TUZLARIJE - BILTEN OBRAZOVANJA

24.02.2017.
Pozorišna predstava za djecu u BKC-u:
Sve je spremno za „Bosansku bajku“
U Bosanskom kulturnom centru Tuzlanskog kantona 27. februara će, povodom Dana nezavisnosti BiH, biti premijerno izvedena predstava „Bosanska bajka“, koju režira Nedim Malkočević.

Tuzlarije


Kako je rečeno na današnjoj press konferenciji, predstava je namijenjena učenicima osnovnih škola, da na jedan bajkovit, edukativan, zabavan i inspirativan način uputi osnovce u bosansku historiju, tradiciju i ljepotu. Jedan od glavnih zadataka je i čuvanje i njegovanje bosanskog jezika.

U ovoj originalnoj i jedinstvenoj predstavi igraju Feđa Zahirović, Hasiba H. Mehmedović i Hasan Sušić. Oni igraju troje prijatelja, koji nakon otvaranja čarobne knjige ostaju začarani. Kako bi se oslobodili oni moraju pronaći ključ tajne zvane Bosna. Tokom svog putovanja kroz Bosnu i Hercegovinu oni upoznaju vilu s Majevice, pastira sa Vlašića, ribara iz Krajine, uče o sevdalinci, o bosanskim rijekama, starim riječima, o stećcima, prvom bosanskom kralju, o bosanskoj hrani, te se bore protiv vještice.

Malkočević je kazao kako se nada da će najmlađa publika, barem 50 minuta, koliko traje predstava, biti sretna sa onim što vidi, te da će biti barem 50 minuta zadovoljna svojom zemljom i ponosna na svoju zemlju.

Tuzlarije


Reditelj je također kazao da je jedan od uspjeha predstave, iako još uvijek nije premijerno ni izvedena, činjenica da će igrati u Kotor Varoši 1. marta u okviru obilježavanja Dana nezavisnosti. Predstavu će gledati mnogobrojni učenici kojima se u entitetu RS uskraćuje pravo na izučavanje bosanskog jezika.

Scenografiju u predstavi je radio Hari Ejubović, tekstove pjesama je pisao Samir Karić, muziku za pjesmu „Domovina“ je komponovala Mirela Ibrahimović Mehanović, vjetlo majtor je Husein Ahmetašević, dok je ton majstor Ademir Omerćehajić.

Pretpremijera predstave će biti upriličena u nedjelju u 18 sati. Premijera je zakazana za 27. februar u 12 sati, dok je prva repriza istog dana u 14 sati. Druga repriza je zakazana za 28. februar u 12 sati.

Izvođenju predstave će prisustvovati učenici nekoliko tuzlanskih osnovnih škola.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


S.P.