TUZLARIJE - BILTEN OBRAZOVANJA

22.10.2015.
Donacija od 10.000 eura:
Gimnastički klub Tuzla dobio opremu nakon 40 godina
Članovi i članice Gimnastičkog kluba Tuzla u narednom periodu će imati mnogo bolje uslove za rad zahvaljujući donacijama u opremi, koju je ovom klubu donirala Fondacija Sport for children iz Holandije.

Tri mini trampoline, strunjača, mali preskoci, zaletne staze za trampoline, muški razboj, odskočne daske, konj sa hvataljkama samo su dio donirane opreme koja će zasigurno podignuti kvalitet treninga u ovom klubu.

Ukupna vrijednost donacije iznosi 10.000 eura.

Tuzlarije


Koliko donirana oprema znači jedinom gimnastičkom klubu u ovom dijelu BiH, najbolje ilustruje podatak da je oprema kojom se služe tuzlanski gimnastičari stara čak četiri decenije.

Tuzlarije


- Pokušavali smo duži niz godina putem institucija vlasti da dođemo do nove opreme, ali nije išlo. Na svu sreću, pojavljuju se donatori iz Holandije koji su besplatno i bez ikakvih troškova dovukli ovu donaciju u Tuzlu. Iako se radi o pet godina staroj gimanstičarskoj opremi, za nas je to kao novo s obzirom na čemu su do sada naša djeca trenirala – kazao je Almir Atiković, predsjednik GK „Tuzla“.

Zanimljiv je podatak da su škole u Holandiji dužne da nakon pet godina opremu zamijene sa novom.

- Potom se ta oprema putem ove Fondacije distribuira u manje razvijene sredine. Osim Tuzle i BiH, ovi donatori posjećuju i ostale klubove u zemljama bivše Jugoslavije – dodao je Atiković.

Stefan Groothuis, predstavnik Fondacije Sport for children kazao je da nakon što škole u Holandiji prestanu da koriste opremu, ona se skladišti, a potom distribuira tamo gdje je potrebno.

Tuzlarije


- Ja sam dobio e-mail od gospodina Almira u kojem mi je detaljno opisao u kakvom je stanju oprema na kojoj djeca treniraju. Meni je to bio dovoljan signal da četvrta posjeta Bosni i Hercegovini bude upravo ovom klubu i gradu Tuzla – dodao je Groothuis.

Donaciji su se najviše obradovali mališani koji su s nestrpljenem čekali da trening obave na novoj opremi. Pogledajte...Inače, Gimnastički klub Tuzla trenutno broji između 80 i 100 članova, s tim da u okviru Kluba djeluje i sekcija u predškolskoj ustanovi Aladin.

- U narednom periodu planiramo da pokrenemo školu gimnastike u Živinicama ili Gračanici, tako da ćemo dio naše stare opreme upravo iskoristiti u tim mjestima. Sa gostima iz Holandije smo posjetili i nekoliko osnovnih škola u Tuzli, te smo se nakon toga dogovorili da donacija koja je planirana u mjesecu maju naredne godine, bude donirama Osnovnoj školi Jala gdje je gimnastičarska oprema u katastrofalnom stanju - dodao je na kraju razgovora za Tuzlarije profesor Atiković.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


S.P.