TUZLARIJE - VIJESTI

31.12.2015. u 14:54 Broj citanja: 2337
SDP - novogodišnja press konferencija
Enver Bijedić oštro o djelovanju Vlade TK


U prostorijama Kantonalnog odbora SDP BiH Tuza jučer je održana novogodišnja press konferencija. Na pres konfereniji prisustvovali su: članovi Predsjedništva Kantonalnog odbora SDP BiH Tuzla, poslanici SDP BiH u Skupštini TK i predsjednici općinskih organizacija SDP BiH iz Tuzlanskog kantona.

Tuzlarije


U ime Kantonalnog odbora SDP BiH Tuzla prisutnima se obratio Enver Bijedić predsjenik Kantonalne organizacije čije izlaganje u cijelosti prenosimo;


"Drugarice i drugovi, poštovani i uvaženi predsjednici Gradske / općinskih organizacija SDPBiH koje djeluju u Kantonalnoj organizaciji SDPBiH Tuzla, članovi Predsjedništva Kantonalnog odbora SDPBiH Tuzla, poslanici SDP-a u Skupštini Tuzlanskog kantona, predstavnici medija.

Ovo je prilika da se ukratko podsjetimo onoga što smo uradili u ovoj godini i ukažemo na ono što nas očekuje u narednoj 2016. godini.
Složit ćemo se da je iza nas u ekonomskom i političkom smislu teška i veoma turbulentna godina, u kojoj su naši politički protivnici konstituisali pa rekonstruisali zakonodavnu i izvršnu vlast na svim nivoima, pri tome gubeći dragocjeno verijeme da se uhvate u koštac sa svim ekonomskim i političkim izazovima u društvu i izlasku iz veoma teške krize.

Na nadavno održanoj tribini pod nazivom "Naš odgovor" dodatno smo mobilizirali članove i simpatizere SDP-a u borbi protiv svih vidova daljeg ekonomskog i socijalnog propadanja našeg društva.

Ukazali smo da SDP ima odgovore, da možemo izaći iz ove krize kroz naše zalaganje za:
1. Ekonomske reforme;
2. Veće investiranje i veće zapošljavanje, posebno mladih;
3. Za provođenje socijalnih reformi, uz naglašeno efikasniju borbu protiv kriminala i korupcije.
4. Za iznalaženje zakonskih mogućnosti za dokup radnog staža obespravljenih radnika.
Kada su u pitanju prava radnika, jasno smo iskazali svoj stav o usvojenom Zakonu o radu. Navedeni Zakon u potpunosti derogira prava radnika, ponižava sindikat i radnike, prepušta ih na volju vlasnika kapitala, a sve pod dirigentskom palicom sadašnje vlasti na čelu sa Strankom demokratske akcije.

Naš rezolutan odgovor je da taj Zakon pod hitno treba promijeniti i da o radničkim pravima ne mogu odlučivati niti Vlada niti poslodavci, već isključivo Parlament Federacije BiH, koji će zakonski propisati set radničkih prava, ali u dogovoru sa Sindikatom.

Kao opozicija, borimo se svim političkim dozvoljenim sredstvima da današnja vlast u Tuzlanskom kantonu poštuje pozitivne zakonske propise i pravo građana i radnika na slobodu i dostojanstvo u svakodnevnom životu i radu.

Koliko su nam dozvoljavale mogućnosti koje imamo, putem javnih saopštenja, press konferencija, za skupštinskom govornicim, ukazivali smo na sljedeća nezakonita djelovanja Vlade TK:

1. Smjena kadrova SDP u Kliničkom univerzitetskom centru Tuzla kada su smijenjeni; prof.dr.sci. Emir Hodžić, prof.dr.sci. Zlatan Fatušić i drugi;

2. Smjene direktorica i direktora osnovnih i srednjih škola u Tuzlanskom kantonu;

3. Smjena nebošnjaka, članova Drugostepene ljekarske komisije za utvrđivanje privremene spriječenosti za rad, od strane Upravnog odbora Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona. Smijenjeni su: doktori Kata Imamović, Erika Draginjić, Sanja Lazarević, Verica Vukotić, Gospava Bećirović, Paula Pranjkić, Ervin Alibegović i Denis Mršić.

Poslušnici, odnosno stranački kadrovi SDA i njihovi sateliti u Upravnom odboru Zavoda zdravstvenog osiguranja TK ciljano su uklonili nekolicinu uglednih tuzlanskih ljekara iz ljekarske komisije TK iz reda Srba i Hrvata, te instalirali uglavnom bošnjačke kadrove;

4. Vlada TK je bez ikakvog valjanog razloga, a pod pritiskom lobija, smanjila esencijalnu listu lijekova, tako da su pacijenti uskraćeni za tristo besplatnih lijekova. Ovakav bahat odnos SDA i njenih istomišljenika, Kantonalni odbor SDPBiH je najoštrije osudio, jer je to bio još jedan udar na ionako skroman budžet građana;

5. Kršenje zakona prilikom prijema nastavnika i stručnih saradnika u osnovne i srednje škole na području Tuzlasnkog kantona od strane Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK;

