TUZLARIJE - BILTEN OBRAZOVANJA

11.03.2017.
Projekat ˝Grafiti - huliganstvo ili umjetnost“
Tuzlarije

U periodu od 13. do 17.3.2017. godine u Tuzli raditi projekt „Grafiti - umjetnost ili huliganstvo“, koji implementira Omladinska grupa ORC u saradnji sa Lokalnim timom Tuzla Asocijacije srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini.

Cilj projekta je upoznati mlade ljude sa grafiti pokretom, kao umjetnošću, ali i sa samom problematikom sa kojom se susreću mnogi grafiti umjetnici. Također, želimo skrenuti pažnju na pravljenje razlike između umjetničkog rada i crtanja neprimjerenih simbola ili natpisa koji nanose štetu lokalnoj zajednici i njenim građanima. Ovim projektom se teži poboljšati zaštita kulturnih i historijskih spomenika i arhitektonskih dobara.

Projekat ima tri faze:

13.3. čišćenje kulturnih, historijskih spomenika, saobraćajnih znakova od neprimjerenih natpisa

14.3.-16.3. radionice na teme aktivizma i grafita

17.3. učesnici i grafiti umjetnici kao finalnu aktivnost izrađuju dva murala (kod Gimnazije „Meša Selimović“ i na igralištu na Brčanskoj Malti) kojima će se pokazati da grafiti na primjerenim mjestima zaista jesu umjetnost

Na ovaj način ćemo obogatiti naš grad i postaviti ga u rang sa svjetskim gradovima, u kojima je svaki vid umjetnosti cijenjen i ima svoje mjesto. Na ovaj način se u gradu širi dijapazon umjetnosti i daje poticaj mladim ljudima.
Jako nam je bitno da se medijski proprati ovaj projekat, a naročito bismo Vas zamolili da date važnost prvom i posljednjem danu, odnosno 13.03. i 17.03.2017.godine.