo ličnog i porodičnog zdravlja, mira, sigurnosti i daljeg ekonomskog i društvenog napretka naše Bosne i Hercegovine."KO SDP BiH Tuzla
Služba za odnose s javnošću

(tuzlarije.net)               

 Prva godina Trumpovog mandata
Od istupanja iz Pariškog sporazuma do izazivanja Kim Jong-una
Žive duže, otpornije u ekstremnim uslovima
Potvrđeno: Ženski spol jači je od muškog
Palestinski predsjednik:
Trumpova mirovna ponuda je šamar stoljeća

18.01.2018. u 09:27 Broj citanja: 334
Javljanje čitaoca:
Parkirana vozila u Ulici Hendek ugrožavaju pješake


TuzlarijeČitalac F.G. nam je poslao fotografije i mail u kojem piše:
"Ovim putem želim da apelujem na nadležne službe u Tuzli da konačno riješe problem nepropisno ostavljenih vozila u ulici Hendek koja već godinama ugrožavaju sigurnost pješaka i ostalih učesnika u saobraćaju."

OPŠIRNIJE


18.01.2018. u 08:00
Tešanjska tvrđava:
Simbol kulturno-historijskog naslijeđa BiH


TuzlarijeStari grad Tešanj ili Gradina nalazi se na razmeđu srednje i sjeveroistočne Bosne. Izgrađen je na vrhu stjenovitog brijega uz rijeku Tešanjku, a sa ovog mjesta se pruža prelijep pogled na cijeli grad. Ako posjetu obavite zimi naša preporuka je najprije da se toplo obučete.

OPŠIRNIJE


18.01.2018. u 07:13 Broj citanja: 1126
Udruženje kupaca ˝15. Maj˝ - obavještenje:
Najava protesta UG ˝SPO 15. maj˝ Tuzla u petak, 19. januara u 12 satiTuzlarijeUdruženje kupaca ˝15. Maj˝ obavještava javnost da ponovo organizuje javni protest u petak 19.01.2018. godine. Okupljanje je ispred zgrade SPO "15. maj" (B. Malta) od 12 sati.

OPŠIRNIJE


18.01.2018. u 00:39
Najava promocije monografije ˝Muzej u Tuzli 1947-2017˝


U povodu 70 godina postojanja Muzeja istočne Bosne Tuzla, 19. januara, sa početkom u 14h, u prostorijama Muzeja biće održana promocija monografije pod nazivom "Muzej u Tuzli 1947-2017". Promotori monografije su Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle, prof. dr. Salih Kulenović i Zdravko Novak, akademski slikar-grafičar.

OPŠIRNIJE


18.01.2018. u 00:20 Broj citanja: 9966
Dešavanja u Tuzli na današnji dan


TuzlarijeTuzlarije su dugo na netu, gotovo sve što je objavljivano sačuvano je u nekom obliku, stvorene su bogate arhive i tekstova i slika. Podaci iz rubrike "Vijesti iz Tuzle" prikupljaju se u bazi podataka od 2003. godine. Vjerujemo da će mnogim čitaocima biti zanimljivo da pogledaju šta se to u Tuzli dešavalo na današnji dan prethodnih godina.

OPŠIRNIJE


18.01.2018. u 00:07 Broj citanja: 16132
Najnovije vijesti iz svijeta


Tuzlarije

OPŠIRNIJE
OSTALE VIJESTI
Zapalio se autobus: Najmanje 52 osobe poginule na sjeveru Kazahstana

Sjednica Vijeća ministara BiH: Ministri o Strategiji za suzbijanje zloupotrebe opojnih droga

Danas u Beogradu sahrana Olivera Ivanovića: I kontroverzan i poštovan političar

Tillerson: Dugujemo objašnjenje Turskoj: \'Ne formiramo nikakve jedinice za zaštitu granice u Siriji\'

Prva godina Trumpovog mandata: Od istupanja iz Pariškog sporazuma do izazivanja Kim Jong-una

VIDEO: Na otvaranju igara marširat će zajedno : Dvije Koreje formiraju prvi zajednički olimpijski tim

\'Težak je protivnik i igra jako dobar tenis\': Nadal: Džumhur je mnogo napredovao od našeg posljednjeg meča
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije sat vremena
U zapaljenom autobusu u Kazahstanu poginulo najmanje 52 ljudi
Objavljeno prije sat vremena
Trump: Ne trebam teretanu, kad šutnem loptu, ona daleko odleti
Objavljeno prije 2 sata
Osuđeni goli prosvjednici koji su zaklali janje ispred Auschwitza
Objavljeno prije 2 sata
Prva godina Trumpovog mandata: Od istupanja iz Pariškog sporazuma o klimi do izazivanja Kim Jong-una
Objavljeno prije 2 sata
Prva godina Trumpovog mandata: Podjela, nesloga i neispunjena predizborna obećanja
Objavljeno prije 3 sata
Nafta iz iranskog tankera razlila se Istočnim kineskim morem, najveći izljev od 1991.