6. Žurne izmjene i flagrantno kršenje Zakona o javnom okupljanju u TK na što je Klub poslanika SDPBiH u Skupštini TK predložio izmjenu tog novog Zakona koja se odnosi na odredbe kojima ne treba ograničavati vrijeme trajanja protesta građana i da treba dozvoliti mirna okupljanja nezadovoljnih građana i obespravljenih radnika pred objektima Skupštine, Vlade, kao i pred pravosudnim i drugim institucijama Tuzlanskog kantona;

7. Kantonalni odbor SDPBiH Tuzla se oštro suprostavio izdvajanju Površinskog kopa Šikulje i Dubrave iz Privrednog društva Kreka Tuzla. Po tom pitanju organizovan je i okrugli sto koji je održan 17.12.2015. godine, na kojem su eminentni stručnjaci dali odgovor na pitanje u kojem pravcu treba ići razvoj Rudnika Kreka Tuzla, sa prijedlogom

ZAKLJUČAKA:

1. Trenutno stanje i položaj Rudnika Kreka ocijenjen je dramatičnim.

2. Rudniku Kreka potrebno je hitno prestruktuiranje.

3. Bez aktivne pomoći JP Elektroprivreda BiH u okviru koncerna, Rudnik Kreka ne može realizovati konsolidaciju poslovanja.

4. Paralelno provođenje kratkoročnih i dugoročnih mjera prestrukturiranja i ekonomsko-finansijske konsolidacije Rudnika Kreka mora biti usaglašeno sa nužnom izgradnjom bloka 7 TE Tuzla, jer bez izgradnje bloka 7 TE Tuzla, perspektiva opstanka Rudnika Kreka je upitna.
Zapostavlja se gradnja bloka 7 TE Tuzla, a vladajuća garnitura vješto počinje priču o gradnji TE Banovići. A zna se da nema ni para ni uglja za obadva projekta.

U ovoj 2015. godini, po prvi put na ovim prostorima na najdemokratskiji način, po principu jedan član jedan glas, izabrali smo predsjednika SDPBiH, predsjednike kantonalnih, odnosno regionalnih odbora i predsjednike gradskih i opštinskih odbora.
Smatram da krajnji cilj ovih i drugih aktivnosti će biti vraćanje povjerenja članstva, simpatizera i građana u SDPBiH.

Drugarice i drugovi,
Ovom prilikom želim napomenuti da je jasan stav SDPBiH, da je 2016. godina, izborna godina, u kojoj će se održati Lokalni izbori za izbor općinskih vijeća i načelnika opština.
Iz toga će za SDPBiH, pored navedenih i ostalih tekućih zadataka, proisteći obaveza provođenja brojnih aktivnosti u okviru izbornog procesa. Konkretnije, radi se o obavezi da SDPBiH ponudi građanima za njih prihvatljive i potrebne politike ekonomskog i društvenog razvoja njihovih lokalnih zajednica i da ponudi kvalitetne kadrove za kandidate u sastave opštinskih vijeća i za načelnike opština, koji će moći uspješno realizovati te politike i ostvariti dobar izborni rezultat.

Poštovani prijatelji, na kraju dozvolite da vam svima čestitam Božićne blagdane i poželim sretnu i uspješnu 2016. godinu, mnogo ličnog i porodičnog zdravlja, mira, sigurnosti i daljeg ekonomskog i društvenog napretka naše Bosne i Hercegovine."KO SDP BiH Tuzla
Služba za odnose s javnošću

(tuzlarije.net)               

 VIDEO:
Tajlandski dječaci pušteni iz bolnice, obratili su se javnosti
Europska komisija izrekla najveć kazn u povijesti EU
Google kažnjen s 4,3 milijarde eura
VIDEO Trump:
Crnogorci bi mogli postati agresivni, i onda smo u Trećem svjetskom ratu

18.07.2018. u 14:26
Još jedna uspješna akcija pomoći svojim saborcima u režiji Koordinacije boraca Tuzle


Tuzlarije"Borac ne ostavlja borca“ – ovako nam je počeo svoju vrlo kratku priču vidno potreseni demobilisani borac Armije RBiH Mustafa Kurtić iz Fočanske ulice u Tuzli, kome su danas iz Koordinacije boračkih organizacija Grada Tuzle donirali građevinski materijal za sanaciju i dogradnju stambenog objekta.

OPŠIRNIJE


18.07.2018. u 14:04
Održana 22. redovna sjednica Vlade Tuzlanskog kantona
Srednje škole upisalo 4.049 učenika


TuzlarijeVlada je danas prihvatila Informaciju o upisu učenika u prvi razred srednjih škola, poslije drugog upisnog roka, za školsku 2018/2019. godinu. U odnosu na Plan upisa učenika u prvi razred srednje škole, može se reći da je on realizovan u procentu od 67,91.

OPŠIRNIJE


18.07.2018. u 13:49
U oktobru otvaranje Centra za autizam u TuzliCentar za autizam u tuzlanskom naselju Bukinje mogao bi biti otvoren u oktobru ove godine. Biće to jedini Centar takve vrste u BiH, a ideja je potekla od Udruženja roditelja djece, osoba sa autizmom koja se u svakodnevnom životu susreću sa velikim problemima.

