TUZLARIJE - BILTEN OBRAZOVANJA

27.02.2017.
Smijeh i vriska na premijeri predstave u BKC-u:
˝Bosanska bajka˝ očarala učenike tuzlanskih škola
Smijeh i vriska učenika, te gromoglasni aplauzi, danas su odzvanjali Velikom salom Bosanskog kulturnog centra Tuzlanskog kantona.Stotine učenika tuzlanskih osnovnih škola danas je pogledalo bosanskohercegovačku pustolovinu troje prijatelja, ispričanu u originalnoj predstavi "Bosanska bajka", koja je danas premijerno izvedena.

Tuzlarije


Već na pretpremijeri predstave, koja je upriličena sinoć i na kojoj je prisustvovao veliki broj gostiju, bilo je jasno da se radi o kvalitetnoj i edukativnoj dječijoj predstavi, koja na zabavan i bajkovit način učenicima govori o bosanskoj historiji, tradiciji, jeziku, hrani i kulturi, te nevjerovatnim prirodnim ljepotama.

Družina, troje prijatelja, Damir (Feđa Zahirović), Maja (Hasiba H. Mehmedović) i Dino (Hasan Sušić), nakon otvaranja čarobne knjige u muzeju, ostaju začarani. Kako bi se oslobodili, oni moraju pronaći tajni bosanski ključ. I tada počinje njihova pustolovina. Oni susreću vilu sa Majevice, koja ih uči o sevdalinci, ribara sa Une koji ih uči o starim bosanskim riječima, te pastira sa Vlašića, gdje uz muziku i pjesmu uče o tradicionalnoj bosanskoj hrani.

Tuzlarije


"Bosanska bajka" donosi i borbu protiv vještice koja nanosi zlo Bosni, ali i prikazuje kako "Zapis o zemlji", pjesma Maka Dizdara i stećci, pomažu prijateljima da pronađu ključ tajne zvane Bosna.

Režiju i tekst predstave potpisuje tuzlanski glumac Nedim Malkočević, dok je scenografiju radio Hari Ejubović. Tekstove nekoliko pjesama predstavi je pisao Samir Karić, koji je i izvršni producent predstave, muziku za pjesmu "Domovina" koja je rađena za potrebe predstave je komponovala Mirela Ibrahimović Mehanović.

Svjetlo majstor je Husein Ahmetašević, ton majstor je Ademir Omerćehajić, dok je za video projekcije i fotografije zadužen Aldin Ismić. Producent predstave je Edis Bajić, direktor Bosanskog kulturnog centra Tuzlanskog kantona.

"Bosanska bajka" je danas izvedena dva puta. Druga repriza je zakazana sutra za 12 sati.

Predstava će u narednim danima biti izvedena i u Kotor Varoši, u okviru obilježavanja Dana nezavisnosti BiH, ali će se igrati i za tuzlanske škole, a već su dogovorena i gostovanja van Tuzle.

Smijeh i vriska tuzlanskih učenika, koji su se danas zabavili i nasmijali na ovom svojevrsnom historijskom času, dokaz su da će "Bosanska bajka" imati dug pozorišni život.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


S.P.