TUZLARIJE - BILTEN OBRAZOVANJA

25.03.2017.
Niz aktivnosti u sklopu projekta
„Graffiti – huliganstvo ili umjetnost“
Mjesec mart u Omladinskoj grupi ORC obilježili su grafiti. Od 13.3 do 17.3.2017. godine u Tuzli je upriličena „Graffiti sedmica“ kao niz aktivnosti u sklopu projekta „Graffiti – huliganstvo ili umjetnost“. Projekat su osmislili članovi Omladinske grupe ORC u saradnji sa Lokalnim timom Tuzla Asocijacije srednjoškolaca u BiH, a finansijski ga je podržala Omladinska banka Fondacije tuzlanske zajednice.

Cilj projekta je bio upoznati mlade ljude sa graffitima kao umjetnošću, ali i sa problematikom sa kojom se susreću mnogi graffiti umjetnici. Kroz nekoliko aktivnosti željela se skrenuti pažnja na pravljenje razlike između umjetničkog rada i crtanja neprimjerenih simbola ili natpisa koji nanose štetu lokalnoj zajednici i njenim građanima.

Ovaj projekat je održan u tri faze, a to su:

Prvi dan je bilo organizirano čišćenje kulturnih, historijskih spomenika, saobraćajnih znakova od neprimjerenih natpisa. Početna tačka za čišćenje je bila gradska česma koja je simbol Tuzle, a na kojoj je bio ispisan neprimjeren natpis.

Tuzlarije


Nakon toga volonteri grupe i učenici Građevinsko-geodetske škole su vrijedno radili na čišćenju ostatka grada (Korzo, šetalište Slana Banja, saobraćajni znakovi...)

Nakon čišćenja uslijedile su radionice koje su se održavale tri dana kako bi što više srednjoškolaca moglo prisustvovati.

Tuzlarije


TuzlarijeNa radionicama su se kreativno obrađivale teme aktivizma i graffita. Cilj radionica je bio mladima objasniti razlike između umjetnosti i huliganstva, te da se stane u kraj etiketiranju onih koji se bave graffitima. Radionice u kojima je učestvovalo stotinu tuzlanskih srednjoškolaca vodili su Ivana Jokić, Amela Mulahmetović i Šaban Šerifović.

Tuzlarije


Tuzlarije
Posljednjeg dana Graffiti sedmice učesnici i graffiti umjetnici su kao finalnu aktivnost izradili dva murala kojima su pokazali da graffiti na primjerenim mjestima zaista jesu umjetnost. Murali su rađeni na Gimnaziji Meša Selimović i na igralištu na Brčanskoj Malti. Na ovaj način se naš grad obogatio i postavio u rang sa svjetskim gradovima, u kojima je svaki vid umjetnosti cijenjen i ima svoje mjesto. Ovakve aktivnosti mogu biti poticaj mladima da se izražavaju slobodno i poruka svima da se u Tuzli podržavaju sve vrste umjetnosti.

„Projekat je prvijenac novih članova Omladinske grupe ORC tako da smatram da su ga iznijeli najbolje što su mogli uzimajući u obzir da su to srednjoškolci završnog razreda i da prethodno nisu imali iskustva u vođenju projekta. Sve održane aktivnosti su propraćene samo pozitivnim komentarima i podrškom od strane građana Tuzle, učesnika u radionicama, srednjih škola sa kojima smo surađivali, graffiti umjetnika i svih koji su čuli i vidjeli to što se radi u okviru Graffiti sedmice. Srednjoškolci su bili pozitivno iznenađeni radionicama gdje su imali priliku naučiti nešto novo i čuti iz prve ruke priču graffiti umjetnika. Ponosna sam na omladince, učesnike, grafitere i sve druge koji su ovaj projekt učinili uspješnim. Vjerujem da je ovo samo početak jedne velike priče koja će u budućnosti pomoći afirmiranju mladih umjetnika.“ –izjavila je Ivana Jokić, koordinatorica Omladinske grupe ORC.