OPŠIRNIJE


18.07.2018. u 13:43 Broj citanja: 962
27. i 28. jula:
Malonogometni turnir ˝Jasikovac 2018˝U organizaciji Udruženja građana "Štirac" Jasikovac i Mjesne zajednice Jasikovac (Teočak), 27. i 28. jula biće održan malonogometni turnir sa početkom u 18h. Nagradni fond turnira je 2.100 KM. Kotizacija turnira po ekipi je 50KM. Turnir se igra po futsal pravilima.

OPŠIRNIJE


18.07.2018. u 13:41 Broj citanja: 774
Od 7. do 10. augusta u Šerićima:
Prvi festival umjetnika - kreativaca Forest fest - Bumbarov let


U organizaciji Kulturno-umjetničkog društva "Modrački mornari" iz Šerića, u periodu od 7. do 10. augusta biće održan Prvi festival umjetnika - kreativaca pod nazivom Forest fest - Bumbarov let.

OPŠIRNIJE


18.07.2018. u 13:30 Broj citanja: 351
Prije 15 godina u Tuzli otvoreno prvo slano jezero u Evropi


TuzlarijePrije tačno 15 godina, na današnji dan, svečano je otvoreno prvo slano jezero u Tuzli koje se nalazi u kompleksu slanih jezera "Panonika". Tako je Tuzla postala grad koji je u ljetnoj sezoni turizam postavio kao jednu od glavnih poluga razvoja i koji posjeti na hiljade turista iz skoro svih dijelova regije i svijeta.

OPŠIRNIJE
OSTALE VIJESTI
Treća pobjeda na SP-u u Holandiji: Reprezentacija BiH u sjedećoj odbojci savladala Poljsku sa 3:0

VIDEO: Za 26. juli najavljeni protesti u Sarajevu: Danas novi pokušaj pronalaska rješenja za migrantsku krizu

Sjednica Vijeća ministara: Ministri o policijskim službenicima i migrantskoj krizi

U četiri godine trebalo bi biti zaposleno 23.000 osoba: Predstavljen Projekt podrška zapošljavanju vrijedan 108 miliona KM

Ubrzo će održati konferenciju za medije: 12 tajlandskih dječaka i njihov trener izašli iz bolnice

Uoči Olimpijskih igara 2020. godine: Japan usvojio prvi zakon protiv pušenja

Potvrdio Ali Akbar Salehi: Iranske zalihe uranijuma dostigle 950 tona

12 radnika ostalo zatpano ispod ruševina: U urušavanju zgrade u Indiji poginule najmanje dvije osobe

Ocijenio da će početi "veoma brzo": Trump: Denuklearizacija Sjeverne Koreje nema rok

Revanš susret 1. pretkola Evropske lige: Željezničar na obnovljenom terenu Grbavice dočekuje Estonce

VIDEO Tajlandski dječaci pušteni iz bolnice, obratili su se javnosti
Njemačka želi Gruziju i zemlje Magreba proglasiti sigurnima za vraćanje izbjeglica
VIDEO Trump: Crnogorci bi mogli postati agresivni, i onda smo u Trećem svjetskom ratu
Američka vlada uplatila više od 77.000 dolara Trumpovom odmaralištu u Škotskoj
VIDEO Sirijska vojska zauzela važnu uzvisinu kraj izraelske granice
VIDEO Spasioci našli tijela žene i djeteta na ostacima uništenog broda u Mediteranu
VIDEO Filmska jurnjava u Las Vegasu, policajac kroz vjetrobransko staklo puca na ubojice
Iran izgradio novu tvornicu za nuklearne centrifuge
Vlasnik hotela u Las Vegasu tuži žrtve najvećeg masakra u novijoj povijesti SAD-a
Musk se ispričao roniocu kojeg je nazvao pedofilom nakon spašavanja dječaka iz tajlandske spilje
Pussy Riot poziva na oslobađanje članova koji su prekinuli utakmicu Hrvatske i Francuske
SVAŠTARIJE

Kako je Thompson oteo autobus pun nogometaša i natjerao ih da učine "nezamislivo"

Britanski tabloid piše da Beckhamovi odmaraju u Hrvatskoj, ali...

Beckhamovi u Crnoj Gori iznenadili bizarnom listom zahtjeva

VIDEO Nije montaža: Svi pričaju o Melanijinoj užasnutoj faci nakon što je razgovarala s Putinom

Hercegovac na svadbu poveo curu, a onda ju je šokirao kad je mlada bacala buket

VIDEO Lava iz vulkana na Havajima pogodila turistički brod, 23 ozlijeđenih

Od čistača ulica do krova nogometnog svijeta

Beljak o Thompsonu u autobusu: ˝Mora mi smeće fašističko dan pokvarit˝

Vatreni stigli na Trg, u centru Zagreba je preko 250.000 ljudi

Trump uoči sastanka s Putinom: Odnosi s Rusijom nikad nisu bili lošiji