TUZLARIJE - BILTEN OBRAZOVANJA

27.03.2017.
Dr. sc. Zumreta Kušljugić o izboru i imenovanju rektora Univerziteta u Tuzli
Odlukom Senata Univerziteta u Tuzli funkciju rektorice od 20. marta ove godine obavlja Zumreta Kušljugić, redovna profesorica Medicinskog fakulteta u Tuzli i šefica Odjela za kardiologiju u Internoj klinici UKC-a Tuzla, što je i njen primarni posao. Kakvi su stavovi o izboru, imenovanju i visokoškolskom obrazovanju govori dr.sc. Zumreta Kušljugić.

Tuzlarije


Odluka da dr.sc. Zumreta Kušljugić, redovna profesorica na Medicinskom fakultetu u Tuzli i šefica Odjela za kardiologiju u Internoj klinici UKC-a Tuzla obavlja dužnost predsjednice Senata, odnosno rektorice Univerziteta u Tuzli do imenovanja vršioca dužnosti ili izbora rektora ove visokoškolske ustanove donesena je jednoglasno 20. marta na sjednici Senata Univerziteta u Tuzli.

Naime, izmjenama Zakona o visokom obrazovanju Tuzlanskog kantona data je između ostalog mogućnost da rektora nakon njegove smjene ili prestanka mandata zamijeni najstariji član Senata, što je u ovom slučaju i učinjeno.

– Na toj sjednici kolege su me jednoglasno glasajući zamolile da ja preuzmem funkciju rektorice do imenovanja vršioca dužnosti rektora. Obrazložila sam im da sam ja kardiolog po struci i da imam druge aktivnosti, ali da ću taj posao za dobrobit svih nas prihvatiti. Naravno, prihvatila sam da obavljam posao rektorice dok se naša akademska ne konsoliduje i ne zbije svoje redove, odnosno napravi ono što treba za dobrobit svih studenata odnosno akademske zajedenice u cjelini, govori dr. sc. Zumreta Kušljugić – predsjednica Senata Univerziteta u Tuzli.

U svom obraćanju na sjednici Senata, dr.sc. Kušljugić je istakla da akademska zajednica ne smije dozvoliti političke uticaje bilo koje vrste te da se mora vratiti osnovnoj obavezi, edukaciji studenata, praćenju naučnih dostignuća i konkurentnosti u naučno-istraživačkom radu. Dr. sc. Kušljugić jasnog je stava da u slučaju političkih uticaja i bez obzira što je najstarija članica Senata, ona neće obnašati funkciju rektorice a o takvom scenariju rješenje će se morati tražiti u postojećem Zakonu.

– Obrazložila sma kolegama da mi ne smijemo dozvoliti političke uticaje, da smo mi uvijek bili edukatori, kao i da moramo biti primjer studentima i naraštajima koji dolaze iza nas. Također sam rekla da samo pod tim uslovima i bez kuloarskih priča, bez politike i bilo kakvih uplitanja možemo raditi, a da u suprotnom ni ja to ne želim. Nakon jednoglasne podrške, počela je sjednica Senata, istakla je dr.sc. Kušljugić.

Izmjenama Zakona o visokom obrazovanju Tuzlanskog kantona, automatski je prestao mandat i menadžmentu Univerziteta, rektoru, kao i Upravnom odboru. Na pomenutoj sjednici Senata, unutar akademske zajednice izabrana su i tri člana Upravnog odbora.

– Kolege su tajnim glasanjem izabrale tri člana Upravnog odbora. Bilo je više kandidata, ali smo se odlučili za sljedeće članove: dr.sc. Zehrudin Osmanović – redovni profesor, Sandira Ešljan, vanredna profesorica i dr.sc. Selmira Brkić – redovna profesorica. Iz reda studenata tu je Esmeralda Mrkaljević – studentica I ciklusa studija, rekla nam je između ostalog dr. sc. Zumreta Kušljugić – predsjednica Senata Univerziteta u Tuzli

Posljednje izmjene Zakona o visokom obrazovanju Tuzlanskog kantona ostavile su mogućnost da nadležna Skupštinska komisija, odnosno Komisija za obrazovanje, kulturu, sport i mlade Skupštine Tuzlanskog kantona vrši izbor i imenovanje vršioca dužnosti rektora Univerziteta u Tuzli. Obzirom da je Senat Univerziteta iz svojih redova, kao najstariju članicu izabrao dr.sc Kušljugić, Komisija je zauzela stav da izabrana rektorica istu dužnost može obavljati najduže šest mjeseci, odnosno do završetka standardne procedure i imenovanja rektora, kako je i predviđeno Zakonom.

D.Durmić