TUZLARIJE - BILTEN OBRAZOVANJA

12.05.2017.
Učenička druženja
˝Teferič na Brčanskoj˝
Danas je u našoj školi organizovana prodajna izložba koja se tradicionalno organizuje pred proslavu Dana škole. Ovom prilikom su naši učenici, njihovi roditelji i nastavnici predstavili umijeća izrade i prodaje nakita, tradicionalnih jela i pića kao i dječijih rukotvorina.

Tuzlarije


Pored ovih aktivnosti realizovana su i sportska takmičenja revijalnog karaktera gdje smo ugostili fudbalsku ekipu JU OŠ "Solina". Također smo promovisali i zaboravljene dječije igre (lastiš, školica, žmira..). U dijelu našeg školskog dvorišta, u miru i tišini našeg školskog parka, učenici su imali i likovnu koloniju uz učešće poznatih tuzlanskih slikara: Fikreta Jahića i Zinete Dedić.

Tuzlarije


Direktor škole Mirsudin Pačaruz nam je rekao:

"Današnju manifestaciju - Teferić na Brčanskoj, organiziramo već petu godinu. Ovo je prilika da naši učenici iznesu i prikažu svoje kreacije i proizvode, koje su tokom predhodne tri sedmice s puno trud i elana kreirali i izrađivali na radionicama uz veliku podršku i entuzijazam svojih učiteljica, nastavnika/ca i svojih roditelja. Pored toga što ova manifestacija ima notu proizvodno-prodajne izložbe, kroz njenu organizaciju i realizaciju su prisutni svi segmenti odgojno-obrazovnog procesa uz, zasigurno najznačajniji dio, praktičnu primjenu usvojenog znanja. Sva sredstva koja se dobiju prodajom ovih proizvoda koristit će se za poboljšanje materijalno-tehničkih uslova škole. Kupit će se nastavna sredstva, određena nastavna pomagala, neke stvari ćemo renovirati i popraviti (prilazno stepenište na sportski teren, košarkaško igralište, sistem video-nadzora, radijatore, wc-e, ...). Nadamo se da će naši roditelji, naši posjetioci i naši gosti koji nas danas posjete biti zadovoljni veoma uspješnim kreacijama naših učenika, u čiju izradu su unijeli puno žara, entuzijazma, ljubavi. Nadamo se da će ponijeti lijepa iskustva sa ove naše manifestacije. Pored toga što je ovo bila prodajna izložba, ona ima i širi karakter ove godine u odnosu na prethodne godine. Uveli smo neke nove sadržaje, odnosno, uz ovu manifestaciju organizirali smo i likovnu koloniju, u kojo je učestvovalo dvadesetak učenika, kao i dva poznata tuzlanska umjetnika iz Tuzle: Fikret Jahić i Dedić Zineta. Nadamo se da će ova likovna kolonija postati tradicionalna i da će iduće godine okupiti više naših učenika, ali i da će više učenika iz druge škole uzeti učešće. Uz ovu manifestaciju organizirali smo i sportske igre, gdje nas je posjetila sportska ekipa Osnovne škole „Solina". Značajno je i to da smo organizirali vraćanje tradicionalnih starih igara u dvorište, pa su naši učenici igrali lastiša, klikera, žmire... Ti sadržaji su dali jedan širi i dublji smisao ovoj manifestaciji.
Cilj nam je bio da okupimo što više roditelja i građana, da vide koliko su naši učnici kreativni i koliko su inovativni i poduzetni."

Tuzlarije


Ove godine nas je posjetio i predsjednik mjesne zajednice Fahrudin Sinanović gdje je sa direktorom dogovorio početak značajnije saradnje škole i lokalne zajednice.

Jedna od posjetiteljki -Medira Čulum, stručni saradnik za predškolsko i osnovno obrazovanje ministarstva obrazovanja nauke, kulture i sporta nam je dala izjavu:

"Danas sam došla na poziv vašeg direktora, ali i kao majka dvoje djece koji pohađaju ovu školu. Moji prvi dojmovi su odlični, jako mi se sviđa to što su djeca ustvari najviše učestvovala u ovom značajnom projektu škole, ali su takođe, i nastavnici značajno doprinijeli organizaciji i uspješnosti ove manifestacije."

Tuzlarije


Oduševljenje ovom manifestacijom nisu krili ni naši učenici i nastavnici:

Adi Alić i Tarik Osmanović, učenici 9b razreda:
"Danas igramo nogometnu utakmicu protiv škole Solina, mislimo da je konkurencija veoma jaka, ali također i naša ekipa je odlična i imamo super igrače. Ovo nam se veoma sviđa i mislimo da bi u budućnosti trebali praviti više ovakvih druženja i prijateljskih utakmica."

Mejrem Međedović, učenica 4-og razreda:
„Mi smo za izložbu na časovima izrađivali nakit. a kolače smo pravili kod kuće uz pomoć roditelja. Svi učenici su učestvovali i bilo nam je veoma zanimljivi i lijepo smo se družili."

Damir Kelava, učenik 3c razreda.
„Meni je danas bilo super. Prodavali smo slike, tegle i ukrasne proizvode koje smo pravili sa učiteljicom na časovima. Danas smo to prodavali, stavljali novac u kasicu i dobro smo zaradili."

Sajra Koprić učenica 6a razreda:
"Mi smo danas predstavili second-hand shop. To je prodaja raznih komada odjeće koje smo prepravljali, igračaka i raznih oglasa.
Jako mi se sviđa ova izložba i trebalo bi češće ovo organizovati,
a ne samo povodom dana škole, jer je veoma lijepo iskustvo i upoznajemo mnogo novih prijatelja."

Nastavnica Zerina Bahić:
„Ovo je pravi način kako se naučeno u nastavi primjenjuje u praksi. Naši učenici su bili kreatori, mali proizvođači, slikari, prodavači, blagajnici, .... Sve ono što ih sutra čeka u životu, kad porastu imali su priliku da danas budu. Ova manifestacija je i prilika za uspješnu saradnju škole sa roditeljima i lokalnom zajednicom".

Nastavnica Mirela Osmanović:
¨Kao sto već znate danas se u našoj školi odrzava teferič na Brčanskoj Malti odnosno prodajna izlozba.
U okviru toga organizovali smo zaboravljene igre i sportske aktivnosti. Fudbalska sekcija naše škole organizovala je prijateljsku utakmicu sa školom „Solina". Ta utakmica je napravljena da promovise druženje među djecom i školama uz naravno fer i korektno navijanje gdje će učenici naše škole sjediti na tribinama i podržavati naše mlade fudbalere."

Nastavnica Safija Agić:
„Naći učenici su danas pokazali koliko su kreativni i kako su vrijedno radili u zadnjih nekoliko sedmica na izradi raznovrsnih ukrasa, slika i proizvoda od hrane . Hvala i roditeljima koji su uvijek uz nas u ovakvim akcijama."

Nastavnica Selma Hodžić:
"Povodom Dana škole, vec dugi niz godina odrzava se teferič, također prvi put se održava I likovna kolonija. Izabrano je desetero djece iz nase Škole koju vode tuzlanski umjetnici a nadgledaju nastavnici likovne umjenosti."
Hvala svim roditeljima, učenicima i uposlenicima naše škole na još jednoj sjajnoj manifestaciji.

Novinarska sekcija škole