TUZLARIJE - BILTEN OBRAZOVANJA

07.04.2017.
Održana naučna konferencija „Savremeni izazovi i perspektive društvenih i humanističkih studija“
U okviru manifestacije Dani Filozofskog fakulteta u Tuzli, danas je u prostorijama ove visokoškolske ustanove održan centralni događaj, međunarodna naučna konferencija pod nazivom „Savremeni izazovi i perspektive društvenih i humanističkih studija".

Tuzlarije


Konferencija za cilj ima prezentaciju Filozofskog fakulteta, ali će i pokušati da ukaže na moguće pravce njegovog daljeg razvoja i transformacije, kako bi što kvalitetnije odgovorio potrebama tržišta rada. Činjenica da je na Konferenciju prijavljeno 140 radova, oko 250 učesnika iz 5 zemalja dovoljno govori da je ovo projekt vrijedan pažnje i truda.


„Želim istaći da Filozofski fakultet školuje kadar koji ima izraženu društvenu odgovornost, učitelje, nastavnike, profesore, socijalne radnike, novinare, te da od kvaliteta rada na Fakultetu zavisi i kvaliteta života i kvalitet društvenog ambijenta svih nas", rekao je u svom uvodnom obraćanju premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić.

"Gledajući u budućnost, uzimajući u obzir, perspektive i izazove u društvenim i humanističkim naukama, ali i potrebe tržišta rada, moramo istaći da se Filozofski fakultet danas ponovno nalazi na svojevrsnoj prekretnici. Uzimajući u obzir način kako je na takve izazove Fakultet odgovarao u prošlosti siguran sam da ćemo i na ovaj izazov zajedno uspješno odgovoriti. Svjesni smo da su novi društveni tokovi pred nas postavili nove kadrovske zahtjeve, na koje akademska zajednica mora iznaći adekvatan odgovor. Ipak, nasuprot tome, posebnu pažnju moramo posvetiti zaštiti nacionalne grupe predmeta Bosanki jezik, Historija, te Filozofije i sociologije bez kojih Filozofski fakultet ne bio filozofski" rekao je premijer Gutić i dodao da Filozofski fakultet između ostalog njeguje tradicije i vrijednosti na kojima opstaje državnost Bosne i Hercegovine i on ne može biti posmatran isključivo kroz tržišne uslove kao neki drugi fakulteti. „Njegova uloga i značaj imaju „viši cilj", jer ako filozofija, jezik, historija, kultura i umjetnost najbolje ističu duhovnost jednog naroda, onda Filozofski fakultet ima posebnu ulogu i značaj u afirmisanju bosanskohercegovačkog identiteta", zaključio je Premijer.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Dani Filozofskog fakulteta su manifestacija koja je pružila priliku za prezentaciju dostignuća ovog fakulteta, međusobnu razmjenu znanja, iskustava, ideja, intenziviranje saradnje između organizacija, te otvaranje Fakulteta prema društvenoj zajednici, a sve kako bi Fakultet što kvalitetnije odgovorio na potrebe društva u kojem djeluje. Obzirom da je ovo prvi puta da je organizovana ovakva manifestacija na ovom fakultetu, zajednički zaključak svih učesnika je da se radi o dobrom projektu. Projektu koji pokazuje izvjesno tržišno pozicioniranje Fakulteta, te da kao takva treba postati tradicionalna.

Priredio(la): Vlada TK