TUZLARIJE - VIJESTI

31.12.2015. u 14:54 Broj citanja: 2688
SDP - novogodišnja press konferencija
Enver Bijedić oštro o djelovanju Vlade TK


U prostorijama Kantonalnog odbora SDP BiH Tuza jučer je održana novogodišnja press konferencija. Na pres konfereniji prisustvovali su: članovi Predsjedništva Kantonalnog odbora SDP BiH Tuzla, poslanici SDP BiH u Skupštini TK i predsjednici općinskih organizacija SDP BiH iz Tuzlanskog kantona.

Tuzlarije


U ime Kantonalnog odbora SDP BiH Tuzla prisutnima se obratio Enver Bijedić predsjenik Kantonalne organizacije čije izlaganje u cijelosti prenosimo;


"Drugarice i drugovi, poštovani i uvaženi predsjednici Gradske / općinskih organizacija SDPBiH koje djeluju u Kantonalnoj organizaciji SDPBiH Tuzla, članovi Predsjedništva Kantonalnog odbora SDPBiH Tuzla, poslanici SDP-a u Skupštini Tuzlanskog kantona, predstavnici medija.

Ovo je prilika da se ukratko podsjetimo onoga što smo uradili u ovoj godini i ukažemo na ono što nas očekuje u narednoj 2016. godini.
Složit ćemo se da je iza nas u ekonomskom i političkom smislu teška i veoma turbulentna godina, u kojoj su naši politički protivnici konstituisali pa rekonstruisali zakonodavnu i izvršnu vlast na svim nivoima, pri tome gubeći dragocjeno verijeme da se uhvate u koštac sa svim ekonomskim i političkim izazovima u društvu i izlasku iz veoma teške krize.

Na nadavno održanoj tribini pod nazivom "Naš odgovor" dodatno smo mobilizirali članove i simpatizere SDP-a u borbi protiv svih vidova daljeg ekonomskog i socijalnog propadanja našeg društva.

Ukazali smo da SDP ima odgovore, da možemo izaći iz ove krize kroz naše zalaganje za:
1. Ekonomske reforme;
2. Veće investiranje i veće zapošljavanje, posebno mladih;
3. Za provođenje socijalnih reformi, uz naglašeno efikasniju borbu protiv kriminala i korupcije.
4. Za iznalaženje zakonskih mogućnosti za dokup radnog staža obespravljenih radnika.
Kada su u pitanju prava radnika, jasno smo iskazali svoj stav o usvojenom Zakonu o radu. Navedeni Zakon u potpunosti derogira prava radnika, ponižava sindikat i radnike, prepušta ih na volju vlasnika kapitala, a sve pod dirigentskom palicom sadašnje vlasti na čelu sa Strankom demokratske akcije.

Naš rezolutan odgovor je da taj Zakon pod hitno treba promijeniti i da o radničkim pravima ne mogu odlučivati niti Vlada niti poslodavci, već isključivo Parlament Federacije BiH, koji će zakonski propisati set radničkih prava, ali u dogovoru sa Sindikatom.

Kao opozicija, borimo se svim političkim dozvoljenim sredstvima da današnja vlast u Tuzlanskom kantonu poštuje pozitivne zakonske propise i pravo građana i radnika na slobodu i dostojanstvo u svakodnevnom životu i radu.

Koliko su nam dozvoljavale mogućnosti koje imamo, putem javnih saopštenja, press konferencija, za skupštinskom govornicim, ukazivali smo na sljedeća nezakonita djelovanja Vlade TK:

1. Smjena kadrova SDP u Kliničkom univerzitetskom centru Tuzla kada su smijenjeni; prof.dr.sci. Emir Hodžić, prof.dr.sci. Zlatan Fatušić i drugi;

2. Smjene direktorica i direktora osnovnih i srednjih škola u Tuzlanskom kantonu;

3. Smjena nebošnjaka, članova Drugostepene ljekarske komisije za utvrđivanje privremene spriječenosti za rad, od strane Upravnog odbora Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona. Smijenjeni su: doktori Kata Imamović, Erika Draginjić, Sanja Lazarević, Verica Vukotić, Gospava Bećirović, Paula Pranjkić, Ervin Alibegović i Denis Mršić.

