TUZLARIJE - BILTEN OBRAZOVANJA

07.03.2017.
Održana edukativno-savjetovna konferencija:
Ženi pripadaju svi dani u godini, a ne samo jedan
Povodom Međunarodnog dana žena večeras je u Bosanskom kulturnom centru održana druga konferencija edukativno-savjetnog karaktera “Žena znači život, a ne jedan dan" koju su organizirali JU Mješovita srednja saobraćajna škola Tuzla i Rotaract Tuzla´99.

Tuzlarije


Kako je kazala Indira Durmić, profesorica bosanskog, srpskog i hrvatskog jezika i književnosti u Saobraćajnoj školi u Tuzli, konferencija je jedan vid protesta, progovora, načina izričaja i izražaja odnosa prema ženi da joj ne pripada samo jedan, nego svi dani u godini.

Tuzlarije


Jedna od učesnica konferencije bila je docent dr. sc. Munevera Bećarević, koja je održala predavanje o zdravlju žene na temu "Žena – život“.

Tuzlarije


- Kad kažete zdravlje žena ne misli se samo na reproduktivno zdravlje, nego i na fizičko, psihičko i socijalno blagostanje žene. Ravnopravnost nam je donijela trostruko više obaveza. Žene su dobila ista prava da učestvuju u javnom životu, ali... Razvio se jedan karijerizam koji odlaže prvi porođaj, smanjuje broj porođaja, dojenje je svedeno na minimum, ili se ne doji, a to sve utiče na zdravlje majke i djeteta. Drastično je smanjen natalitet, imamo više oboljenja, hormonalnog disbalansa, vantjelesne oplodnje koja postaje normalna, karcinoma grlića maternice, zatim karcinoma dojke kod mladih žena, stresa“, kazala, između ostalog, Bećarević.

Pedagog-psiholog Selma Teparić govorila je o ulozi majke u odgoju djece i uopće u društvu te je kazala da je najbitnije da budemo svjesni da je uloga majke u današnjem vremenu idealizirana.

Tuzlarije


- Ukoliko se žena želi izgraditi kao majka mora zadovoljiti niz kriterija što je nemoguće, jer treba puno vremena i odricanja da bi to uspjela. Majke moraju voditi računa o sebi kao ljudskim bićima koja imaju svoje potrebe, ali i pored toga imaju svoje odgovornosti koje majčinstvo nosi sa sobom“, istakla je Teparić.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije

Tuzlarije


Učešće u konferenciji uzeli su i šejh Edib Kravić na temu "Žena pod okriljem islama", zatim Izudin Hasanović, dekan Pravnog fakulteta koji je govorio o „Zakonu i ženskim pravima“, kao i Samir Arnaut, oficir za ljudska prava iz OSCE. O „Ženi u književnosti“ govorila je mr.sc. Jasna Hadžiselimović prof., dok su Amina Rifatbegović i Ines Durmić predstavile temu "Žene i Rotary“.

S.P.