TUZLARIJE - BILTEN OBRAZOVANJA

09.02.2016.
Gastro ponuda na bh.način:
Ko još ne voli palačinke?
U povodu obilježavanja Međunarodnog dana palačinaka u Gradačcu je danas održana gastro-turistička manifestacija “Gastro provincija u pozadini”, na kojoj su se proizvođači hrane i pića, turističko-ugostiteljske škole, restorani iz BiH i medijske kuće natjecali u pripremi palačinaka.Univerzalna slastica tako je okupila i staro i mlado, one koji bez slatkiša ne mogu živjeti, one koji su karakterno slabi na njih i one koji su neodlučni da li su bolji majstori ili degustatori.

- Cilj nam je promovirati gastro vrijednosti opštine Gradačac i regije, ali i usmjeriti turizam, ugostiteljstvo i turistički sektor na strateške puteve razvoja BiH. Težimo ka tome da poboljšamo saradnju između zemalja iz okruženja i BiH na ovim poljima”, kazao Hamid Kujraković, jedan od organizatora manifestacije.

Dodao je kako organizator manifestacije “Brunch” d.o.o. Gradačac, zajedno s Udruženjem kuhara BiH i MSŠ “Hasan Kikić” koji i ove godine nastavljaju uspješnu suradnju na promociji gastronomije i turizma BiH.

Tuzlarije


Jedna od najvećih prednosti našeg turizma, pored prirodnih bogatastava i mentaliteta ljudi, jeste gastronomija, a to je neosporna činjenica koja se nedovoljno ističe. Gastronomsko naslijeđe kojeg smo više ili manje svjesni moramo u svakom slučaju čuvati, ali i iskoristiti, ne samo radi zadovoljstva gostiju, već i radi unapređenja turističke ponude i zaštite okoliša.

Građani Gradačca su imali priliku družiti se sa vrhunskim kuharima, predstavnicima renomiranih firmi koje su podržale ovaj projekat, učenicima ugostiteljskih srednjih škola kao i medijskih kuća.

S ciljem promocije ugostiteljske ponude održano je i takmičenje u pripremi palačinaka u kategoriji turističko-ugostiteljskih škola, hotela i restorana, kao i medijskih kuća. Učestvovalo je gotovo 50 ekipa iz nekoliko bosanskohercegovačkih gradova.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


U kategoriji djece, uzrasta 10-12 godina, u brzom jedenju palačinki prvi je bio Elvin Delić (13, 57 sekundi), drugi Hasan Hadžiosmanović (19, 69) a treći Ajnur Begović (23, 56).

U natjecanju brzog okretanja palačinki prvo mjesto pripalo je Admiri Šiljić (Srebrenik), drugo Admiru Omerčiću (Tuzla), a treće mjesto Safetu Smajiću (Gradačac).

U kategoriji srednjih škola najuspješniji su bili učenici MSŠ „Džemal Bijedić“ Goražde Tim 3 (95 bodova), drugi su bili učenici Turističko-ugostiteljske škole Tuzla Tim 2 (85 bodova), a treći Gimnazija „Mustafa Novalić“ Gradačac (55 bodova)

Za najbolji recept nagrađena je MSŠ „Srebrenik“ Tim2, za vrhunsku tehniku u pripremi palačinki Turističko-ugostiteljska škola Tuzla Tim 1, a za najukusniju palačinku MSŠ „Džemal Bijedić“ Goražde Tim 3.

U kategoriji Osnovnih škola iz općine Gradačac najuspješnija je bila O.Š. „Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak“ Srnice Donje (95 bodova), drugo mjesto pripalo je Osnovnoj školi „Hamdija Krševljaković“ Kamberi (65 bodova), a treće Osnovnoj školi „Edhem Mulabdić“ Međiđa Donja (55 bodova).

U kategoriji medijskih kuća prvo mjesto pripalo je Radio Gradačcu, drugo novinskoj agenciji FENA, a treće Radio Betu.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


POGLEDAJTE FOTO GALERIJU

S.P.