TUZLARIJE - BILTEN OBRAZOVANJA

08.04.2015.
Svjetski dan zdravlja pod motom
„Zdravstvena ispravnost hrane“

Prva Svjetska zdravstvena skupština u organizaciji Svjetske zdravstvene organizacije održana je 1948. godine. Odlukom te skupštine, 7. april je proglašen Svjetskim danom zdravlja i obilježava se od 1950. godine, a ovogodišnja tema obilježavanja je „Zdravstvena ispravnost hrane“.

Tuzlarije


Zdravstvena ispravnost hrane predstavlja posebno područje javnozdravstvenog djelovanja kojim se nastoji zaštititi konzumente od potencijalnih rizika trovanja hranom, kao i od bolesti koje se prenose hranom. Zdravstveno neispravna hrana sadrži štetne bakterije, viruse, parazite ili hemijske tvari koje mogu uzrokovati više od 200 bolesti, od lakših bolesti poput dijareje do težih oboljenja uključujući i karcinom.

Ishrana u djetinjstvu i adolescenciji uz redovnu fizičku aktivnost predstavlja vodeću odrednicu zdravlja u kasnijem životu. Međutim, moderan životni stil i mnoštvo brze i nezdrave hrane često čine da zaboravimo da je zdrava i uravnotežena ishrana osnova zdravog života, pravilnog odrastanja i razvoja mladih.

Sveobuhvatan pristup ishrani djece je neophodan s obzirom na to da problem ishrane, kako na međunarodnom planu tako i u našem okruženju, predstavlja jedan od vodećih izazova za sve nas. S obzirom da se djeca u velikoj mjeri hrane fast-food hranom, sve je više dijabetesa kod mlađe populacije.

Zavod za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona u saradnji sa Crveni križ/krst općine Tuzla, 07.04.2015. godine u 10 časova u „Prvoj osnovnoj školi“ u Srebreniku, kroz predavanje za roditelje, nastavno osoblje i učenike, ukazaće na važnost zdrave ishrane kako bi se omogućio zdrav rast i razvoj djece što predstavlja obavezu i odgovornost svih segmenata društva. Zbog toga je potrebno osigurati sve uslove da bi se kod djece razvile zdrave prehrambene navike, a odgojno-obrazovne institucije i ustanove za boravak djece imaju ključnu ulogu u kreiranju zdravog ambijenta.

Priredio(la): Zavod za javno zdravstvo TK