TUZLARIJE - BILTEN OBRAZOVANJA

21.10.2016.
Suze na promociji u BKC-u:
Moj otac, moj heroj, u ovoj knjizi živjet će vječno
Odavno jedna promocija knjige u Tuzli nije izazvala toliko emocija kod publike, kao što je to bilo večeras, u Bosanskom kulturnom centru, na promociji djela ˝Mom srebreničkom heroju˝, autorice Sabine - Hodžić Mehmedović.

Tuzlarije


Sabina je preživjela genocid u Srebrenici, izbjeglištvo, glad i ono najbolnije gubitak oca tokom rata u Srebrenici, gdje je pored oca ostala i bez svih muških potomaka svoje porodice. Svoju bol prenijela je u knjigu o kojoj su večeras, pored Sabine, govorili i Fikret Hodžić, voditelj na Hayat TV, profesor Hazim Karić, Samira Selesković, psiholog – psihoterapeut i Esma Kapetanović, učiteljica u Osnovnoj školi Sjenjak.

- Gotovo da nema potočarske parcele da na njoj nije ukopan neko od moje familije. Sebi sam dala veliki zadatak i ova knjiga je zapravo bila najveća zadaća koju sam sebi zadala. Pisanjem sam izbacila svu bol, čemer i tugu koji su mi se godinama stvarali, kazala je Sabina za Tuzlarije.

Promocija knjige bila je Sabinina dugogodišnja želja koja se večeras ostvarila i zbog koje je, kako nam je kazala, itekako ponosna.

- Kroz ovu knjigu vječno će živjeti moj otac, moj heroj. Svakog 11. jula sam u Potočarima na dženazi, to je moja obaveza i zadatak dok sam živa. I ne samo kada je dženaza, o Srebrenici treba da se govori uvijek kako se slične stvari nikada i nikome ne bi ponovile - dodala je Sabina.

Kazala je da je oca zamišljala u likovima drugih ljudi, često je znala stajati ispred parkova i gledati djecu kako se sretno igraju pored svojih očeva. U tim trenucima neizbježne su bile suze na njenom licu, ali uvijek je crpila snagu zbog hrabrog vojnika, velikog borca, njenog oca.

Knjigu u izvornom pisanom materijalu sam dobio prije nego ću upoznati Sabinu Hodžić - Mehmedović i poslije prvog iščitavanja za pripremu za štampu, moram reći da je ostavila na mene izuzetan utisak, kazao je profesor Hazim Karić.

Tuzlarije


- Prije svega utisak je ostavila zbog emocije sa kojom ona govori i piše, ali i zbog opisa u kojima se prisjeća gubitka svog babe. Kroz čitav jedan period odrastanja od djevojčice sa devet godina do odrasle žene ona je u ovoj knjizi prikazala svoj život, ali i život hiljada drugih djevojčica koje su na sličan način ostale bez svoga oca u genocidu u Srebrenici - kazao je Karić.

Dodao je da zbog ogromne količne emocija koje nosi ova knjiga, ali i zbog poruke i pouke kojom Sabina nastoji da iskaže svoja sjećanja i osjećanja, ova knjiga predstavlja hroniku jedne porodice koja je uništena u genocidu.

- U Sabininoj porodici sa majčine i očeve strane nema niti jednog živog muškog člana, ili je ostalo tek nekoliko njih koji su za vrijeme genocida bili djeca. Ona je u ovom djelu također opisala sa kakvim se izazovima, nakon svih tih gubitaka, susrela njena porodica - rekao je Karić.

Učiteljica Esma Kapetanović pročitala je nekoliko citata iz knjige.


Prisutnima se obratio i Fikret Hodžić, voditelj na TV Hayat.


Svojim izvedbama ilahija i kasida promociju su uljepšale članice hora El-Aziz iz Kalesije.


Sabina Hodžić-Mehmedović, rođena je u Zvorniku 1986. godine. U Srebrenici je završila prva dva razreda osnovne škole. Zbog ratnih dešavanja morala je napustiti Srebrenicu.Školovanje je nastavila u Sladnoj i Tinji kod Srebrenika, gdje je završila osnovnu školu.

Srednje obrazovanje je završila u Srebreniku, a studirala je na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Tuzli, gdje je diplomirala na Odsjeku žurnalistika i stekla zvanje diplomirani žurnalista. Ovo je prva Sabinina knjiga i posvetila je svom ocu Sabitu. Sabina Hodžić–Mehmedović živi u Tinji kod Srebrenika sa mužem Admirom i kćerkom Asjom.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Nakon tuzlanske promocije, slijedi promocija knjige u Gračanici. Knjiga će se uskoro pojaviti i u prodaji u svim knjižarama na Tuzlanskom kantonu.

S.P.