TUZLARIJE - BILTEN OBRAZOVANJA

01.03.2017.
Mjesta koja su nam značila
˝Fokus˝ - Klub studenata Rudarskog fakulteta
“Gledam kako pišete, pratite šta pričam ali možda ne znate da Rudarski fakultet ima i jednu zamku. A to je "Fokus", koji ima čarobnu moć, privlači studente pa kad jednom uđu, postaju redovni gosti, a neki umjesto na predavanja i vježbe odmah siđu niz stepenice”, kazao je brucošima jedan od asistenata na tada Rudarsko geološkom fakultetu.

Poslije su neki iz te generacije, koji su “visili” u "Fokusu" znali kroz šalu pričati o tom “proročanstvu”. "Rupa" ili "Fokus", kako se poslije zvalo, bilo je dobro posjećeno mjesto u podrumskim prostorijama fakulteta. Osim studenata Rudarstva, dolazili su i drugi, ne samo sa fakulteta nego i iz srednjih škola, posebno Elektrotehničke, koja je bila najbliža.

Prostorije Fokusa podsjećaju na rudničke jamske prostorije, drveni stupci, ulaz kao u jamu, masna boja, loše osvjetljenje, sve je vrlo dobro uklopljenjo. Nije ni čudo, za uređenje je bio zadužen Tihomil Krajtmajer, tada student arhitekture.

Sadržaj prostorija se mijenjao, u Klubu je bio i bilijarski sto, šank, puštala se dobra muzika, slavili diplomski. Silazili su i asistenti i profesori. U “jedinici” su studenti igrali kockica (Jamb) ali su se znale i listati skripte, pričati o ispitima, ozbiljnim temama, a i dobro zabaviti.

U nastavku možete pročitati odlomak iz knjige “Tuzlanski skok preko kože” čiji su autori braća Željko i Tihomir Knežiček, a u kojem se opisuje kako se gradila Rupa.

Tuzlarije

U toku 1970. godine intenzivno se radilo na otvaranju Kluba studenata Rudarskog fakulteta popularno nazvanog "Rupa" a kasnije "Fokus". "Rupa" je otvorena volonterskim radom studenata kako bi se, između ostalog, obilježio Skok preko kože. Probijanje pregradnih zidova rađeno je bušilicama koje su posuđene iz "Rudara".

Tuzlarije


Peti skok preko kože biće upamćen po otvaranju studentskog kluba na Rudarskom fakultetu. Dizajn interijera radio je Tihomil Krajtmajer, tadašnji student arhitekture u Sarajevu. Drvene stupce u "dvojci" je donirao Rudnik Kreka. Drveni stupci su zadržani u "dvojci" sve do ozbiljnijeg renoviranja Kluba početkom devedesetih godina prošlog stoljeća.

Tuzlarije


Sklonost ka uređenju prostora i arhitekturi, Tihomil Krajtmajer je iskazao u studentskim danima kad je radio na dizajnu i gradnji studentskog kluba "Rupa" u podrumu Rudarskog fakulteta. Započelo je probijanjem betonskih zidova u podrumu Fakulteta kako bi se napravile i osposobile prostorije za studentski klub. Nadzor i kontrolu radova na štemanju zidova (bušilicama posuđenih od Rudara i ručno) radio je Izet Hadžić i Ivan Vrkljan. U radovima je učestvovao izuzetno veliki broj studenata koji su danima ulagali snagu i vrijeme da se "Rupa" otvori. Radovi su se izvodili od 16 sati do 6 ujutro da buka ne ometa nastavu na Fakultetu.

Značajan doprinos je dao Drago Pejaković, tadašnji predsjednik udruženja studenata Fakulteta, kao i studenti Džemal Mandžić, Abduselam Adilović Simo, Nedžad Pozderović, Enver Avdić, Adem Nukić, Sead Atić i mnogi drugi. Prvo napravljena prostorija u klubu je nazvana "jedinica", druga "dvojka", a naknadno su napravljene "trojka" i "četvorka".

Tuzlarije


Prihvaćen je koncept koji je Tihomil predložio, a to je da klub bude u rudarskom stilu (drveni stupci u "dvojci") sa modernim elementima (lože za sjedenje u "jedinici"). Po Tihomilovom nacrtu stolarija "Partizan" je radila drvene poluokrugle lože koje i danas imaju funkciju. Drveni stupci, koje je donirao rudnik "Kreka", bili su dio interijera kluba sve do renoviranja početkom devedesetih godina prošlog stoljeća, a prijedlog uređenja te prostorije je zajedničko djelo Tihomila Krajtmayera i Abduselama Adilovića Sime.

U klubu su na plafonu ljepljene podloške od stiropola za ambalažu od "Muške vode" koju je Tihomil pronašao na skladištu firme "Tržnice i hladnjače". U tom poduhvatu je pomogao tadašnji direktor Mehmed Porobić koji je bio predsjednik rukometnog kluba Sloboda. Poslije su podloške prebojene tamno zelenim polikolorom, kao zaštita od požara. Na zidu kluba Tihomil je nacrtao motive rudarstva po starim grafikama, kao i staru tuzlansku tvrđavu. Radovi u klubu su završeni 1970. godine upravo za održavanje Petog skoka preko kože.


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije
Ne znamo sva imena osoba sa slika. Neka od njih su akademik Enver Mandžić, sa dugom kovrđavom kosom je profesor Hamo Isaković, u grupi sa studentima akademik Ivan Soklić, profesor Sejfudin Vrabac, sa francuskom kapom Tarik Porobić i drugi.


Zahvaljujemo se prof.dr. Tihomiru Knežičeku i prof.dr. Zvjezdanu Karadžinu na pomoći pri realizaciji ovog priloga.

S.M.