TUZLARIJE - BILTEN OBRAZOVANJA

01.04.2017.
Knjigoljupci iz Dječjeg književnog kluba „Knjigolina i prijatelji“
Noć uz Andersena
Knjigoljupci iz Dječjeg književnog kluba „Knjigolina i prijatelji“ po četvrti put su se pridružili mališanima iz cijeloga svijeta koji su noć proveli među policama s knjigama. U organizaciji ovog zanimljivog kampiranja ove godine sudjelovali su partneri iz Međunarodnog interaktivnog otvorenog cantra u Tuzli u suradnji s Katoličkim školskim centrom „Sveti Franjo“ koji je djeci ustupio svoju školsku knjižnicu.

Tuzlarije


Tuzlarije


Program je započeo porukama koje su knjigoljupci uputili piscima i svima onima koji se bave knjigama i njihovom distribucijom. Poželjeli su više zanimljivih izdanja ali i mogućnosti da se do takvih knjiga dođe. Knjižničarima su poručili kako bi bilo lijepo kada bi svake godine nabavili barem nekoliko primjeraka knjiga koje su osvojile nagrade kao najbolje knjige za djecu u regiji. Onima koji kreiraju školske programe poručili su da je vrijeme za osvježavanje popisa lektira.

U okviru programa predstavljeno je nekoliko projekta koji promoviraju čitanje.
Djeci se obratila Maja Okanović, voditeljica programa MU „Interaktivne otvorene škole (MIOS) Tuzla, pod čijim se okriljem održavaju književne radionice teta Knjigoline. Protekla dva mjeseca djeca su putovala tragom afričkih priča, učila riječi na jezicima kojim se služe stanovnici Egipta, Maroka, Malija...upoznavala s igrama njihovih afričkih vršnjaka.


Djevojčice i dječaci koji ove jeseni kreću u školu družili su se na radionicama početnog čitanja i pisanja na kojima su, kroz igru, vježbe i kreativni rad, polazeći od lijepih priča, prošli svojevrsnu pripremu za prvi razred.

Tuzlarije


Novi ciklus radionica koji pripremaju vodi na putovanje kroz mitove i legende cijeloga svijeta dok se redškolarcima otvaraju vrata školice slova i mašte, lijepih riječi, pjesama, priča, kako bi spremni zakoračili u avanturu prvog razreda.


Tuzlarije


U programu je, također, predstavljen i projekt „Kućice za knjige“ koje će uskoro biti postavljene u našem gradu kao dar projektnog tima iz Osnovne škole „ Sveti Franjo“. Cilj projekta bio je putem servisnog učenja ponuditi zajednici jedan novi način kojim se knjiga lakše može naći u rukama čitatelja. Kada kućice budu postavljene, svi koji žele moći će u njima ostaviti knjige kao donaciju ili posuditi one koje žele pročitati.
Nakon „ozbiljnog“ dijela programa, mališani su uz tortu poželjeli velikom piscu sretan dvije stotine i dvanaesti rođendan. Druženje je nastavljeno do kasno u noć uz društvene igre, ples i pričanje priča.


Tuzlarije

Specijalni gost bio je pisac Mirsad Bećirbašić. Uz njegovog zmaja Kvariigru i pjesme iz nove knjige za djecu Ima nade sve dok ima čokolade, djeca su dočekala ponoć.
Program je završen u jutarnjim satima. Sudeći po raspoloženju i pozdravima na kraju, nova noć uz Andersena bit će željno iščekivana i iduće godine.