TUZLARIJE - BILTEN OBRAZOVANJA

17.05.2017.
PISA testiranje u Mješovitoj srednjoj školi Tuzla
Program za međunarodno testiranje učenika ili skraćeno PISA provodi Agencija za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje koje ima ulogu državnog PISA centra. Istraživanje se provodi u saradnji sa svim obrazovnim vlastima u BiH, sa odgojno obrazovnim ustanovama i uz veliku saradnju i podršku roditelja i učenika. Ovo najveće međunarodno istraživanje u oblasti obrazovanja po prvi put biće održano u školama u Bosni Hercegovini čija je realizacija krenula od 03. aprila 2017. godine i trajaće do 26. maja 2017. godine.

Tuzlarije


Ukupno je obuhvaćeno oko 4 000 učenika iz cijele Bosne i Hercegovine. Ove godine, to je probno PISA istraživanje, čiji je osnovni cilj provjera svih procedura za ulazak u Glavno istraživanje koje će se realizovati 2018. godine. PISA rezultati ne utiču na ocjenjivanje niti učenika niti nastavnika, oni ukazuju na potrebe i načine unapređivanja obrazovnih sistema i obrazovnih politika u državama koje učestvuju u istraživanju.

Tuzlarije


Mješovita srednja škola Tuzla je jedna od pilot škola koje učestvuju u istraživanju i jedna od sedam odabranih škola sa područja Tuzlanskog kantona. Testiranje u školi je provedeno 16. maja 2017. godine i njime su obuhvaćeni učenici prvog razreda, tačnije petnaestogodišnjaci.

Učenici su odgovorno pristupili radu u želji da svoju zemlju prikažu u najboljem svjetlu.

(Mješovita srednja škola Tuzla, A.B. i M.T.)