TUZLARIJE - BILTEN OBRAZOVANJA

23.08.2016.
KO SDP BiH Tuzla - saopštenje
Otvorena diskriminacija kandidata od strane SBB-a i SDA prilikom prijema u škole
Tuzlarije


Ranije započetu diskriminaciju prilikom prijema zaposlenika u Elektroprivredu, UKC i druge državne firme, kadrovi SBB-a i SDA ovih dana su nastavili i u ustanovama obrazovanja.

Diskriminacijske odredbe Pravilnika o zapošljavanju, te stranački dogovori koalicionih partnera doveli su do otvorene diskriminacije kandidata koji nisu članovi vladajućih stranaka, zatim kandidata koji su iz Tuzle, kao i diskriminacije kandidata koji su ostvarili bodove po osnovu pripadnosti boračkim kategorijama.

Uvidom u objavljene konačne rang liste, slučajnim odabirom, nije teško uočiti da su npr. u osnovnoj školi „Hasan Kikić“ Gračanica na poziciji engleski jezik svi kandidati koji su iz Tuzle dobili na intervjuu minimalan broj bodova (3 boda). Slično je i u mnogim drugim školama, gdje je otvoreno učinjena diskriminacija na temelju teritorijalne i stranačke pripadnosti.

Kandidati koji ostvaruju bodove po osnovu pripadnosti boračkim kategorijama su i ovaj puta izigrani od strane vladajuće garniture, predvođene ministrima Muratovićem (obrazovanje) i Skopljakom (boračka pitanja). Naime, dok u javnosti ovi ministri, tobože, žele da zaštite djecu šehida i poginulih boraca, ratnih vojnih invalida, demobilisane borce i druge kategorije, u praksi njihovi kadrovi koji su postavljeni na direktorske pozicije kroz intervju diskriminišu ove kategorije. Tako npr. samo na poziciji matematike u osnovnim školama „Novi Grad“ i Simin Han“ iz Tuzle prvorangirani kandidati koji ne pripadaju boračkoj kategoriji, dobili su maksimalnih 9 bodova, iako ih slijedi nekoliko kandidata iz boračkih kategorija koji su dobili minimalan broj bodova jer bi sa većim brojem bili ispred prvorangiranog. Slična situacija je i na mnogim drugim pozicijama i u drugim školama, kako u Tuzli tako i izvan nje.

Pošto tek slijedi prijem čistačica i ostalog pomoćnog i tehničkog osoblja koji se vrši samo na osnovu obavljenog intervjua, za očekivati je da će biti primljena stranačka potrčkala, dok će boračke kategorije ponovo biti izigrane.

S obzirom da je ministar Muratović dao saglasnost za imenovanje svih direktora, a ministar Skopljak istima uputio preporuku u kojoj traži zaštitu boračkih kategorija prilikom intervjua, a njihovi kadrovi to nisu ispoštovali, pozivamo navedene ministre da časno podnesu ostavku na svoje pozicije u Vladi TK ili da, u suprotnom, priznaju da su saučesnici u ovoj diskriminaciji.

KO SDP BiH Tuzla osuđuje sve vidove diskriminacije prilikom prijema zaposlenika, a posebno u osnovne i srednje škole gdje od primljenih kandidata umnogome zavisi budućnost naše djece i države.

Služba za odnose s javnošću
KO SDP BiH Tuzla