TUZLARIJE - BILTEN OBRAZOVANJA

01.04.2017.
U utorak počinje Specijalna olimpijada BoHeMSA!
Tuzlarije


U Tuzli se u periodu od 04. do 07. aprila održava Prijateljsko takmičenje Specijalne olimpijade "BoHeMSA". Projekat je uvršten na listu događaja globalne organizacije Special Olympics Interantional kao drugi u Europi, i prvi u regionu.

Organizator cjelokupnog takmičenja je Udruženje studenata medicine u Bosni i Hercegovini "BoHeMSA" lokalni komitet Tuzla, zajedno u saradnji sa Medicinskim fakultetom Tuzla i Univerzitetom u Tuzli.

Putem sporta se daje prilika djeci i mladim osobama sa poteškoćama u mentalnom razvoju da razvijaju svoje talente i mogućnosti sa ciljem što uspješnijeg uključenja u svakodnevne životne aktivnosti.

Sam projekat obuhvata takmičenja iz 4 oblasti: atletika, fudbal, košarka i plivanje. Sva takmičenja su raspoređena po divizijama, kako bi se omogućilo svakom takmičaru i/ili ekipi da ostvare što bolje rezultate bez obzira na stepen njihovog invaliditeta. Pored sportskih takmičenja, pripremljeni su i drugi sadržaji koji uključuju radionice sa srednjoškolocima sa ciljem preovladavanja predrasuda i straha kada je u pitanju ova populaciona grupa. Radionice su odrađene već u par srednjih škola, a iste su vodili članovi našeg tima zajendo sa vanjskim saradnicima koji se profesionalno bave ovom tematikom.

Jedan od velikih događaja koji će biti otvoren za širu javnost je i javna tribina "U zdravom tijelu zdrav duh – kretanjem do zdravlja" koja će biti održana na Medicinskom fakultetu Tuzla. Učešće na javnoj tribini će uzeti ljekari, profesori, sportisti, kao i naravno predstavnici osoba sa poteškoćama u mentalnom razvoju kako bi ostvarili što kvalitetniji dijalog s ciljem preovladavanja barijera koje postoje u društvu ka ovoj marginaliziranoj skupini.

Generalni pokrovitelji projekta su Bošnjačka Zajednica Kulture "Preporod" Sjeverne Amerike, kao i Vlada Tuzlanskog kantona zajedno sa Ministarstvom zdravstva i Ministarstvom obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona. Ambasadori projekta su Amel Tuka, Igor Emkić i Mustafa Mehić.

Svečana ceremonija otvaranja će se održati u Univerzitetskoj dvorani Univerziteta u Tuzli sa početkom od 12h nakon čega odma slijede prva takmičenja. Na ceremoniji otvaranja mogu prisustvovati svi zaintersovani te time dati svoju podršku u svakodnevnoj borbi kroz koju prolaze ove mlade osobe.


U nastavku možete pogledati promotivni video ovogodišnjeg projekta.Ne zovi me posebnim, različitost ne znači nemogućnost!