TUZLARIJE - BILTEN OBRAZOVANJA

22.02.2017.
Osnovna škola ˝Husino˝ obilježila dan ružičastih majica
Tuzlarije


Dan ružičastih majica (Pink Shirt Day) – Međunarodni dan prevencije vršnjačkog nasilja u školama obilježava se u zemljama širom svijeta zadnje srijede u mjesecu februara.

Ružičasta majica je simbol borbe protiv vršnjačkog nasilja i prepoznatljiv simbol inicijative i međunarodno prepoznate godišnjice prevencije nasilja u školama.

Tuzlarije


U našoj domovini ovaj dan je obilježen prošle godine s ciljem da se smanji alarmantan broj slučajeva vršnjačkog nasilja. Ovogodišnji slogan kampanje podizanja svijesti o prevenciji vršnjačkog nasilja u školama u BiH je "Budi drug, budi cool".

Tuzlarije


Tako su danas, 22.2.2017. učenici i nastavnici JU OŠ "Husino" uz podršku direktorice škole Osmanović Eldine, uz slogan"BUDI COOL, BUDI NENASILAN" obilježili ovaj dan. Učenici koji nisu imali ružičastu majicu, u znak podrške nosili su ružičasti cvijet.

Tuzlarije


Najmlađi učenici su sa svojim učiteljicama, na jutarnjem sastanku razgovarali o vršnjačkom nasilju i kako ga spriječiti, a nenasilno komuniciranje demonstrirali su putem igranja uloga i likovni izričaj.

Tuzlarije


Osnovna škola "Husino " je prepoznatljiva po pozitivnom školskom ozračju, prijateljskom komuniciranju i međureligijskom dijalogu i uvijek je spremna dati podršku u svim aktivnostima podrške u promicanju nenasilne komunikacije, borbe protiv svih oblika diskriminacije i predrasuda, borbe za ljudska prava i poštivanje različitosti.

Tuzlarije


Da i školski vrt uskoro dobije ružičasto ruho pobrinula se cvjećarska sekcija.


Sekcija "Dječija prava"
JU OŠ "Husino" Tuzla