TUZLARIJE - BILTEN OBRAZOVANJA

06.03.2017.
Novinarska sekcija Hemijske škole
Privreda i obrazovanje – ruku pod ruku
Tuzlarije


Bez uske saradnje privrede i obrazovanja nema napretka. Samo zajedničkim djelovanjem rezultati mogu biti vidljivi. Potvrda ovoj činjenici dolazi nam iz Hemijske škole Tuzla. Posljednjih 10-tak godina, otkako se u ovoj školi obrazuju farmaceutski tehničari u industrijskoj proizvodnji, nastavni kadar i menadžment škole nastoje doći do najvažnijih i najsavremenijih sredstava za rad. Među njima, svakako, posebno mjesto zauzima i Farmakopeja.

Farmakopeja (grč. pharmakopoiia) predstavlja najviši službeni akt, izdat od strane vlade ili sanitetskih državnih organa, kojim se određuju propisi za izradu lijekova, potvrdu identiteta, ispitivanje kvaliteta lijekova i njihovo doziranje i čuvanje. Referentna Farmakopeja koja se koristi u Bosni i Hercegovini je ona izdata od strane Evropske unije. Da bi nastavni proces bio u potpunosti zaokružen i učenici upoznati sa svim tajnama "zanata", Hemijskoj školi je upravo nedostajala Farmakopeja.

Menadžment ZADA Pharmaceuticals je prepoznao ovu potrebu i velikodušno Hemijskoj školi Tuzla poklonio vrlo vrijedne komplete evropske i američke Farmakopeje. Pored ovih vrijednih akata, ZADA Pharmaceuticals je školi donirala i veću količinu aktivnih supstnci pomoću kojih će nastavni proces biti znatno uspješniji. Brojne kreme, tinkture i ostali farmaceutski proizvodi koje su i do sada učenici Hemijske škole uspješno proizvodili, od sada će imati dodatnu kvalitetu.

Posjeta predstavnika ZADA Pharmaceuticals je iskorištena da se učvrsti i proširi saradnja i partnerski odnos sa Hemijskom školom. Povećanje kapaciteta ZADA Pharmaceuticalsa i kvalitetno obrazovanje farmaceutskih tehničara u industrijskoj proizvodnji, garant su jačanja bosanskohercegovačke privrede i povećanja broja radnih mjesta u realnom sektoru.