TUZLARIJE - VIJESTI

31.12.2015. u 14:54 Broj citanja: 2298
SDP - novogodišnja press konferencija
Enver Bijedić oštro o djelovanju Vlade TK


U prostorijama Kantonalnog odbora SDP BiH Tuza jučer je održana novogodišnja press konferencija. Na pres konfereniji prisustvovali su: članovi Predsjedništva Kantonalnog odbora SDP BiH Tuzla, poslanici SDP BiH u Skupštini TK i predsjednici općinskih organizacija SDP BiH iz Tuzlanskog kantona.

Tuzlarije


U ime Kantonalnog odbora SDP BiH Tuzla prisutnima se obratio Enver Bijedić predsjenik Kantonalne organizacije čije izlaganje u cijelosti prenosimo;


"Drugarice i drugovi, poštovani i uvaženi predsjednici Gradske / općinskih organizacija SDPBiH koje djeluju u Kantonalnoj organizaciji SDPBiH Tuzla, članovi Predsjedništva Kantonalnog odbora SDPBiH Tuzla, poslanici SDP-a u Skupštini Tuzlanskog kantona, predstavnici medija.

Ovo je prilika da se ukratko podsjetimo onoga što smo uradili u ovoj godini i ukažemo na ono što nas očekuje u narednoj 2016. godini.
Složit ćemo se da je iza nas u ekonomskom i političkom smislu teška i veoma turbulentna godina, u kojoj su naši politički protivnici konstituisali pa rekonstruisali zakonodavnu i izvršnu vlast na svim nivoima, pri tome gubeći dragocjeno verijeme da se uhvate u koštac sa svim ekonomskim i političkim izazovima u društvu i izlasku iz veoma teške krize.

Na nadavno održanoj tribini pod nazivom "Naš odgovor" dodatno smo mobilizirali članove i simpatizere SDP-a u borbi protiv svih vidova daljeg ekonomskog i socijalnog propadanja našeg društva.

Ukazali smo da SDP ima odgovore, da možemo izaći iz ove krize kroz naše zalaganje za:
1. Ekonomske reforme;
2. Veće investiranje i veće zapošljavanje, posebno mladih;
3. Za provođenje socijalnih reformi, uz naglašeno efikasniju borbu protiv kriminala i korupcije.
4. Za iznalaženje zakonskih mogućnosti za dokup radnog staža obespravljenih radnika.
Kada su u pitanju prava radnika, jasno smo iskazali svoj stav o usvojenom Zakonu o radu. Navedeni Zakon u potpunosti derogira prava radnika, ponižava sindikat i radnike, prepušta ih na volju vlasnika kapitala, a sve pod dirigentskom palicom sadašnje vlasti na čelu sa Strankom demokratske akcije.

Naš rezolutan odgovor je da taj Zakon pod hitno treba promijeniti i da o radničkim pravima ne mogu odlučivati niti Vlada niti poslodavci, već isključivo Parlament Federacije BiH, koji će zakonski propisati set radničkih prava, ali u dogovoru sa Sindikatom.

Kao opozicija, borimo se svim političkim dozvoljenim sredstvima da današnja vlast u Tuzlanskom kantonu poštuje pozitivne zakonske propise i pravo građana i radnika na slobodu i dostojanstvo u svakodnevnom životu i radu.

Koliko su nam dozvoljavale mogućnosti koje imamo, putem javnih saopštenja, press konferencija, za skupštinskom govornicim, ukazivali smo na sljedeća nezakonita djelovanja Vlade TK:

1. Smjena kadrova SDP u Kliničkom univerzitetskom centru Tuzla kada su smijenjeni; prof.dr.sci. Emir Hodžić, prof.dr.sci. Zlatan Fatušić i drugi;

2. Smjene direktorica i direktora osnovnih i srednjih škola u Tuzlanskom kantonu;

3. Smjena nebošnjaka, članova Drugostepene ljekarske komisije za utvrđivanje privremene spriječenosti za rad, od strane Upravnog odbora Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona. Smijenjeni su: doktori Kata Imamović, Erika Draginjić, Sanja Lazarević, Verica Vukotić, Gospava Bećirović, Paula Pranjkić, Ervin Alibegović i Denis Mršić.