Poslušnici, odnosno stranački kadrovi SDA i njihovi sateliti u Upravnom odboru Zavoda zdravstvenog osiguranja TK ciljano su uklonili nekolicinu uglednih tuzlanskih ljekara iz ljekarske komisije TK iz reda Srba i Hrvata, te instalirali uglavnom bošnjačke kadrove;

4. Vlada TK je bez ikakvog valjanog razloga, a pod pritiskom lobija, smanjila esencijalnu listu lijekova, tako da su pacijenti uskraćeni za tristo besplatnih lijekova. Ovakav bahat odnos SDA i njenih istomišljenika, Kantonalni odbor SDPBiH je najoštrije osudio, jer je to bio još jedan udar na ionako skroman budžet građana;

5. Kršenje zakona prilikom prijema nastavnika i stručnih saradnika u osnovne i srednje škole na području Tuzlasnkog kantona od strane Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK;

6. Žurne izmjene i flagrantno kršenje Zakona o javnom okupljanju u TK na što je Klub poslanika SDPBiH u Skupštini TK predložio izmjenu tog novog Zakona koja se odnosi na odredbe kojima ne treba ograničavati vrijeme trajanja protesta građana i da treba dozvoliti mirna okupljanja nezadovoljnih građana i obespravljenih radnika pred objektima Skupštine, Vlade, kao i pred pravosudnim i drugim institucijama Tuzlanskog kantona;

7. Kantonalni odbor SDPBiH Tuzla se oštro suprostavio izdvajanju Površinskog kopa Šikulje i Dubrave iz Privrednog društva Kreka Tuzla. Po tom pitanju organizovan je i okrugli sto koji je održan 17.12.2015. godine, na kojem su eminentni stručnjaci dali odgovor na pitanje u kojem pravcu treba ići razvoj Rudnika Kreka Tuzla, sa prijedlogom

ZAKLJUČAKA:

1. Trenutno stanje i položaj Rudnika Kreka ocijenjen je dramatičnim.

2. Rudniku Kreka potrebno je hitno prestruktuiranje.

3. Bez aktivne pomoći JP Elektroprivreda BiH u okviru koncerna, Rudnik Kreka ne može realizovati konsolidaciju poslovanja.

4. Paralelno provođenje kratkoročnih i dugoročnih mjera prestrukturiranja i ekonomsko-finansijske konsolidacije Rudnika Kreka mora biti usaglašeno sa nužnom izgradnjom bloka 7 TE Tuzla, jer bez izgradnje bloka 7 TE Tuzla, perspektiva opstanka Rudnika Kreka je upitna.
Zapostavlja se gradnja bloka 7 TE Tuzla, a vladajuća garnitura vješto počinje priču o gradnji TE Banovići. A zna se da nema ni para ni uglja za obadva projekta.

U ovoj 2015. godini, po prvi put na ovim prostorima na najdemokratskiji način, po principu jedan član jedan glas, izabrali smo predsjednika SDPBiH, predsjednike kantonalnih, odnosno regionalnih odbora i predsjednike gradskih i opštinskih odbora.
Smatram da krajnji cilj ovih i drugih aktivnosti će biti vraćanje povjerenja članstva, simpatizera i građana u SDPBiH.

Drugarice i drugovi,
Ovom prilikom želim napomenuti da je jasan stav SDPBiH, da je 2016. godina, izborna godina, u kojoj će se održati Lokalni izbori za izbor općinskih vijeća i načelnika opština.
Iz toga će za SDPBiH, pored navedenih i ostalih tekućih zadataka, proisteći obaveza provođenja brojnih aktivnosti u okviru izbornog procesa. Konkretnije, radi se o obavezi da SDPBiH ponudi građanima za njih prihvatljive i potrebne politike ekonomskog i društvenog razvoja njihovih lokalnih zajednica i da ponudi kvalitetne kadrove za kandidate u sastave opštinskih vijeća i za načelnike opština, koji će moći uspješno realizovati te politike i ostvariti dobar izborni rezultat.

Poštovani prijatelji, na kraju dozvolite da vam svima čestitam Božićne blagdane i poželim sretnu i uspješnu 2016. godinu, mnogo ličnog i porodičnog zdravlja, mira, sigurnosti i daljeg ekonomskog i društvenog napretka naše Bosne i Hercegovine."



KO SDP BiH Tuzla
Služba za odnose s javnošću

(tuzlarije.net)               









 



Ljudi slave i plaču u Gazi
Hamas kaže da pristaje na prekid vatre, službenog odgovora iz Izraela još nema
Izrael počeo evakuirati palestinske civile iz Rafaha
Je li to najava invazije?
Zapad dopušta napadanje njihovim moćnim raketama ciljeva unutar Rusije
Prerasta li rat u Ukrajini u svjetski?

09.05.2024. u 00:10
Program podrške poduzetništvu kroz razvoj poslovnih ideja:
Najava Informativnog sastanka za zainteresirane nezaposlene osobe


Grad Tuzla ponovo obavještava i poziva zainteresirane nezaposlene osobe iz Tuzle da će se u četvrtak, 9.5.2024. godine, sa početkom u 12:30 sati, održati Informativni sastanak na kojem će se predstaviti Javni poziv.

