TUZLARIJE - BILTEN OBRAZOVANJA

18.02.2017.
Predškolska ustanova ˝Aladin˝ i Gimnastički klub ˝Tuzla˝:
Saradnja za dobrobit najmlađih
Vodeći se preporukama naučnim i stručnim saznanjima da je djecu potrebno što ranije sistematski uključivati u sportske aktivnosti, na inicijativu dr. sc. Almira Atikovića i direktorice Predškolske ustanove "Aladin” Tuzla, gospođe Sanije Kusturica od 02.10.2013. godine započela je sa radom univerzalana škola sporta i sportske gimnastike pod nazivom "Gimnastika za pravi početak”. Škola sportske gimnastike, a današnja univerzalna škola sporta danas okuplja oko 90 polaznika uzrasta od tri od sedam godina.Tjelesna aktivnost, odnosno tjelesno vježbanje, za dijete u dobi od 3 do 7 godina predstavlja jedan od najznačajnijih poticaja rasta i razvoja, kazao je Almir Atiković.

- Uz intenzivan rast i razvoj, kroz koji prolaze djeca te dobi, obilježja tog životnog razdoblja jesu aktivnosti poput hodanja, trčanja, skakanja, bacanja, penjanja, puzanja, kotrljanja, dodavanja, vođenja lopte, šutiranja i druge. Dokazano je da se motoričkim razvojem potiče i emocionalni, socijalni i intelektualni razvoj djece. Nedostatak igre i mogućnosti za sudjelovanje u različitim motoričkim aktivnostima može usporiti fizički i mentalni razvoj djece. Roditelji su, čak i poneki pedagozi, vrlo često u zabludi kada misle da će djeca svoje motoričke potencijale razviti sama od sebe. Dijete s drugom djecom komunicira kroz igru koja se odvija u niz motoričkih aktivnosti. Ako ne zna slagati kocke, hvatati loptu, penjati se i sl., dijete se povremeno povlači iz skupine vršnjaka i prestaje se družiti. Ako pak ima dobro razvijenu motoriku brzo će se uključiti u igru s drugom djecom i zadovoljiti potrebu za druženjem, istakao je Atiković.

Tuzlarije


Dodao je da je odgojna funkcija časova koje organizira Gimnastički klub "Tuzla" iznimno značajna, jer djeca na ovaj način razvijaju i njeguju oblike društvenog ponašanja, ljudske osobine koje omogućavaju punu integraciju pojedinca u društveni život.

Program nije usmjeren na stvaranje vrhunskih sportista, već na poticanje optimalnog razvoja motoričkih potencijala djece u dobi od 3 do 7 godina. Ipak, potrebno je istaknuti kako upravo univerzalna sportska škola i sportska gimnastika predstavlja temelj za stvaranje budućih vrhunskih sportista i zdravih ličnosti. Motorički sadržaji izabrani su u skladu s mogućnostima djece te dobi. Motorički se sadržaji biraju prema mogućnostima djece te dobi. Satovi se dva puta sedmično odvijaju u igraonici obdaništa Aldina i traju 45 minuta. Dijagnostika antropometrijskih karakteristika, motoričkih i funkcionalnih sposobnosti djece provodi se dva puta godišnje (inicijalno i finalno provjeravanje). Svaki polazanik ima svoj osobni karton putem kojeg se prati i evidentira tjelesni rast i razvoj. Na osnovi dobivenih rezultata prati se individualni i grupni napredak, utvrđuju se nedostaci, te se valorizira cjelokupan program. Trojica trenera iz Gimnastičkog kluba Tuzla Zerin Emić, Sejad Dropić i Almir Atiković entuzijasta, profesora kineziologije s višegodišnjim iskustvom u radu sa djecom uvode djecu u više od 15 sportova razvijajući kod djece osjećaj pripadnosti grupi, podstićući pravilan rast i razvoj, itd.

Uvažavajući ulogu porodice organizuju se i realizuju različiti vidovi saradnje s roditeljima, a sve za dobrobit najmlađih.

- Saradnju s roditeljima ostvarujemo kroz roditeljske sastanke, takmičenja, druženja sa roditeljima, izlete, javne i interne priredbe, upoznavanje sa vrhunskim sportistima Grada Tuzle i Bosne i Hercegovine. Predškolska ustanova Aladin iz Tuzle i Gimnastički klub Tuzla rado sarađuju sa Gradom Tuzlom i Ministarstvom za obrazovanje, nauku, kulturu i sport u Vladi Tuzlanskog kantona, te drugim kulturnim i javnim ustanovama - kazao je za Tuzlarije profesor Atiković.

Naša ekipa posjetila je čas gimnastike koji je održan danas u vrtiću "Aladin" pa u nastavku pogledajte šta smo zabilježili.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


S.P.