TUZLARIJE - BILTEN OBRAZOVANJA

25.02.2017.
Premijera i pretpremijera pozorišne predstave ˝Bosanska bajka˝
Pretpremijera pozorišne predstave "Bosanska bajka" će se održati u Velikoj sali BKC-a 26. februara u 18: 00 sati, dok je premijera zakazana za 27. februar 2017. godine u 12:00 sati.

Tuzlarije


Predstava „Bosanska bajka“ je namijenjena za djecu osnovnih škola, da na jedan bajkovit, edukativan, zabavan i inspirativan način uputi osnovce u bosansku historiju, tradiciju i ljepotu. Jedan od glavnih zadataka predstave jeste i da se bavi očuvanjem bosanskog jezika, njegovanjem njegove vrijednosti i ljepote.

U ovoj originalnoj i jedinstvenoj predstavi igraju Feđa Zahirović, Hasiba H. Mehmedović i Hasan Sušić. Oni igraju troje prijatelja, koji nakon otvaranja čarobne knjige ostaju začarani. Kako bi se oslobodili oni moraju pronaći ključ tajne zvane Bosna. Tokom svog putovanja kroz Bosnu i Hercegovinu oni upoznaju vilu s Majevice, pastira sa Vlašića, ribara iz Krajine, uče o sevdalinci, o bosanskim rijekama, starim riječima, o stećcima, prvom bosanskom kralju, o bosanskoj hrani, te se bore protiv vještice.

Tuzlarije


Tuzlarije


Za ovu predstavu snimljen je i spot za pjesmu "Domovina“. Ovu svojevrsnu himnu predstave pjevaju glumci Hasiba H. Mehmedović i Hasan Sušić. Tekst je napisao Samir Karić, a muziku je komponovala Mirela Ibrahimović-Mehanović. Pjesma je snimana u studiju MAT u Tuzli, a aranžman je uradio Dragan Divjak.Tekst pjesme:

Tamo gdje sam prve korake naučio
Tamo gdje sam prve riječi izgovorio
I snove sanjao u zagrljaju oca i majke
U mahali sreće iz čarobne bajke
Gdje srce zaigra od te miline
Tu mi je dom i ljubav moje domovine

Ref.

Kao stećak vječna, lijepa kao Una
Domovine moje duša mi je puna
Kao sevdah divna, kao ljiljan miriše
Domovinu moju volim najviše

Tamo gdje su najljepše šume i planine
Tamo rijeke grle brda i doline
Gdje kule ponosno vijekovima gordo stoje
Zemlja kao srce najljepše je boje
I snijeg i more, kamen i trava
Jedinu volim, kada je budna i kad spava

Ref.

Kao stećak vječna, lijepa kao Una
Bosne moje ponosne duša mi je puna
Kao sevdah divna, kao ljiljan miriše
Hercegovinu ja volim najviše

S.P.