TUZLARIJE - BILTEN OBRAZOVANJA

11.02.2017.
Tuzlanke predstavljale BiH na konferenciji u Rimu
TuzlarijeProtekle sedmice, Herić Maida i Nadina Hodžić, učenice Međunarodne srednje škole u Tuzli su učestvovale na sedmoj po redu konferenciji Modela Ujedinjenih nacija koja je održana u Rimu.

Tom prilikom, Tuzlanke su prisustvovale predavanjima i radionicama iz oblasti suzbijanja klimatskih promjena i sprečavanja terorizma, te su zajedno sa oko 150 učesnika iz 30 zemalja radili na riješavanju ovih problema, što je rezultiralo brojnim kreativnim idejama.

Ovo je bila idealna prilika da mlade osobe, iz zemalja širom svijeta, bez obzira na svoju vjersku i nacionalnu pripadnost učestvuju na interaktivnim radionicama i seminarima, te razmijene svoja dosadašnja iskustva, iskažu vještine pregovaranja i steknu nova znanja.

„Mi smo imale sreću da prisustvujemo 7. MUN konferenciji u Italiji, Rim na John Cabot univerzitetu. Smatramo da je Modul Ujedinjenih Nacija odlična prilika za omladinu, a posebno za učenike srednjih škola koji žele nastaviti svoje obrazovanje u oblasti politologije ili međunarodnih odnosa, da prošire svoje vidike i saznaju više o radu međunarodnih organizacija i odnosa između nacija“, poručuju Maida i Nadina.

Naše sugrađanke su prilikom završetka programa dobile certifikate za učešće i u narednom periodu planiraju educirati svoje vršnjake o temama koje su one razradile na ovoj konferenciji.

A. Rastoder