TUZLARIJE - BILTEN OBRAZOVANJA

01.04.2016.
Proljeće na Sjenjaku:
Akcija čišćenja zelenih površina, posađeno 16 sadnica za Angelinu
U susret 4. aprilu, Danu Mjesne zajednice Sjenjak, organizovana je akcija čišćenja smeća i uređenja zelenih površina u ovom naselju. Kao i ranijih godina, u akciji čišćenja učestvovali su učenici iz Osnovne škole „Sjenjak“ uz podršku radnika „Komunalca“.

Tuzlarije


- Ovo nije naše prvo učešće u ovoj akciji. Od 2004. godine, od kada škola i postoji, moram da kažem da imamo izuzetno dobru saradnju sa Mjesnom zajednicom Sjenjak. Svake godine, prvog aprila, skupa sa stanovnicima ovog naselja organiziramo akciju čišćenja i uređenja naselja. Danas smo izašli sa svim učenicima, njih ukupno 500 od prvog pa do devetog razreda - kazala je za Tuzlarije Nermina Tursić-Selmanović, pedagogica u Osnovnoj školi "Sjenjak".

Dodala je da su učenici ove škole itekako dobro osvješteni šta znači imati čist i zdrav okoliš.

- Posebno mi je drago što učenici rado uzimaju učešće u ovoj akciji i ovoga puta naša djeca su zapravo učitelji svim građanima koji žive u ovom naselju. U školi također svakodnevno djecu educiramo o važnosti čistog okolišta - dodala je Tursić-Selmanović.

Osim čišćenja na nekoliko lokacija u naselju posađene su nove sadnice drveća. Urađeno je to u znak sjećanja na Angelinu Hodžić – osobu koja nas je prerano napustila, a čije su težnje ka unapređenju zajednice bile utkane u brojne projekte koje je Fondacija tuzlanske zajednice realizovala, motivisala je ljude dobre volje širom svijeta da joj se zahvale na ekološki svojstven način. Tako se rodila ideja "Drvo za Angelinu" kojom je planirao sađenje 305 sadnica stabala na različitim lokacijama u gradu.

- Ona je bila veliki aktivista i pomagala je lokalnim zajednicama. Mi smo dobili 16 sadnica koje smo posadili u naselju u znak sjećanja na ovu plemenitu osobu. Ujedno, povod za akciju je i 4. april, Dan Mjesne zajednice, a ova aktivnost samo je jedna u nizu planiranih u okviru ovog značajnog datuma- izjavio je za naš portal Dušan Perić, predsjednik Savjeta MZ Sjenjak.

Kažimo i to da su se pored učenika i radnika Komunalca današnjoj akciji odazvali i stanovnici Sjenjaka, njih ukupno 50.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


S.P.