TUZLARIJE - BILTEN OBRAZOVANJA

21.02.2017.
Uspjeh učenika Rudarske škole
Skulptura za stradalu mladost Kapije

Geološki tehničari Javne ustanove Mješovita srednja rudarska škola Tuzla osvojila su prvo mjesto na takmičenju koje je organizovano povodom obilježavanja i sjećanja na nastradalu mladost 25. maja.

Tuzlarije


Takmičenje je tradiconalnog karaktera i njeguje ga Udruženje „25. maj 95. Kapija“ Tuzla koje okuplja ranjene i roditelje nastradalih na Kapiji, a na zadanu temu „Uvedimo Kapiju u škole - Kapija u srcu djece“, osnovci i srednjoškolci su kreativno odgovorili sa likovnim radovima, 3D umjetnošću i kroz pisanu riječ.

TuzlarijePobjednički rad je, prema riječima autora, specifičan jer je rađen posebnom origami tehnikom, a sastoji se od oko 10.000 dijelova.

Tuzlarije


„Naša skulptura nosi naziv „Materinstvo“, a težnja nam je bila da se u rad ugradi što više truda i ljubavi od gotovo svih učenika škole. Ponosni smo jer je naša škola osmislila i uradila plakat koji je postao zvanični vizuelni identitet Udruženja što dovoljno govori sa koliko smo odgovornosti pristupili ovom takmičenju“, kazala je za Tuzlarije Ismeta Hajdarević, profesorica Rudarske škole.
Prvonagrađenima je pripala novčana nagrada u iznosu od 200 KM.