TUZLARIJE - BILTEN OBRAZOVANJA

03.04.2017.
Najava kampanje u 4 općine TK: ˝Ljubav ne boli!˝
Tuzlarije


Istraživanje o rasprostranjenosti i karakteristikama nasilja nad ženama u BiH, Agencije za ravnopravnost spolova navodi da je 47, 2% žena iz uzorka u nekom trenutku života, nakon što su navršile 15 godina, bilo izloženo nekom obliku nasilja (ekonomskom, fizičkom, psihičkom ili seksualnom).

Mlade djevojke koje su najranjivije u vrijeme kada formiraju svoje prve veze su često, radi neprepoznavanja nasilja ili smatranja da je takvo ponašanje privrženost i strastvena ljubav, izložene nazivanju različitim pogrdnim imenima, ljubomornim ispadima, nasilnom ponašanju, čestom provjeravanju i kontrolisanju. U radu sa mladima evidentna je neosjetljivost na nasilje do te mjere da se čak i fizičko nasilje racionalizira i vidi kao izraz velike ljubavi.

U skladu sa navedenom problematikom, Udruženje Amica Educa Tuzla u saradnji sa Udruženjem Mreža Žena policajaca i Koalicijom za borbu protiv mržnje Tuzla, planira implementirati Kampanju pod nazivom "Ljubav ne boli" koja će se u toku mjeseca aprila 2017.g. realizirati u 4 općine Tuzlanskog Kantona i to: 10. april – Tuzla; 11. april – Lukavac; 13. april – Živinice i 14. april – Gradačac.

U prometnim ulicama / centrima gore navedenih općina, u periodu od 11.00 do 15.00 sati, biti će postavljene papirne siluete ženskih tijela sa "porukama" sa kojima se mlade žene u svojim vezama suočavaju, koje se smatraju kao normalno i prihvatljivo ponašanje (i čak izraz ljubavi) a što se zapravo prepoznaje kao verbalno, psihičko, fizičko, ekonomsko, seksualno nasilje...

U toku trajanja ulične kampanje, uposlenice i volonteri/ke Udruženja Amica Educa će građanima/kama distribuirati informativni materijal i davati informacije vezane za prevenciju i suzbijanje nasilja u vezama mladih te dostupnim oblicima pomoći za žrtve nasilja.

Predstavnice Udruženja Mreža žena policajaca (uniformisane policajke) će u toku ulične kampanje poticati građane/ke da im se obrate za pomoć u slučaju nasilja te će biti na raspolaganju da odgovore na eventualna pitanja građana/ki.

U periodu 24. – 28. april 2017.g., predstavnica MUP-a TK / Udruženja Mreža žena policajaca i predstavnica Udruženja Amica Educa će održati informativno-edukativna predavanja učenicima 5 srednjih škola (dvije u Tuzli i po jedna škola u ostalim općinama) sa fokusom na prepoznavanje, prevenciju i suzbijanje različitih oblika nasilja.

Pozivamo sve građane i građanke, mlade i odrasle, kao i medije Tuzlanskog Kantona, da nam se pridruže u aktivnostima naše kampanje te daju svoj doprinos smanjenju nasilja koje se dešava u našim lokalnim zajednicama.

Priredio(la): Amica Educa Tuzla