TUZLARIJE - BILTEN OBRAZOVANJA

13.05.2015.
Manifestacije
˝Sedmica mira˝ u svim osnovnim i srednjim školama Tuzlanskog kantona
Pod pokroviteljstvom MONKS-a TK, a u organizaciji PZTK Tuzla i Kantonalnih i općinskih aktiva direktora osnovnih i srednjih škola TK, treća sedmica maja 2015. godine posvećena je aktivnostima, predstavljanjima, druženjima učenika iz osnovnih i srednjih škola TK u okviru „Sedmice mira“.

Tuzlarije


U „Sedmici mira“ organizuju se razne vrste aktivnosti, ne na bazi takmičenja: ko je bolji, nego na postulatima, konceptima Obrazovanja za mir: U RAZLIČITOSTI JE JEDINSTVO; POGLED NA SVIJET ZASNOVAN NA JEDINSTVU, MOGUĆNOST I SPOSOBNOST IZBORA/NE NAMETATI TAKMIČENJA; KREIRANJE PODRŽAVAJUĆEG OKRUŽENJA; OHRABRIVANJE, A NE KRITIKOVANJE; KARAKTERISTIKE MIROLJUBIVE CIVILIZACIJE; VODSTVO USMJERENO KA JEDINSTVU; BESKONFLIKTNO RJEŠAVANJE SUKOBA, TE OMOGUĆAVANJE UČENICIMA DA SE UPOZNAJU, DRUŽE I VJERUJU JEDNI DRUGIMA.

Tuzlarije


Školski nivo predstavljanje rada škole i sekcija: ogledno-ugledni časovi, radionice pedagoga, predstavljanje rada Vijeća učenika, Vijeća roditelja, literarni konkursi, izložbe učeničkih radova, folklor, moderni ples, hor, drama, recital i recitacija, debatna sekcija .... i druge aktivnosti koje predstavljaju rad škola, a također pozvati učenike da predstave svoj individualni talenat, hobi ...... -škole na dobrovoljnoj osnovi odlučuju o vrsti i broju aktivnosti. Informatička sekcija objavljuje za lokalnu zajednicu publikaciju o održanim aktivnostima.

Tuzlarije


II nivo predstavljanja osnovnih i srednjih škola na području općina Predsjednici općinskih aktiva osnovnih i srednjih škola će, na osnovu uspostavljene saradnje, dogovoriti koje će škole (osnovna i srednja škola) biti domaćini za svaku sekciju. Uključena je i lokalna zajednica: roditelji, predstavnici općine, okruženja.