TUZLARIJE - BILTEN OBRAZOVANJA

20.04.2015.
Počinje redovna registracija pasa u Gradu Tuzla
Subvencionirane cijene usluge
Tuzlarije


Od subote, 25. aprila 2015. godine, počinje redovna registracija vlasničkih pasa u Gradu Tuzla i to u prostorijama JP Veterinarska stanica Tuzla, Ambulanta u Bukinju. To je zakonska obaveza propisana u Zakonom o zaštiti i dobrobiti životinja u BiH koja vlasnicima životinja nalaže upis u jedinstveni Registar pasa Grada Tuzle, posjedovanje pasoša/putovnice za životinju, mikročipovanje, antirabičnu vakcinu i antiparazitni tretman.

Sve gore navedene usluge vlasnici će platiti 20, umjesto dosadašnjih 75 KM što je obezbjeđeno subvencijama iz budžeta Grada Tuzle, te umanjenjem cijena u iznosu od 27% od strane JP Veterinarske stanice Tuzla.

Registracija pasa je prvi korak u procesu kontrole populacije pasa i smanjenju broja napuštenih životinja u Gradu Tuzla. Na ovaj način se želi zadržati i visok stepen javnog zdravlja naročito kada su u pitanju bolesti koje se sa životinja prenose na ljude.

Tuzlarije


Problematikom zbrinjavanja pasa u gradu aktivno se bavi Radna grupa za kontrolu populacije pasa u Gradu Tuzla koju vodi Fondacija tuzlanske zajednice u saradnji sa gradskim vlastima, a čine je još predstavnici JP Veterinarska stanica Tuzla, Služba za komunalne poslove i poslove mjesnih zajednica, Služba civilne zaštite, JP Komunalac Tuzla, Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoline TK, Centar za ekologiju i energiju Tuzla, Zavod za javno zdravstvo TK, JU Mješovita srednja škola Tuzla i Udruženje za zaštitu životinja „Nirina“.

B.K.

Vezani tekstovi:

Učenici OŠ Brčanska Malta odgovorni vlasnici ljubimaca

Intervju: Direktor JP Veterinarska stanica doo Tuzla, prof. dr. sc. Jasmin Ferizbegović
Mikročipovanje pasa je zakonska obaveza


Razgovor s povodom: dr. Azra Džaferagić Franca
Psi na ulici su potencijalni zdravstveni problem