TUZLARIJE - BILTEN OBRAZOVANJA

12.02.2016.
U Skupštini TK prezentovan projekat „Mi govorimo muziku“

U Skupštini Tuzlanskog kantona održan je sastanak na kojem su EUFOR-ovi predstavnici austrijskog kontigenta LOT-a iz Bratunca, poručnik Valter Posch i potporunik Herman Offenberger, predsjedniku Skupštine, Senadu Aliću i ministru obrazovanja, nauke, kulture i sporta, Zlatanu Muratoviću i njegovim saradnicama, predstavili projekat „Mi govorimo muziku“ i ideju za njegovu implementaciju i na području Tuzlanskog kantona.

Tuzlarije


Projektat „Mi govorimo muziku“ već se implementira na području opština Zvornik i Bratunac, a za osnovni cilj mu je omogućavanje pristupa muzičkom obrazovanju većem broju mladih u Bosni i Hercegovini, ali i povezivanje kroz muziku kako bosanskohercegovačkih regija, tako i regija Austrije i Bosne i Hercegovine kroz međusobne posjete i razmjene učenika i nastavnika.

Projekat u Bratuncu i Zvorniku je već zaživio i dao pozitivne rezultate u vidu osnivanja muzičkih odjeljenja pri osnovnim školama ruralnih područja, ali i međusobne posjete i razmjene učenika Bosne i Hercegovine i Austrije.

Projekat je podržan od strane Ambasade Republike Austrije, i već je došao momenat za njegovo širenje i na druge krajeve Bosne i Hercegovine.
Kako je u djelokrugu rada austrijskog kontigenta LOT-a Bratunac, odakle je ideja i potekla, i opština Sapna, izražena je volja da se i u Sapni osnuje muzičko odjeljenje pri centralnoj osnovnoj školi u Sapni. Menadžment škole je izrazio zadovoljstvo jer postoji zainteresovanost učenika za muzičkim obrazovanjem koje im je teško pristupačno zbog udaljenosti od Tuzle, a i Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta smatra da bi se uz podršku Ambasade R Austrije i iskustvima iz Bratunca i Zvornika, projekat mogao realizirati i u Sapni, te će se o ovoj ideji intenzivinije razgovarati ubuduće.

Skupština Tuzlanskog katona podržava svako nastojanje za stvaranje boljih uslova za obrazovanje i napredak mladih u Bosni i Hercegovini kao i povezivanje regija Bosne i Hercegovine na svaki način, a naročito kroz kulturološke projekte, kao i povezivanje sa regijama drugih zemalja.

Priredio(la): Služba Skupštine Tuzlanskog kantona