TUZLARIJE - BILTEN OBRAZOVANJA

24.06.2015.
Behram-begova medresa:
Tradicija, učenost i savremenost
Behram-begova medresa u Tuzli jedna je od najstarijih obrazovnih institucija i sa najdužom tradicijom u Bosni i Hercegovini. To je islamska srednja škola koja se u pisanim dokumentima prvi put spominje 1626.godine.Prema riječima Ahmeda Hatunića, direktora Medrese, u svom svakodnevnom radu u ovoj školi se baštine tradicionalne vrijednosti koje se nadovezuju na dugu tradiciju obrazovanja u bosanskohercegovačkim medresama.

Tuzlarije


- To obrazovanje podrazumijeva učenje odnosno sticanje znanja, informacija i odgoj. Učenici borave u kompleksu Medrese tokom cijeloga dana i noći. U periodu obnovljenog rada koji traje od 1993. godine, mi smo obnavljali i svoju infrastrukturu. Dakle, krenulo se gotovo od nikakvih pretpostavki za rad jer je zgrada gdje se nekada nalazila Medresa srušena, a ostao je samo portal koji svjedoči o jednom vremenu i školi koja se tu nalazila. U toku svih ovih prethodnih godina nastojao se napraviti jedan moderan kompleks koji danas svi mogu da vide. Danas je naša Medresa jedan od najvećih graditeljskih poduhvata koja ima Islamska zajednica u BiH – kazao je Hatunić za Tuzlarije.

Ono što Medresu čini drugačijom od ostalih škola, jeste to što se akcenat stavlja na svakodnevni odgojni i moralni rad sa djecom.

- Naši profesori sa učenicima savladavaju određene odgojne teme, tumače im probleme u našem društvu i nastoje u njima proizvesti jedan odbrambeni mehanizam, izgraditi jak karakter koji će se moći suočiti sa bilo kakvim problemom savremenog društva. Prema našim saznanjima, uspjeh je doista veliki i naši učenici stasavaju u zdrave ličnosti, koji po svom ponašaju, prednjače kao primjeri poželjnog i moralnog društvenog ponašanja za kojim treba težiti, dodaje Hatunić.

Tuzlarije


Nastava se izvodi po nastavnom planu i programu koji je kreiran uz saglasnost nadležnog ministarstva obrazovanja u Bosni i Hercegovini. U okviru redovne nastave izučava se 25 predmeta, podijeljenih u pet područja: islamsko, jezičko, društveno, prirodno-matematičko i multidisciplinarno područje. U okviru izborne nastave učenici trećeg i četvrtog razreda obavezno biraju dva predmeta. U Medresi se organizira i kursna nastava. Rad sa nadarenim učenicima se realizira u posebnim programima.

U Medresi su posebno ponosni na uspjehe učenika koji su ostvareni u posljednjih deset godina.

- Pet puta uzastopno prvi smo u Tuzlanskom kantonu u rangu gimnazija, a ove godine smo prvi među 33 srednje škole koje su bile sve skupa izrangirane. Svaki uspjeh se postiže stalnim radom i to je rezultat, prije svega, predanog rada 500 učenika koji ovdje borave, ali i profesora i odgajatelja koji svakodnevno podučavaju đake, kaže Hatunić za Tuzlarije.

Ova godina će ostati upamćena i po mnogim uspjesima na takmičenjima koje su ostvarili učenici ove škole i po promovisanju tri učenice u zvanje hafiza časnog Kur´ana: Amine Orlović, Behije Spahić i Senade Čačković.

Tuzlarije


Zejna Šarić iz Kladnja završila je treći razred, a ljubav prema vjeri bila je njen glavni motiv zašto se odlučila srednjoškolsko obrazovanje sticati u Medresi.

Tuzlarije


- Ova škola dosta polaže na to da njeni učenici izrastu u dobre i svestrane ljude. Širina obrazovanja daje nam velike mogućnosti da uz kvalitetno znanje i neupitan odgoj koji se stiče u ustanovi internatskog tipa upoznamo različite ljude iz cijele Bosne i Hercegovine i da otkrijemo tako različite kulture, običaje, naučimo puno toga o ljudima jer oni su ti koji oslikavaju svijet u malom – priča Zejna za Tuzlarije koja je veoma aktivna u debatnoj sekciji.

Nakon Medrese, učenicima ove škole su otvorena sva vrata da upišu šta god žele.

- Pošto imam još jednu godinu da završim ne mogu još sa sigurnošću tvrditi šta ću upisati. To nekako ide u pravcu medicine, pa ćemo vidjeti, ako Bog da, da to bude moje opredjeljenje – dodala je Zejna.

Asmir Bojić iz Čelića također je završio treći razred, a sliku o Medresi stekao je preko svoje sestre koja je ranije završila ovu školu.

Tuzlarije


- Mene zanimaju informacijsko – komunikacijske tehnologije. Učenici preko izborne nastave u 2. i 3. razredu djelimično se opredjeljuju za fakultet koji će upisati. Uzeo sam njemački, engleski i informatiku. Razlog je što želim da studiram informacijske tehnologije van granica BiH, konkretno u Austriji. Još kao mali sam naučio njemački jezik i to će mi pomoći, kaže Asmir za Tuzlarije.

Dodaje da Medresa ima mnoge prednosti u odnosu na ostale obrazovne ustanove u našoj zemlji.

- Profesori motivišu učenike da idu na namaz, da se drže osnovnih islamskih propisa, a pored toga ova škola ima odgajatelje koje nadziru ponašanje učenika, pojašnjava Asmir.

Tuzlarije


Pored redovne nastave, učenici Medrese aktivni su i u vannastavnim aktivnostima koje se organiziraju prema interesima učenika. Ove aktivnosti se realiziraju u sekcijama i klubovima: Sekcija hifza, Tilavet, Kaligrafsko-likovna, Konverzacija i prevođenje (Arapski jezik), Klub humanista, Prva pomoć, Žurnalistička, Horska, Recitatorsko-literarna, Dramska, English club, Naša Bosna (Historija), Debtana, Bibliotečka, Informatička, Pano sekcija, Ekološka i Školsko sportsko društvo. Posebni programi provode se u okvirima Accesa, koji podržava Ambasada SAD-a u Sarajevu i sličnim programima u kojima se učenici dodatno educiraju iz govornog engleskog jezika i drugim disciplinama.

S.P.