TUZLARIJE - BILTEN OBRAZOVANJA

04.03.2017.
Tuzla Brain Week – jedinstven projekat studenata u BiH
Tuzla Brain Week ili Sedmica mozga već četvrtu godinu održava se na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Tuzli. 

Tuzlarije

 
Organizatori i inicijatori bili su sami studenti od samog početka koji su osnovali sekciju za neuroznanost i u okviru te sekcije organizovali prvi „Tuzla Brain Week“, dok su imali nesebičnu podršku svojih profesora u vidu mentorstva.  

Da je „Tuzla Brain Week“ važan projekat govori i činjenica da se održava pod pokroviteljstvom DANA foundation čije je sjedište u New York-u, te je njihova podrška projektu neizostavna. 

Manifestacija se održava na lokalnom nivou u BiH, te je jedinstvena po svojoj strukturi u našoj zemlji. 

Primarni cilj je upoznavanje sa mozgom, naukom, te poticanje svijesti o mozgu i genetici. Sam projekat obuhvata jako puno oblasti od bioinžinjeringa do umjetnosti, a uključuje uzraste od predškolskog obrazovanja do penzionerskih dana.  

Ove godine akcenat je stavljen i na istraživanja, te studenti imaju priliku izložiti svoje prve naučne radove upravo na Tuzla Brain Week-u.  

Podršku imaju od velikih stručnjaka iz različitih grana medicine. Ove godine kao stručni saradnici na projektu su prof.dr. Osman Sinanović, prof.dr. Elmir Čičkušić i prof. Dr. Nermina Hadžigrahić. 

Aktivnosti su usmjerene kako na istraživanje i nauku tako i na edukaciju kroz naučne kafiće i radionice, plenarna predavanja i mnogo drugih aktivnosti.  

Prevencija bolesti i edukacija javnosti čine bitan segment ovog projekta. Motivacija i entuzijazam ovih mladih ljudi jeste usavršavanje,  edukacija koja dijelom nedostaje u fakultetskim aktivnostima, povezivanje sa kolegama iz regiona, te ono najvažnije jeste „osjećaj da čine nešto dobro“, kazala nam je koordinatorica projekta Ilvana Rabotić. 

Ovogodišnja tema Sedmice mozga jeste Mozak i Genetika, a posjetioci od 13.-18. marta imat će priliku da čuju o bolestima koje su genetski uzrokovane, fiziologijom mozga, ali i onim kad se nešto promijeni u normalnom funkcionisanju čovjeka. Cijela priča stvara jednu širu sliku o najintrigantnijem organu u tijelu, pri čemu će imati priliku da slušaju i stručnjake iz nemedicinskih oblasti,  koji će govoriti o ovoj temi. 
Novitet u projektu je i vrijeme posvećeno bioinžinjeringu kao nauci koja doživljava ekspanziju u medicini. 

Budući ljekari u saradnji sa dobrim stručnjacima prezentirat će vam mnogo toga pomenutog na kreativan i posve zanimljiv način. Njihova volja i želja su veliki, a sve u cilju što boljeg razumjevanja nauke, ali i upoznavanja javnosti o bolestima koje su danas u trendu. 

Tuzla Brain Week je jedinstven, nagrađivani projekat, a u kome ćete uživati, sklapati nova prijateljstva i ujedno učiti.
  
Anisa Mahmutović