TUZLARIJE - BILTEN OBRAZOVANJA

29.07.2016.
6. i 7. augusta u Šerićima:
Međunarodni festival tradicije i umjetnosti
Drugi po redu Međunarodni festival tradicije i umjetnosti biće održan 6. i 7. augusta u Šerićima kod Živinica. Festival organizuje Kulturno-umjetničko društvo Modrački mornari koje egzistira od 1977. godine.Učešće na festivalu uzet će sedam folklornih društava iz Bosne i Hercegovine, Turske, Hrvatske, Makedonije i Holandije.

- Planiramo da ugostimo ukupno 250 folklorista. Goste ćemo dočekati u Osnovnoj školi Šerići koja je dugogodišnji partner sa KUD-om Modrački Mornari u ovakvim i sličnim događajima. Prvi dan festivala realiziramo sa našim prijateljima iz Puračića i program će bit izveden u ovom mjestu. Drugi dan festivala planiran je da se realizuje na sportskom poligonu Osnovne škole Šerići - kazao je za Tuzlarije Samir Čičkušić, direktor KUD-a Modrački Mornari.

Tuzlarije


Osim folklora, svi oni koji posjete Šeriće moći će prisustvovati i sajmu ručnih radova i hrane, te izložbi likovnih radova u dvorištu i prostorijama Doma kulture.

- Veče sevdaha ćemo organizovati 07.08.2016. godine gdje će posebni gosti biti Sevdah bend iz Holandije, gosti iz Makedonije i Srbije te naši lokalni umjetnici sevdaha. U ova tri dana će svi imati priliku predstaviti svoje radove, vještine, sposobnosti i naši gosti će imati priliku upoznati našu, kulturu i običaje. Ostvarit ćemo nova prijateljstva, zbližiti svoje mještane pružajući im priliku da budu dobri domaćini, pokazati jedni drugima da možemo sarađivati i djelovati bolje ako udružimo snage - dodao je Čičkušić.

Tuzlarije


Inače, KUD „Modrački mornari“ Šerići kod Tuzle, osnovano je 1977 godine kao nevladina neprofitna organizacija koja okuplja građane sa područja koja gravitiraju jezeru Modrac. Udruženje trenutno okuplja oko 120 članova koji čine folkolornu, muzičku, likovnu, dramsku, sekciju ručnih radova i izradu narodnih nošnji, te otimaju od zaborava igre, pjesme i običaje naroda Bosne i Hercegovine.Do sada su imali priliku da svoju tradiciju i rad prezentuju u Turskoj, Makedoniji, Hrvatskoj, te u drugim zemljama i širom BiH.
Udruženje je registrovano na državnom nivou i ima mogućnost djelovanja na prostoru cijele Bosne i Hercegovine, a i šire.

S.P.