TUZLARIJE - BILTEN OBRAZOVANJA

02.05.2015.
Godišnjica zločina u Bratuncu:
Sjećanje na 603 ubijena civila
Učenjem tevhida za šehide u naselju Hranča, posjetom grobnici Borkovac, te promocijom knjige „Moć sudbine“ sutra će početi obilježavanje 23. godišnjice od zločina počinjenih nad Bošnjacima Bratunca od 1992. do 1995. godine.Obilježavanje se nastavlja u srijedu, 6. maja 2015. godine u Visokom i Ilidži, gdje će također biti upriličena promocija knjige „Moć sudbine“, autorice Belme Malagić.

U subotu, 9. maja 2015.godine u mjestu Glogova kod Bratunca biće obilježena godišnjica stradanja 65 civila iz ovog mjesta, a prisutni će obići i lokaciju masovne grobnice. Isto dana, sa početkom u 14 časova biće otvorena Memorijalna soba na mezarju Veljaci. Za 16 sati planirano je prikazivanje dokumentarnog filma „Logori smrti“.

Desetog maja u Suhoj će biti otvorena spomen soba u 13:30h, planirana je i posjeta masovnoj grobnici u ovom mjestu u 14h, a nakon toga preživjele žrtve će obići logor-fiskulturna sala u osnovnoj školi te ženski logor.

Tuzlarije


U nedjelju, 11. maja, bit će položeno cvijeće kod gradskog stadiona, dok će preživjeli Bratunčani u rijeku Drinu sa Ljubovijskog mosta baciti ruže. Istog dana, iz Tuzle će biti ispraćeno šest tabuta sa kostima bratunačkih šehida, kojima će 12. maja na mezarju Veljaci biti klanjana kolektivna dženaza.

Tuzlarije


Tuzlarije


Podsjećamo, u samo nekoliko dana, 1992. godine, u Bratuncu su ubijena 603 bošnjačka civila, a više od 20.000 Bošnjaka je nasilnim putem protjerano iz svojih domova.Hiljade kuća je oštećeno ili srušeno, a svi islamski vjerski objekti na području opštine Bratunac su do temelja srušeni. Oko Bratunca je locirano na desetine masovnih grobnica u kojima se i danas pronalaze posmrtni ostaci mučki ubijenih civilnih žrtava. Na Šehidskom mezarju Veljaci u proteklih sedam kolektivnih dženaza ukopano je 267 identifikovanih civilnih žrtava rata.

Za ratne zločine u Bratuncu osuđene su tek tri osobe. Miroslav Deronjić je priznao zločin u selu Glogova, te je u Haagu osuđen na 10 godina robije. Također, pred Sudom BiH su osuđeni Mirko Todorović i Miloš Radić zbog učešća u zarobljavanju grupe od 14 civila Bošnjaka 20. maja 1992. godine u selu Borkovac, te njihovom odvođenju na strijeljanje.

S.P.