TUZLARIJE - BILTEN OBRAZOVANJA

10.04.2016.
Projekat građanin:
Medicinska škola o odlasku mladih iz BiH
„Projekt građanin“ je praktični dio Civitas programa gdje su učenici (preko 2.400 timova i 60.000 učenika godišnje) ohrabreni da odaberu problem iz svoje zajednice, istraže postojeće mjere javne politike, razviju svoja rješenja koja predstavljaju nadležnim institucijama, i da kreiraju akcione planove za implementaciju svojih rješenja.

Svake godine 32 pobjednička tima, ili preko 400 učenika i nastavnika iz svih krajeva Bosne i Hercegovine gostuje u Sarajevu na završnoj smotri, a kasnije, tokom ljeta, na ljetnom kampu u Brčkom.

Jedna od ekipa koja ove godine učestvuje u „Projektu građanin“ jeste i ekipa učenika trećeg razreda Medicinske škole u Tuzli koja se bavi problemom odlaska mladih ljudi iz Bosne i Hercegovine nakon školovanja.

Tuzlarije


„Svjesni trenutne situacije i trenda odlaska mladih iz Bosne i Hercegovine ova tema nam se učinila neizbježnom. Mladi svake godine, u sve većem broju, odlučuju napustiti BiH u potrazi za ekonomskom sigurnošću. U želji da spriječimo da naša država, za par godina ostane samo zemlja staraca, odlučili smo uraditi projekt sprečavanja odlaska mladih iz BiH. Svakako, jedan od motiva nam je bio to što ćemo se i mi sami uskoro naći u sličnim nedaćama: školovanje završeno, a posla nema. Sprovođenje naših zamisli nije bilo nimalo lagano, par učenika srednje škole ne može riješiti jedan od najvećih problema naše države, ali se nismo dali pokolebati. Posjetili smo Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK-a, Pedagoški zavod, Privrednu komoru... Jedna od mjera koje smo predložili kao rješenje problema je bilo usklađivanje obrazovanja s tržistem rada. Svjedoci smo da se svake godine u određene škole, upisuje prekomjeran broj učenika čime školujemo kadar koji nam nije potreban! Dok, s druge strane, postoje škole i smjerovi koji nisu u mogućnosti upisati niti jedno odjeljenje. Od početka našeg rada na ovom projektu učinili smo mnogo: organizovali predavanje u osnovnim školama na temu profesionalne orijentacije, napravili kriterije za upis učenika u srednje škole od kojih će jedan kriterij, uvođenje eksterne mature, biti uveden od početka 2016/2017. godine, pokrenuli peticiju čiji je cilj bio ubrzati realizaciju projekta zapošljavanja 96 mladih doktora koji se trenutno nalaze na evidenciji Zavoda za zaposljavanje TK-a... Podstaknuti uspjesima koje smo ostvarili, nastavljamo raditi na rješenju ovog problema, te se nećemo zaustaviti na ovome“ – rekla nam je Šejla Hasanović, učenica Medicinske škole i jedna od učesnica u ovom projektu.

Nakon pobjede na školskom takmičenju, predstoji im gradsko takmičenje, koje će se odrzati 13. i 14. aprila u Osnovnoj školi „Brčanska Malta“ u Tuzli.