TUZLARIJE - BILTEN OBRAZOVANJA

06.10.2015.
Međunarodna srednja škola
Učiteljica Aydan Meydan dobitnik prestižne nagrade
Aydan Meydan, nastavnica u Bosna Sema Međunarodnoj srednjoj školi u Tuzli, osvojila je prestižnu nagradu koju prvi put dodjeljuje Google.

Tuzlarije


U glavnom sjedištu Google Corporation, finalno takmičenje Google Science Fair, održano 21. septembra u Mountain View (Kalifornija), privuklo je mlade naučnike finaliste iz deset zemalja.

Naime, Bosna i Hercegovina je imala dvije predstavnice, Anelu Arifi (18) i Ildu Ismaili (17), učenice Bosna Sema Međunarodne škole u Tuzli.

Pored BiH, učešće s najvećim brojem pojekata su imale i Amerika, Kanada, Tajvan, Indija, Singapur, Rusija i Velika Britanija.

Da je BiH zemlja mladih talenata potvrđuje i činjenica da su se djevojke iz Bosna Sema Međunarodne škole takmičile rame uz rame s mnogo razvijenijim i jačim državama i uspjele da uđu u finale sa svojim projektom.Njihov projekat je kroz dvije godine implementacije nadgledala mentorica Aydan Meydan, koja je osvojila prestižnu ´´Inspirirajuća pedagog nagrada´´.

Ovu nagradu prvi put dodijeljuje Google, te uključuje sumu od 10.000 dolara za školsku opremu i 5.000 dolara vrijednu znanstvenu opremu od Lego kompanije.

Priredio(la): Fena