TUZLARIJE - BILTEN OBRAZOVANJA

24.02.2017.
Putujuća izložba u Gimnaziji „Ismet Mujezinović“ Tuzla
U prostorijama Gimnazije "Ismet Mujezinović" u Tuzli, danas je otvorena putujuća izložba pod nazivom "Ljudsko lice sarajevske Hagade i univerzalna poruka njene priče.“

Tuzlarije


Profesorica filozofije i sociologije, Jelena Došlov, iz Gimnazije u Banjoj Luci, otvorila je izložbu govoreći o sarajevskoj Hagadi - jevrejskom rukopisnom ilustrovanom kodeksu, jednom od najstarijih sefardskih dokumenata ove vrste ( XIV st.). Priča o Hagadi je priča o multikulturalnosti u Bosni i Hercegovini.

- Počastvovani smo što je Gimnazija "Ismet Mujezinović“ Tuzla odabrana, da naredne dvije sedmice izložba bude u holu naše škole. Na taj način će učenici, ali i građani Tuzle, imati priliku upoznati se s jednim segmentom bogate kulturne tradicije naše domovine - navode iz ove škole.

Tuzlarije


Cilj putujuće izložbe svakako je i razvijanje vršnjačkog edukativnog metoda u sektoru formalnog obrazovanja. Izložbu su osmišljavali i pripremali učenici Gimnazije u Banjoj Luci.

Izložba se sastoji iz sljedećih panela: 1) objašnjenje šta je Hagada; 2) proces stvaranja sarajevske Hagade; 3) istraživanje putovanja Hagade od Španije prema Balkanu; 4) predstavljanje iluminacija i tekstualnih dekoracija; 5) misterioznost i značaj Hagade; 6) slike i opisi historije jevrejske zajednice u BiH;7) priča o Hagadi u Sarajevu, za vrijeme rata 1992-1995.

Alma Mujkanović, direktorica Gimnazije "Ismet Mujezinović“, ovom prilikom poziva učenike osnovnih i srednjih škola, građane Tuzle da posjete izložbu, koja će biti postavljenja u holu naše škole naredne dvije sedmice.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Postavku izložbe podržalo je Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture Tuzlanskog kantona.