TUZLARIJE - BILTEN OBRAZOVANJA

13.02.2016.
Međunarodna galerija portreta Tuzla
Održana javna tribina na temu ˝Vršnjačko nasilje kao simptom“

U organizaciji tuzlanske biblioteke „Derviš Sušić“, Međunarodne galerije portreta Tuzla i Građanske inicijative „Pravda za Mahira“ večeras je upriličena javna tribina na temu "Vršnjačko nasilje kao simptom“. O ovom društvenom problemu govorili su stručnjaci iz različitih oblasti: prof. dr. Esad Bajtal, sociolog, prof. dr. Esmina Avdibegović, specijalistica neuropsihijatrije, prof. dr. Dubravko Lovrenović, historičar, doc.dr. Nermina Kravić, specijalistica adolescentske neurospisihijatrije, te moderatorica: Kristina Ljevak.

Tuzlarije


Prema riječima Dubravka Lovrenovića, očuha nastradalog dječaka, postojeći zakonski propisi idu na ruku maloljetnim nasilnicima i psihopatama. Vrijeme je, kaže on, da sistem mijenjamo iz temelja. I to ne samo obrazovni, odnosno odgojni.  
Ovo je prva tribina ovakve vrste u Tuzli i posvećena je nažalost, Tuzlaku Mahiru Rakovcu koji je izvršio samoubistvo četrnaestog decembra prošle godine kao posljedica vršnjačkog nasilja u Međunarodnoj osnovnoj školi u Sarajevu.

Tuzlarije


Ovdje se radi o brutalizaciji društva, kroz rat, kroz afirmaciju kriminala i to nas dovodi do novih oblika nasilja koja nažalost nisu zaobišla ni djecu, riječi su Mahirovog očuha.
Građanska inicijativa Pravda za Mahira među svojim stalnim aktivnostima održava i javne tribine, nastojeći posvijestiti ovaj društveni problem i prije svega detabuizirati ga. Tribine su javne i otvorene za sve, kako mlade, tako i za njihove roditelje, odgajatelje i profesore, kao i za sve druge ljude jer se radi o kompleksnom društvenom fenomenu.
Sociolog dr. Esad Bajtal, kaže da svako društvo koje nije ljudski, vrijednosno, civilizacijski oblikovano jeste pogrešno društvo.
Iz pogrešnog društva nije moguće dobiti logične odgovore. Imamo jedan uzeti život na koji nema niko pravo. Sila koja je ovdje ustoličena devedesetih nikada nije prestala. U ovoj državi ubistvo i samoubistvo su postali normalna pojava. Ovdje sve nenormalno postaje normalno. Moramo pritisnuti društvo da istraži koji je segment u njemu kriv za sve ovo što se dešava, poručio je Bajtal.
Specijalististca adolescentske neurospisihijatrije, doc.dr. Nermina Kravić, govorila je o faktorima koji utiču na razvoj ličnosti kod maloljetnika.
Pubertet je najosjetljivije razdoblje u životu čovjeka i puno faktora utiče u kakvu ličnost ćemo se razviti. Da li ćemo biti nasilnici i zlostavljači ili ćemo u pojedinim situacijama biti i žrtve, kao što je to bio Mahir. Od roditelja u najvećoj mjeri zavisi kakve ličnosti će njihova djeca postati. Jako malo se u pedagoškoj praksi govori o temi nasilja među djecom, a moralo bi se stalno govoriti o ovim stvarima. Djeca će rijetko kad reći da su žrtve nasilja, oni se stide, a onaj koji ih tuče ne, ustvrdila je Kravić.

TuzlarijeProfesorica dr. Esmina Avdibegović, specijalistica neuropsihijatrije istakla je da Mahirovi roditelji žele da utiču na one koji šute, kao i na to da se u školama konačno progovori o ovoj temi, te o odgojnoj ulozi koju škola trenutačno nema, tvrdi ona, jer smo je nekako istjerali, zaključila je.