TUZLARIJE - BILTEN OBRAZOVANJA

04.05.2016.
Evropska sedmica imunizacije kod djece
Tuzlarije


U povodu obilježavanja Evropske sedmice imunizacije u Udruženju "Zemlja djece u Bosni i Hercegovini" i u Osnovnoj školi "Kiseljak" organizovano je edukativno predavanje za roditelje i djecu o važnosti imunizacije. Edukativne radionice su urađene u saradnji sa osobljem Dispanzera za predškolsku djecu JZNU Doma zdravlja Tuzla, koje kontinuirano u toku cijele godine radi na promociji vakcinacije. Odgovorna sestra Dispanzera Adnedina Lugavić, dipl. med. sestra je ovim putem upoznala prisutne o značaju imunizacije i opće higijene. Predavanja su održali i Ervina Poljić, dipl. med. sestra i Larisa Jašarević, med. sestra.

Tuzlarije


Kroz predavanja je naglašeno:
"Imunizacija je postupak  koji  ima  za cilj  poboljšanje  imuniteta (otpornosti) protiv određenih oboljenja. Najčešće  se  provodi  vakcinacijom. Imunizacija je jedno od najvećih dostignuća 20-og vijeka koje  je  uz obezbjeđenje higijenski  ispravne vode za piće  i otkriće antibiotika dovelo  do značajnog smanjenja oboljelih i umrlih od različitih zaraznih  oboljenja.  Zahvaljujući  imunizaciji neke  zarazne  bolesti  se ne javljaju epidemijski, a neke su i potpuno iskorjenjene, kao što su npr. Velike boginje. Vakcinacija je najbrža, najbolja, najefikasnija i najjeftinija mjera za sprečavanje i suzbijanje zaraznih bolesti."

Tuzlarije


Održano je ukupno 7 radionica: 4 radionice za djecu uzrasta od 5-15 godina i 3 radionice za roditelje. Radionicama je edukovano preko 100 učesnika, korisnika Dnevnog centra i učenika Osnovne škole "Kiseljak".

Lejla Balihodžić
i Ured za odnose s javnošću