TUZLARIJE - BILTEN OBRAZOVANJA

22.02.2017.
Elektrotehnička škola:
Dan ružičastih majica - protiv vršnjačkog nasilja
Danas, 22. februara u Mješovitoj srednoj elektrotehničkoj školi Tuzla obilježen je Dan ružičastih majica, poznatiji kao Pink Shirt Day, koji se odnosi na prevenciju vršnjačkog nasilja u školama. Obilježava se zadnje srijede u mjesecu februaru već 10 godina širom svijeta.

Tuzlarije


Ovaj dan nastao je kao simbol dječaka koji je bio izložen vršnjačkom nasilju upravo zbog dolaska u školu u ružičastoj majici. Ispostavilo se kako je ta majica simbolizirala dječakovu potporu teško bolesnoj majci. Vrlo brzo su se dječakovi školski kolege solidarizirali i pojavili u školi u ružičastim majicama koje su odmah postale simbol ove inicijative, a kasnije i međunarodno priznate.

Vijeće učenika Elektrotehničke škole Tuzla i sekcija Civitas obilježili su ovaj značajan datum. Profesorica demokratije i ljudskih prava Admira Uzunić govorila je o ovom gorućem problemu mladih naraštaja koji iz godine u godinu biva sve veći. U sklopu Projekta Građanin učenici su prezentirali svoj istraživački rad na temu međuvršnjačkog nasilja u školama. Nasilje među mladima uključuje širok spektar neprihvatljivog ponašanja među djecom – od nazivanja pogrdnim imenima, prijetnji, ogovaranja, ignoriranja, omalovažavanja pa sve do fizičkih sukoba, nerijetko i uz primjenu oružja. Među mladima je osobito zabrinjavajuće nasilništvo ili tzv. bullying, a radi se o obliku agresivnog ponašanja, koje obično traje duže vrijeme usmjereno na istu osobu, od strane jednog ili više učenika (jači protiv slabijeg ili grupa protiv pojedinca).

Školske učionice, hodnici, sportske dvorane, igrališta, nerijetko su poprišta ozbiljnih sukoba među djecom i mladima, koji, ukoliko su učestali, mogu ostaviti duboke posljedice. Dolazak nove tehnologije pomaknuo je granice nasilja izvan okvira mjesta i vremena, te su djeca danas, putem društvenih mreža, potencijalne mete nasilnika 24 sata na dan.

- Škola je uz porodicu jedan od najvažnijih karika koji oblikuju djetetovo odrastanje. Škola na brojne načine podučava dijete životu. Podučava ga važnim činjenicama koje će mu biti potrebne da jednoga dana na svoj način doprinese društvu, ali mu istovremeno pruža i iskustva koja ga oblikuju kao osobu. Dijete osim znanja u školi razvija brojne vještine – uči kako nekome biti prijatelj, kako funkcionisati u grupi, kako rješavati nesuglasice na primjeren način, kako se odnositi prema drugima s poštovanjem i još mnoge druge. Kao nastavnici i stručni saradnici imamo nezamjenjivu ulogu u djetetovom životu – odgovorni smo za stvaranje sigurne i poticajne okoline koja će djetetu ili mladoj osobi omogućiti da ostvari svoje obrazovne, ali i lične potencijale. Dio te odgovornosti je zaštita djece od nasilja među vršnjacima – pojave koja u tu okolinu unosi nesigurnost i strah koji ometaju djetetov put.“ – naglasili su danas koordinatori Vijeća učenika Lejla Kurtić Sejdinović i Muamer Jusić.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Učenik Tarik Pepić pripremio je kreativnu radionicu za učesnike u obilježavanju Dana ružičastih majica.