TUZLARIJE - BILTEN OBRAZOVANJA

08.08.2015.
„Podrška Romima, učenicima srednjih škola kroz stipendije, mentorstvo i tutorstvo“
TuzlarijeProtekle sedmice u prostorijama Udruženja Roma „Euro Rom“ Tuzla održana je press konferencija na kojoj je predstavljen projekat „Podrška Romima, učenicima srednjih škola kroz stipendije, mentorstvo i tutorstvo“ koji finansira i tehnički podržava Romski obrazovni fond (REF) u partnerstvu sa organizacijom World Vision Bosna i Hercegovina, a koji implementira Udruženje Roma “Euro Rom”, koji je planiran da se realizuje u naredne tri godine a vrijednost projekta je 373.504, 00EUR.

Udruženje je objavilo konkurs za dodjelu stipendija učenicima romske nacionalne manjine koji redovno pohađaju trogodišnju ili četvorogodišnju srednju školu u školskoj 2015/16 godini na području Tuzlanskog kantona.

Program obezbjeđuje sljedeće komponente:

- Finansijsku podršku - u iznosu od 40 Eura izraženom u konvertibilnim markama mjesečno u trajanju od 9 mjeseci a u svrhu pokrivanja troškova školskog pribora, udžbenika, užine, prijevoza itd.)

- Mentorstvo – kroz pružanje dodatne podrške stipendistima u cilju redovnog pohađanja nastave, poboljšanja uspjeha, uključivanja u dodatnu i dopunsku nastavu; u pripremama za nastavak školovanja u višim stepenima obrazovanja; u postavljanju viših ciljeva postajući njihovi “drugi roditelji” u školi; razvijanja vještina u oblasti učenja, planiranja rada i učenja, itd.

- Tutorstvo – kroz pružanje podrške na dodatnim časovima iz određenih školskih predmeta, priprema za polaganje mature i priprema za polaganje prijemnog ispita na fakultetu.

Ciljevi programa su:

Poboljšan uspjeh u školi (poboljsanje ocjena 0, 5 - 1)
Poboljšanje redovnosti pohađanja nastave (75%)
Povećan broj učenika u srednjim školama (50%)
Povećan broj učenika koji su diplomirali u srednjoj školi (70%)

Na press konferenciji se obratio menadžer projekta Nedžad Jusić koji je predstavio aktivnosti projekta. Takođe predstavili su se i angažovani mladi ljudi koji će kroz ulogu medijatora koji će biti angažovani u romskim zajednicama.

Nedžad Jusić
predsjednik Udruženja