TUZLARIJE - BILTEN OBRAZOVANJA

27.03.2017.
Obilježen Ljubičasti dan:
Poruke oboljelim da nisu sami
Klinika za Neurologiju UKC Tuzla, u saradnji sa Klinikom za dječije bolesti UKC Tuzla i Udruženjem neurologa TK i Udruženjem studenata Medicinskog fakulteta u Tuzli "MEDICUS", obilježili su 26. mart – Dan borbe protiv epilepsije.

Tuzlarije


Kako ovaj dan obilježava ljubičasta boja on je nazvan i Purple Day ili Ljubičasti dan. Kroz aktivnosti koje se provode u povodu obilježavanja ovog dana svi obučeni u ljubičasto ili sa ljubičastim detaljima koje nose na taj dan, šalju poruke da oboljeli nisu sami.

Ljekari Klinike za neurologiju i studenti Udruženja "MEDICUS", u nedjelju u Bingo City Centru za građane su pripremili promotivni materijal o epilepsiji, simptomima i uzročnicima ove bolesti. Također, ljekari i studenti su sa građanima razgovarali o ovom oboljenju i načinu pružanja pomoći osobama sa epileptičnim napadom.

Cilj ove aktivnosti je bio pokazati podršku i solidarnost sa oboljelim od epilepsije, jer danas u svijetu preko 50 miliona ljudi ima epilepsiju, a 58% pacijenata skriva svoje stanje zbog zabrinutosti da će biti drugačije tretiran u društvu.

Priredio(la): UKC Tuzla