TUZLARIJE - BILTEN OBRAZOVANJA

13.07.2016.
Srebreničke majke obilaze stratišta u Podrinju
Članice Udruženja "Srebreničke majke" i druga udruženja koja okupljaju preživjele žrtve genocida obilježavaju danas 21. godišnjicu od stradanja Bošnjaka u Srebrenici – “Sigurnoj zoni Ujedinjenih nacija”.

Prisjećajući se genocida nad Bošnjacima u Srebrenici i okolnim selima, počinjenog u ljeto 1995. godine, porodice žrtava danas su obišle stratišta na kojima su ubijani Bošnjaci i mjesta masovnih grobnica na području Podrinja.

Majke su jutrošnji obilazak započele u Potočarima, kod objekta "Bijela kuća, u koji su odvođeni i ubijani podrinjski Bošnjaci. Potom je uslijedio obilazak stratišta u krugu Zemljoradničke zadruge u Kravici kod Bratunca, gdje je 13. jula ubijeno preko 1.000 podrinjskih Bošnjaka. Radi se o objektima koje danas lokalni Srbi koriste kao štale.

Posjeta mjestu Kravica kod Bratunca.


- Nažalost, još uvijek nema spomen - obilježja, a i stoka se tamo nalazi. Tu su žrtve ubijane, a sada se ponižavaju. Toliko vremena nam nisu dali da uđemo ovdje. Evo, nadamo se da će se vremenom i spomen - obilježje da podigne. Tu ne može ništa ni da se radi, osim toga. Zna se da su tu ljudi ubijani samo zbog toga što su se tako zvali - kazala je Hatidža Mehmedović, predsjednica Udruženja "Srebreničke majke".

Tuzlarije


Tuzlarije


Mehmedović je istakla da današnje obilježavanje nije nikakva provokacija.

- Mi ukazujemo i domaćoj i svjetskoj javnosti da se nikada i nikome ne ponovi. Ne smijemo zaboraviti, jer zaborav je najveći neprijatelj čovjeka. Mi moramo to raditi, obilježavati, da mladi i djeca znaju šta se dešavalo u julu - kazala je ova majka.

Nakon Kravica uslijedio je obilazak Nove Kasabe, a potom i drugih stratišta, kao što su Orahovac, Petkovci, Brana, Branjevo, Pilica...

Prema presudi Haškog tribunala, genocid u Srebrenici počinjen je kao dio udruženog zločinačkog poduhvata, čiji su ključni članovi bili ratni zločinci Radovan Karadžič i Ratko Mladić.

Četrnaestog jula 1995. godine u mjestu Orahovac ubijeno je više od 1.000 Bošnjaka.

U osnovnoj školi u mjestu Petkovci ubijeno je također više od 1.000 Bošnjaka. U istoimenom selu na brani je ubijeno još 1.000 Bošnjaka.

14. ili 15. jula 1995. godine u Ročevićima je ubijeno više od 1.000 Bošnjaka.

Organizovano, sistematsko i plansko ubijanje bošnjačkih civila izvršeno je i u Kozluku. Tu je također ubijeno više od 1.000 Bošnjaka.

14. i 15. jula u Kuli je ubijeno više od 1.200 Bošnjaka.

Šesnaestog jula na Vojnoj ekonomiji Branjevo ubijeno je više od 1.200 Bošnjaka.

Sve navedno u svojim presudama za genocid potvrdio je i Haški tribunal. Ove operacije na terenu predvodio je i nadgledao veliki broj oficira tzv Vojske Republike Srpske., od članova glavnog štaba do običnih vojnika. Način i organizacija ubijanja, pokazali su jasnu namjeru agresora da se pobiju svi Bošnjaci iz srebreničke enklave.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


S.P.