TUZLARIJE - BILTEN OBRAZOVANJA

09.03.2017.
Manifestacija u Behram-begovoj medresi:
Porodične vrijednosti iznad svega
Kako bi ukazali na potrebu afirmacije porodičnih vrijednosti koje su od velikog značaja za svako društvo, uposlenici i učenici Behram-begove medrese danas su organizirali tradicionalnu manifestaciju pod nazivom "Dani porodičnih vrijednosti".Zamišljeni kao svojevrsna počast porodici i kao znak obilježavanja vrijednosti porodičnog života, a ponajviše posvećni majčinstvu, izrasli su u prepoznatljivo okupljanje majki i očeva učenika Medrese, kao i prijatelja škola, koji se uvijek rado odazovu i pridruže ovoj manifestaciji. Tema ovogodišnjih "Dana porodičnih vrijednosti" bila je 390. godišnjica postojanja i rada Medrese, škole koja je zadnjih nekoliko godina proglašavana za najbolju obrazovnu instituciju u Tuzlanskom kantonu.

Tuzlarije


U bogatom programu, koji su kreirali i izveli učenici demonstrirajući svoja kreativna i estetska umijeća, gosti su mogli da poslušaju Kur´anske ajete, hadise, ilahije, poeziju i prozu. Prigodno predavanje ovim povodom održao je i Vahid-ef. Fazlović, muftija tuzlanski.

DDženita Glavić, učenica Behram-begove medrese u Tuzli kazala je da je ova manifestacija prilika da đaci vide svoje roditelje i da im predstave rad škole. "Ja sam također učestvovala u izradi panoa koji su posjetioci mogli da pogledaju", dodala je Glavić.

Tuzlarije


Učenica Lejla Klapić je istakla da su "Dani porodičnih vrijednosti" jedna od najznačajnijih manifestacija i da joj učenici pristupaju sa posebnom pažnjom.

- Svi učenici su učestvovali na različite načine, bilo kroz recitatorsku i horsku sekciju, bilo kroz izrađivanje panoa. Danas smo kroz druženje sa našim roditeljima promovisali porodicu i ukazali na značaj porodice u odgoju svakog djeteta - dodala je Klapić za Tuzlarije.

Tuzlarije


I ove godine na manifestaciji su prisustvovale predstavnice većine ženskih organizacija i udruženja koja djeluju u Tuzli, profesorice tuzlanskih škola, islamskih obrazovnih institucija u BiH, te majke Srebrenice i predstavnice Organizacije šehidskih porodica.

Ovogodišnje "Dane porodičnih vrijednosti" upotpunili su i učenici iz drugih osnovnih srednjih škola, učestvovanjem u literarnim konkursima Medrese o pažljivo izabranim temama. Na taj način blagodati porodičnog okrilja i u maštarijama učenika dobile su estetsko uobličenje. Ove godine učenici su pisali na temu "Znanje kojim se ne koristimo slično je blagu koje se ne troši na putu dobra".

U kategoriji osnovnih škola prvo mjesto osvojio je Harun Bećić iz Osnovne škole "Gnojnica" Lukavac. Drugonagrađeni je Muhamed Duraković, učenik Prve osnovne škole iz Živinice, dok je najbolja u ovoj kategoriji Meliha Kadrić, učenica Osnovne škole "Treštenica" iz Banovića.

Kada su u pitanju srednje škole, prvo mjesto na konkursu osvojila je učenica Melisa Ruščuklić iz Gimnazije "Ismet Mujezinović" Tuzla. Drugim mjestom se okitila Sadina Hodžić, učenica Srednje medicinske škole Tuzla, dok je trećenagrašena Belma Ramić iz JU Gimnazija Živinice.

Poseban literaran konkurs raspisan je za učenike Behram-begove medrese. U ovoj kategoriji nagrađeni su Jasmina Ejubović IIc, Rabija Arifović IVc i Belmin Delić 1b.

Nagrađeni su i učenici koji su izradili nabolji pano, a posjetioci su također imali priliku da pogledaju izložbu kaligrafskih radova učenika Medrese.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije

Tuzlarije

Tuzlarije


S.P.