TUZLARIJE - BILTEN OBRAZOVANJA

13.05.2017.
Promovisana knjiga:
˝Razvoj kreativnosti i prevencija poremećaja u ponašanju˝

Razvoj kreativnosti i prevencija poremećaja u ponašanju (djece predškolskog uzrasta) naziv je knjige autorica dr. sc. Lejle Kuralić-Ćišić i Doris Stevanović iz Pule, Hrvatska, koja je jučer promovisana u JU Javna biblioteka Lukavac. O knjizi i njenom značaju za razvoj djece i mladih govorile su Nihada Fajić - direktorica JU Javna biblioteka Lukavac, profesorica dr. sc. Meliha Bijedić - recenzent knjige, dr. sc. Edina Šarić, vanredna profesorica, autorica dr. sc. Lejla Kuralić-Ćišić, docentica na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu Univerziteta u Tuzli i Alma Omeragić, prevoditeljica knjige.

Tuzlarije


Fokus knjige je na značaju razvoja kreativnosti kod djeteta i važnosti rane opservacije i detekcije ponašajnih i emocionalnih problema, kao i načinima prevencije i tretmana navedenih poremećaja. Važnost joj je time veća, što je prva knjiga koja se bavi ovom problematikom na bosanskohercegovačkom tržištu.

"Djelo jasno upućuje na aktuelnost problematike poremećaja ponašanja kod djece i kreativne oblike podupiranja zdravog razvoja mlade osobe, zadovoljavajući sve kriterije stručnog i naučnog pisanja, koje čitaocu na vrlo jednostavan i slikovit način daju uvid u nove naučne činjenice o pristupima u odgojnom radu sa djecom koja odrastaju u novim društvenim trendovima sa izmijenjenom perspektivom učenja, normi ponašanja i drugih vrijednosti. Posebna vrijednost se ogleda u dijelu za čitaoce na engleskom jeziku, čime će se značajno proširiti upotreba djela na prostore izvan bosansko-hercegovačkog govornog područja“ navodi između ostalog u svojoj recenziji, recenzentica, dr. sc. Meliha Bijedić, docentica Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta, Univerziteta u Tuzli.

„Djelo pod nazivom „RAZVOJ KREATIVNOSTI I PREVENCIJA POREMEĆAJA U PONAŠANJU“ uglednih autorica dr. sc. Lejle Kuralić- Ćišić, docent i Doris Stevanović, voditeljice Dječijeg vrtića „Dorisini cvjetovi“ u Puli, vrijedna je knjiga priređena za sve one koji se u svom radu bave djecom i mladima na direktan ili indirektan način, ali i studente socijalne pedagogije, psihijatrije, psihologije, socijalnog rada i pedagogije. Knjiga studiozno ponire u konkretnu problematiku odgojno obrazovnog rada, te stavlja fokus na kreativnost samog djeteta i njegovog stvaralaštva i prevenciju i tretman poremećaja u ponašanju“, izvod je iz recenzije dr. sc. Ranka Kovačevića, vanrednog profesora Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Univerziteta u Tuzli.

Poseban benefit knjige vidim u konkretim programima prevencije i tretmana djece koja ispoljavaju poremećaje u ponašanju, navodi vanredna prodesorica dr.sc.Edina Šarić u svom ekspozeu o navedenom naučnom djelu.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Knjiga Razvoj kreativnosti i prevencija poremećaja u ponašanju (djece predškolskog uzrasta) je predstavljena je u okviru memorijalne manifestacije “Bosno moja zemljo majkovanska“ koja se tradicionalno, po XVII puta, održava u Lukavcu u znak sjećanja na pjesnika Jusufa Begića. Organizator ove izuzetno uspješne i posjećene manifestacije bila je JU Javna biblioteka Lukavac, a pokrovitelj Općina Lukavac. Manifestaciju je vodila i moderirala novinarka i PR menadžerica, Jasminka Memić.