TUZLARIJE - BILTEN OBRAZOVANJA

27.03.2017.
OŠ ˝Brčanska Malta˝
Održana radionica ˝Dokumentarni film od ideje do realizacije˝
Tuzlarije


U protekla tri dana (24., 25. i 26.03.2017. godine) u našoj školi održana je radionica "Dokumentarni film od ideje do realizacije" u organizaciji Viva festivala. Polaznici radionice, učenici 7., 8. i 9. razreda su kroz grupne zadatke stekli znanja iz filmskog jezika i pismenosti. Naučili su tehnike kadriranja, pokreta kamere, sastavljanja filmske priče na osnovu njihovog scenarija.

Tuzlarije


Prvog dana, su saslušali predavanje koje je održao gosp. Ratko Orozović, filmski režiser o istoriji filma, filmske estetike i dramaturgije, ideje-sinopsisa. Nakon toga odabrana je filmska ekipa (snimatelj, asistent snimatelja, režiser, scenarista, montažer, tonski snimatelj, asistent tona, grafer, asistent rasvjete, organizator, spiker, klaper, glumci...). Prikazani su i primjeri ekološkog filma.

Tuzlarije


Drugi dan se izašlo na teren i snimalo na osnovu predhodno izrađenog plana uz praktičan rad sa profesionalnom video-audio opremom a uz stručnu pomoć gosp. Gorana Lukića, filmskog producenta i gosp. Saše Naprta, TV producenta.

Tuzlarije


Trećeg dana je materijal pregledan, muzika odabrana, film montiran te se izvršila analiza gotovog proizvoda.

Na kraju su uručeni certifikati polaznicima ove veoma interesantne radionice.

Tuzlarije


Važno je naglasiti da se za svo vrijeme praktične nastave obradili i teorijski segmenti i pravila (rukovanje kamerom, snimanje, montaža...).

Cilj ovog projekta je razvoj kreativnosti i stvaranje mogućnosti za sticanje filmske pismenosti.

Tuzlarije


Film koji su naši učenici sami proizveli će učestvovati na Viva Film Festivalu u takmičarskoj kategoriji - Omladinski film.

Tuzlarije


Naš film nosi naziv "Birvaktile".

Novinarska sekcija