TUZLARIJE - BILTEN OBRAZOVANJA

28.12.2014.
Orašje: Tuzlanski radnici krenuli prema granici s Hrvatskom
Tuzlarije


Više od stotinu radnika četiri propale tuzlanske firme, koji su u petak navečer došli do Orašja, krenuli su oko 9 sati prema graničnom prijelazu Orašje-Županja s namjerom da pređu u Hrvatsku i zatraže azil.

Vlastima Tuzlanskog kantona dat je rok do ponoći, sa subote na nedjelju, da dođu u Orašje među radnik, ali se do jutros niko nije pojavio.

Vlada Tuzlanskog kantona jučer je na telefonskoj sjednici odlučila da radnicima propalih tuzlanskih firmi ponudi isplatu jednokratne novčane pomoći u iznosu 220 maraka, a da 180 maraka dobiju u prehrambenim paketima.

Radnici su taj prijedlog odbili.

Ponudu Vlade Tuzlanskog kantona ocijenili su sramnom, jer ona ne predstavlja nikakvo rješenje. Radnici zahtijevaju da se odgovori na njihove zahtjeve i da se pronađu dugoročna rješenja.

Pedstavnici granične policije iz Orašja upozorili su radnike kako svi oni koji nemaju valjane dokumente neće moći izaći iz Bosne i Hercegovine.

Od 122 tuzlanskih radnika smještena u oraškoj osnovnoj školi, samo 23-oje imaju potrebne dokumente za prelazak granice i ulazak u Hrvatsku.

Priredio(la): BHRT