TUZLARIJE - BILTEN OBRAZOVANJA

21.02.2017.
Behram-begova medresa:
Učenici srednjih škola o Danu nezavisnosti BiH
"Društveno-politički procesi koji su doveli do nezavisnosti Bosne i Hercegovine i njihove implikacije na državno-pravni razvoj Bosne i Hercegovine", naziv je tribine koju je danas u Tuzli organizovala Behram-begova medresa.

Tuzlarije


Učešće na tribini uzeli su učenici iz nekoliko tuzlanskih srednjih škola i to: Gimnazija "Meša Selimović", Elektrotehnička, Medicinska i Behram-begova medresa, koji su izložili svoje eseje o Danu nezavisnosti.

Ahmed Omerović, profesor Demokratije i ljudskih prava u Behram-begovoj medresi, istakao je da je ova tribina organizovana povodom predstojećeg Dana nezavisnosti BiH, ali i zbog činjenice da u našem obrazovnom sistemu postoje određeni sadržaji koji govore o državi BiH, ali veoma malo o bližoj historiji.

Tribinu je otvorio pedagog Behram-begove medrese mr. Fuad Imširović koji je istakao važnost teme ove tribine ali i potrebu organizoavnja ovakvih susreta i razgovora.

- Obrazovne institucije imaju ulogu i obavezu da učenicima prenesu vrijednosti patriotizma, razvijaju ljubav prema domovini, obilježavajući značajne datume, sjećajući se heroja i događaja koji su doprinijeli nezavisnosti. Današnji skup je jedan vid obrazovanja mladih ljudi o vrijednostima Bosne i Hercegovine i značaju njene nezavisnosti. Osjećaj pripadnosti domovini je dio ukupnog identiteta ličnosti s kojim se poistovjećujemo, s kojim dijelimo kuturu, običaje, vrijednosti, vjeru, jezik. Ukoliko nema ovakvih susreta, ukoliko nema volje obrazovnih institucija i volje porodica da se govori o ovim temama, zaboravit ćemo kojoj državi pripadamo i čije vrijednosti da vrjednujemo, kazao je Imširović.

Alija Mevkić, učenik 2. razreda Behram-begove medrese u Tuzli kazao je da se u osnovim i srednjim školama nedovoljno izučava tema o Dani nezavisnosti, te da je potrebno kroz nastavne planove uvrstiti sve ono što se dešavalo u BiH u proteklom periodu, a što učenici trebaju i morati znati.

Tuzlarije


- Historija je učiteljica života i mi moramo poznavati prošlost naše zemlje, dodao je Mevkić. Istu želju dijele i ostali srednjoškolci koji su učestvovali na tribini.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije

Tuzlarije

Tuzlarije

Tuzlarije


U završnom dijelu tribine, mr. Amir Ahmetović rezimirao je izlaganja učenika te održao stručno predavanje nakon čega je usljedila i diskusija.

S.P.