Poslušnici, odnosno stranački kadrovi SDA i njihovi sateliti u Upravnom odboru Zavoda zdravstvenog osiguranja TK ciljano su uklonili nekolicinu uglednih tuzlanskih ljekara iz ljekarske komisije TK iz reda Srba i Hrvata, te instalirali uglavnom bošnjačke kadrove;

4. Vlada TK je bez ikakvog valjanog razloga, a pod pritiskom lobija, smanjila esencijalnu listu lijekova, tako da su pacijenti uskraćeni za tristo besplatnih lijekova. Ovakav bahat odnos SDA i njenih istomišljenika, Kantonalni odbor SDPBiH je najoštrije osudio, jer je to bio još jedan udar na ionako skroman budžet građana;

5. Kršenje zakona prilikom prijema nastavnika i stručnih saradnika u osnovne i srednje škole na području Tuzlasnkog kantona od strane Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK;

6. Žurne izmjene i flagrantno kršenje Zakona o javnom okupljanju u TK na što je Klub poslanika SDPBiH u Skupštini TK predložio izmjenu tog novog Zakona koja se odnosi na odredbe kojima ne treba ograničavati vrijeme trajanja protesta građana i da treba dozvoliti mirna okupljanja nezadovoljnih građana i obespravljenih radnika pred objektima Skupštine, Vlade, kao i pred pravosudnim i drugim institucijama Tuzlanskog kantona;

7. Kantonalni odbor SDPBiH Tuzla se oštro suprostavio izdvajanju Površinskog kopa Šikulje i Dubrave iz Privrednog društva Kreka Tuzla. Po tom pitanju organizovan je i okrugli sto koji je održan 17.12.2015. godine, na kojem su eminentni stručnjaci dali odgovor na pitanje u kojem pravcu treba ići razvoj Rudnika Kreka Tuzla, sa prijedlogom

ZAKLJUČAKA:

1. Trenutno stanje i položaj Rudnika Kreka ocijenjen je dramatičnim.

2. Rudniku Kreka potrebno je hitno prestruktuiranje.

3. Bez aktivne pomoći JP Elektroprivreda BiH u okviru koncerna, Rudnik Kreka ne može realizovati konsolidaciju poslovanja.

4. Paralelno provođenje kratkoročnih i dugoročnih mjera prestrukturiranja i ekonomsko-finansijske konsolidacije Rudnika Kreka mora biti usaglašeno sa nužnom izgradnjom bloka 7 TE Tuzla, jer bez izgradnje bloka 7 TE Tuzla, perspektiva opstanka Rudnika Kreka je upitna.
Zapostavlja se gradnja bloka 7 TE Tuzla, a vladajuća garnitura vješto počinje priču o gradnji TE Banovići. A zna se da nema ni para ni uglja za obadva projekta.

U ovoj 2015. godini, po prvi put na ovim prostorima na najdemokratskiji način, po principu jedan član jedan glas, izabrali smo predsjednika SDPBiH, predsjednike kantonalnih, odnosno regionalnih odbora i predsjednike gradskih i opštinskih odbora.
Smatram da krajnji cilj ovih i drugih aktivnosti će biti vraćanje povjerenja članstva, simpatizera i građana u SDPBiH.

Drugarice i drugovi,
Ovom prilikom želim napomenuti da je jasan stav SDPBiH, da je 2016. godina, izborna godina, u kojoj će se održati Lokalni izbori za izbor općinskih vijeća i načelnika opština.
Iz toga će za SDPBiH, pored navedenih i ostalih tekućih zadataka, proisteći obaveza provođenja brojnih aktivnosti u okviru izbornog procesa. Konkretnije, radi se o obavezi da SDPBiH ponudi građanima za njih prihvatljive i potrebne politike ekonomskog i društvenog razvoja njihovih lokalnih zajednica i da ponudi kvalitetne kadrove za kandidate u sastave opštinskih vijeća i za načelnike opština, koji će moći uspješno realizovati te politike i ostvariti dobar izborni rezultat.

Poštovani prijatelji, na kraju dozvolite da vam svima čestitam Božićne blagdane i poželim sretnu i uspješnu 2016. godinu, mnogo ličnog i porodičnog zdravlja, mira, sigurnosti i daljeg ekonomskog i društvenog napretka naše Bosne i Hercegovine."KO SDP BiH Tuzla
Služba za odnose s javnošću

(tuzlarije.net)               

 Visoki prihodi, harmoničan život i povjerenje u vlast
Finci su najsretnije osobe, a opet se ubijaju, piju alkohol
U skladu sa politikom polne korektnosti u Kanadi:
Termini otac i majka zamijenjeni sa terminom roditelji
Obećao da će Facebook uvesti velike promjene
Zuckerberg priznao grešku u skandalu sa podacima

23.03.2018. u 11:53
Najava:
Dan otvorenih vrata Udruženja ˝Nova ženska inicijativa˝


Dan otvorenih vrata Udruženja “Nova ženska inicijativa” biće održan u subotu 24.03.2018. godine na galeriji Hotela Tuzla u vremenu od 11-15 sati. Biće ovo prilika da Vam prezentiramo naš dosadašnji rad ali i najavimo aktivnosti koje slijede, te da naša vrata otvorimo za nove članice, počastimo Vas i družimo se - saopšteno je iz ovog Udruženja.

OPŠIRNIJE


23.03.2018. u 11:43 Broj citanja: 557
Ansambl ˝Zefir˝:
Koncert sevdaha u povodu 10. godišnjice postojanja i rada


Tuzlarije
Deset godina postojanja i rada Ansambla "Zefir" iz Srebrenika bit će obilježeno koncertom sevdaha, koji će biti održan 26. marta u Domu kulture u Srebreniku. Kao gosti nastupit će Mirza Selimović, Nedžmija i Admir Suljić. Članove ovog ansambla vodi posebna želja, volja i ljubav. Radi se zapravo o jednoj velikoj porodici gdje vlada neopisiva ljubav.

OPŠIRNIJE


23.03.2018. u 11:33 Broj citanja: 1195
24. i 25. marta u Tuzli:
Humanitarni bazar za Iris Ključić


Poštovani, sugrađani Fondacija “Proljeće” i neformalna grupa “Trudnice i mlade mame Tuzla”, vas poziva na humanitarni BAZAR, za nasu malu sugrađanku, petogodišnju Iris Ključić. Bazar ce biti upriličen, u prostorijama Fondacije, Rudarska 72 (Irac, pored Rudarskog instituta), 24. i 25. mart 2018.god.

OPŠIRNIJE


23.03.2018. u 11:32
24. i 25. marta u Tuzli:
Interaktivna edukacija o alternativnoj urbanizaciji gradova


Omladinski pokret "Revolt" poziva sve zainteresovane da se prijave na interaktivnu radionicu koju organizuje u subotu 24.03.2018. i nedjelju 25.03.2018. pod nazivom "Alternativna urbanizacija." Učesnice i učesnici će imati priliku da se upoznaju sa aspektima alternativnog, urbanog razvoja grada.

OPŠIRNIJE


23.03.2018. u 10:52
Dobronamjerna kritika redovnog posjetioca:
U dvoranu BKC-a sa zimskom opremom


Tuzlarije
Osoba koja redovno prati kulturna dešavanja u gradu, nakon što se još jednom smrznula dok je gledala predstavu u BKC-u, napisala je dobronamjernu kritiku za menadžment ove kulturne institucije. BKC je bio dupke pun, a kako je noć bila izuzetno hladna za ovo doba godine, bilo je zaista fizički iscrpljujuće sjediti u hladnoj sali.

OPŠIRNIJE


23.03.2018. u 10:51
Zakazan početak suđenja u predmetu vezanom za RMU Đurđevik


Pred Kantonalnim sudom Tuzla u ponedjeljak 26.03.2018. godine sa početkom u 8:30 sati zakazano je ročište, početak suđenja u predmetu vezanom za RMU Đurđevik, u kojem je optužen bivši direktor rudnika i druge osobe za zloupotrebu položaja i ovlašćenja.

OPŠIRNIJEOSTALE VIJESTI
Nakon što su prijavljena tri povezana slučaja oboljenja : Epidemija morbila i u Modriči

Čelnici EU optužili Rusiju za trovanje bivšeg ruskog...: EU povukla svog veleposlanika iz Moskve

Sudac Pablo Llarena u petak izdao portjernicu: Š panski Vrhovni sud optužio 13 katalonskih čelnika za pobunu

Očekuje se oko pola milijuna mladih i odraslih: U subotu najveći prosvjed protiv nošenja oružja u povijesti SAD

Vijetnamsko ekonomsko središte: U požaru u stambenom bloku poginulo 13 osoba

Na uvoz čelika i aluminija: Europska unija i šest zemalja izuzete iz Trumpovih carina

Bolton će biti treći savjetnik za nacionalnu sigurnost: Trump smijenio savjetnika za nacionalnu sigurnost McMastera

Naučnici ne znaju zašto: Nasukano 150 kitova na obali Australije

Svjetski dan meteorologije: Za \'Vrijeme-spremni\', za \'Klimu-pametni\'

Angel Petričev, direktor Ludogoretsa: Igrat će se meč Bugarska - BiH, očistit ćemo snijeg sa stadiona
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije sat vremena
EU povukla svog veleposlanika iz Moskve, što će Hrvatska?
Objavljeno prije 2 sata
Policija objavila snimku ubojstva nenaoružanog crnca u Kaliforniji, stanovnici Sacramenta na ulicama
Objavljeno prije 2 sata
VIDEO Na australskoj obali nasukalo se 150 kitova
Objavljeno prije 2 sata
Ubijen meksički novinar, treći ove godine, 15. u godinu dana
Objavljeno prije 2 sata
Europska unija i šest zemalja izuzete iz Trumpovih carina
Objavljeno prije 3 sata
Trumpov novi savjetnik za sigurnost zagovara upotrebu vojne sile prema Sjevernoj Koreji i Iranu