OPŠIRNIJE


09.05.2024. u 00:04
Dan pobjede nad fašizmom, Dan Evrope, Dan Zlatnih ljiljana:
Program obilježavanja 9. maja


Obilježavanje 9. maja/svibnja - Dana pobjede nad fašizmom, Dana Evrope, Dana Zlatnih ljiljana, organizovat će se na otvorenom prostoru na Slanoj banji, odavanjem poštovanja i polaganjem vijenaca i cvijeća na spomen obilježja.

OPŠIRNIJE


09.05.2024. u 00:03
Žarko Vujović, predsjednik Skupštine TK:
Čestitka u povodu 9. maja, Dana pobjede nad fašizmom, Dana Evrope i Dana zlatnih ljiljana


Žarko Vujović, predsjednik Skupštine Tuzlanskog kantona, u svoje ime i u ime Skupštine TK, u povodu 9. maja uputio je javnu čestitku svim građanima Tuzlanskog kantona i Bosne i Hercegovine. Čestitku u nastavku prenosimo u cijelosti.

OPŠIRNIJE


09.05.2024. u 00:03
Čestitka Irfana Halilagića, premijera TK, u povodu 9. maja


Irfan Halilagić, premijer Tuzlanskog kantona, u svoje ime i u ime Vlade Tuzlanskog kantona, u povodu 9. maja uputio je javnu čestitku svim građanima Tuzlanskog kantona i Bosne i Hercegovine. Čestitku u nastavku prenosimo u cijelosti.

OPŠIRNIJE


09.05.2024. u 00:03
U povodu Dana pobjede nad fašizmom, Dana Evrope i Dana Zlatnih ljiljana:
Čestitka gradonačelnika i predsjedavajuće Gradskog vijeća


TuzlarijeSvim građanima Tuzle, svim antifašistima u Bosni i Hercegovini i širom svijeta, čestitamo 9. maj – Dan pobjede nad fašizmom, Dan Evrope, Dan Zlatnih ljiljana.

OPŠIRNIJE


09.05.2024. u 00:02 Broj citanja: 4199
Najnovije vijesti iz svijeta


Tuzlarije

OPŠIRNIJE










OSTALE VIJESTI
Biden će postrožiti pravila za dobivanje azila na granici s Meksikom
Desničarska oporba pred velikom izbornom pobjedom u Sjevernoj Makedoniji
Zapad mijenja strategiju, procurio novi plan NATO-a za Ukrajinu
Kennedyjevom nećaku prije više od 10 godina parazit ušao u mozak, pojeo djelić i umro
Ministar obrane BiH: Proizvodimo dronove kamikaze, super rade
Poljski obavještajac: Putin je spreman pokrenuti ofenzivu na zemlje NATO-a
Raste broj mrtvih u jakim kišama u Brazilu, preko sto ih je nestalo
SAD zaustavio isporuku od 3500 bombi Izraelu zbog napada na Rafah
Potvrđeno: Ukrajina će u vojsku moći zvati i zatvorenike
Uber ima znatno veći prihod na početku godine
Ova tri čovjeka pretvaraju najmnogoljudniju zemlju svijeta u ekonomsku supersilu
NATO ima novi plan za Ukrajinu. Mađarska: To je luđačka misija, nećemo sudjelovati
Raiffeisen odustaje od kupnje udjela Strabaga od ruskog holdinga
The Verge: Ovaj mejl poslan je zaposlenicima Tesle koji su dobili otkaz
Italija brani dobrotvornim organizacijama da koriste aerodrome blizu migrantskih ruta
Novi detalji oko malene Danke: Na autu kojim je pregažena nisu pronašli njezin DNA
Amerika povukla dozvole za isporuku 4G čipova kineskom Huaweiju
Lokalni izbori u BiH 6. listopada
Gruzija optužuje organizatore prosvjeda da žele silom preuzeti vlast
Rusija zaprijetila NATO-u







SVASTARIJE

Procurio novi plan NATO-a za Ukrajinu. ˝Bit će spremno 300 hiljada vojnika˝

Ministar obrane BiH: Proizvodimo dronove kamikaze, pozivam Dodika da ih promoviramo

Prekinut program Federalne TV u BiH. Državni emiter im uskratio usluge zbog duga

Lokalni izbori u BiH po Schmidtovom zakonu 6. oktobra, Dodik nezadovoljan

VIDEO Boeingov avion sletio u Istanbul bez prednjeg stajnog trapa, frcale iskre

Ovo je metal budućnosti. Očekuje se brutalan rast cijene

Svijet je upravo doživio najtopliji april ikada izmjeren

Rusija vježba taktičke nuklearne udare u Ukrajini. Što je to?

Međunarodna istraga otkrila jednu od najvećih online prevara. Iza nje stoje Kinezi

Oceani se bore s viškom topline. Evo zašto bi nas to trebalo brinuti





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi